[#1] Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu
Witam
Postanowiłem założyć nowy wątek w innym dziale przedstawic problemy z jakimi się spotkałem przy próbie instalacji ArtEffecta 4.0.

Zakupiłem ArtEffecta 4.0. Do tego kupiłem tablet Pentagrama Thin... 2006 o który pytałem w innym wątku. Sprzęt podłączyłem do eMaca i wyskoczył komunikat, że wykryto urządzenie podłączone do USB i za chwilę sprzęt zostal rozpoznany jako slim tablet, czyli tak jak widnieje na kartoniku.

Co udało mi się sprawdzić, to na blacie Morphos-a działa jak myszka (kursor, przycisk). Przycisk jest jakby zbyt wrażliwy (na Win 7 w paincie muszę mocno wcisnąć, żeby zadziałał), więc musiałbym to jakoś zmienić. Podejrzewam, że może zmiana w ustawieniach myszy zadziała. Ponieważ mam problemy z zainstalowaniem ArtEffecta sprawdziłem działanie tabletu w programie Sketch i wszystko działa (nacisk, przycisk na piórku - jeżeli nacisnę bliżej rysika to LM, dalej od rysika PM, klikając piórkiem w tablet i na ikonce mam LM). Ogólnie jestem z niego jak na razie zadowolony i miło zaskoczony, że działa, ale prawdziwy test będzie pod ArtEffectem.

Nie wiem na czym polega problem z instalacją ArtEffecta 4.0. Początkowo próbowałem zaisntalować pełną wersję . Po kliknięciu na Install english, ikonka podświetliła się i zero reakcji. Spróbowałem uruchomić z tej samej płyty ArtEffect SE a tu wywala mi, że mam za mało pamięci. No to klikam ignoruj lub zmień i wyskakuje komunikat o braku pamięci wirtualnej. .Żeby było śmieszniej to demo zainstalowałem, ale początkowo nie mogłem go uruchomić, pojawiał się komunikat (brak open fonts). Zaryzykowałem i w katalogu z wersja demo zainstalowałem spolszczenie, kliknąłem podmianę plików i program ruszył. Mam teraz w wersji demo paek narzędziowy z boku i nową belkę na dole ekranu, nie mam natomiast powierzchni na której mógłbym rysować. Wychodzi na to, że jest coś z rozdzielczością u mnie, ale co? poklikałem sobie po gadżetach z paska narzędziowego i przełączają się, no tak, ale ja bym chciał je wypróbować.

Recedent sugerował zainstalowanie instalera commodore. Pobrałem instaler z aminetu, ale przy instalacji wywala mi błąd i przerywa instalację.

Próba uruchomienia instalacji pełnej wersji z płyty bez zmian, czyli nic.
[#2] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #1

Ja mam zainstalowaną pełną wersję (MOS 2,7 na Pegasosie2) i tak:
1. pamiętam, że na nowym instalerze nie udawało mi się, trzeba podmienić na commodorowski;
2. ekran ustaw własny, nie na ambiencie. U mnie odpalał się, ale niepoprawnie. Wczytany obraz był ucięty i pojawiały się "artefakty" Na własnym jest ok.;
3. miałem problem z ustawieniem pamięci wirtualnej (komunikat) i trzeba potestować.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 20:55:46
[#3] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #2

1. Masz może ten instaler i możesz go mailem przesłać? To co ściągnąłem z aminetu nie działa, więc to chyba nie to. ;)
2. Głupie pytanie jak się to robi?
3. Mógłbyś rozwinąć?
[#4] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #3

1. Przesłałem Ci installer, wgraj go do C i na moment instalacji przenieś gdzieś z C stary jeśli był i z Morphos/C. Wtedy zacznie działać ten co podesłałem; Powinien się zainstalować.
2. Uruchom ArtEffect i z menu górnego: ustawienia programu. Pierwsza zakładka: ekran - wybierz tryb jaki Twój monitor "łyka" np. 1280x1024 (i jaki masz ustawiony w CyberGraphics), odptaszkuj: użyj ekranu publicznego, polecam na MOSie też odptaszkować zamknij workbencha - i OK. Powinien uruchamiać się na własnym ekranie.
3. trzeba w tym menu co pkt. 2 wybrać pamięć wirtualna. Zużycie ramu powinien sam sobie wybrać, Pamięć wirtualna: nazwa - wybierz ścieżkę do konkretnego miejsca, utworzy tam plik swapfile - ja mam do katalogu AE (domyślnie jest chyba błąd), min. rozm. mam 5 MB, maks. rozm. 100 MB, pozostałe opcje mam odptaszkowane.
4. Mam lokale polskie i nie ma problemu, ponadto można pobrać bardziej kolorowe ikony paska narzędzi - trzeba je podmienić w katalogu Data.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 23:01:41
[#5] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #4

No to zabieram się do dzieła.
[#6] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #4

Ustawiłem rozdzileczość i pamięć wirtualną, ale nadal nie chce ruszyć ArtEffect install. Wyskakuje komunikat Unable to open script. ArtEffect SE z płyty ruszył, ale 4.0 nie. Dziwne, bo demo działa.
[#7] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #6

OFF-TOPIC

Jak czytam o takich problemach, i o proponowanych rozwiązaniach to chwytam się za łeb, pytając "jaki jest sens trwania przy "neo-amigach" skoro jedyne co dają to minimum nostalgii i maximum problemów, których na żadnych innych systemach nie uświadczysz"

To wygląda jak umyślne utrudnianie sobie życia i marnowanie czasu na rozwiązywanie niepotrzebnych problemów.....

Ender, powaznie, załatw sobie jakiegokolwiek Photoshopa na PC. Zero problemów, jakość nieporównywalnie lepsza. Pod każdym względem.

[#8] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #6

Sprawdź bity protekcji pliku.

[#9] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@grxmrx, post #8

Nie będę ściemniał, że wiem jak.

A do kolegi z postu wyżej...
Mam Photoshopa, legalnego, ale ja chcę pobawić się oprogramowaniem na Amigę. ;)

Juz się dowiedziałem. Tylko tam wszystkie opcje są nieaktywne i zaznaczone i jak próbowałem to nie szło zmienić. Muszę pokombinować.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 21:28:40

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 21:49:32
[#10] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #9

A zobacz tak: zainstaluj wersję demo, która instaluje się poprawnie i podmień z płyty na wersję pełną. Zmień też wpisy w userstartup (jeśli zmienisz nazwę katalogu) i zobacz czy się uruchomi. Jak poprosi o numer licencyjny tzn., że uruchamia się.

Acha: zobacz co masz na płycie w katalogu C. Może brakuje Ci czegoś i warto to przegrać na dysk, aby uruchomił się install.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 22:02:44
[#11] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #10

Próbowałem podmienic pliki Install english, ale wywala błąd krytyczny. Rozumiem, że mam podmienić plik startujący AE (to co klikam, żeby uruchomic demo?)

Na C jest jakiś installer. Może to jego wrzucić do C, albo zamiast niego do tego katalogu z płyty (skopiowałem na HDD) tego installera od Ciebie? No to kombinuję.

NO I DZIAŁA. Wrzuciłem do C w systemie plik z C z płyty he he. Instalacja ruszyła!!!!!!!!!!

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 22:05:29

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 22:07:35
[#12] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #1

do malowania polecam także Photogenicsa

[#13] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@rzookol, post #12

Szukałem, bo fajnie na zdjęciach wyglądał, ale nie znalazłem w sklepach, a na jakiejś stronce kosztował majątek.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 22:13:46
[#14] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@rzookol, post #12

A gdzie można znaleźć Photogenicsa do Amigi? I jaka jest najnowsza wersja?

[#15] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #14

Do wersji 5.0 w 2001r. - o takiej wiem na pewno że była.

Co do "gdzie kupić" - znalazłem tylko to:
http://www.digitalriver.com/dr/v2/ec_MAIN.Entry10?SP=10023&PN=1&xid=39935&V1=371386&CID=144074&CUR=840&DSP=&PGRP=0&ABCODE=&CACHE_ID=0
[#16] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@adam_mierzwa, post #15

Dziękuję za informację. Ja znalazłem coś takiego:

http://www.idruna.com/products_features.html

i ta wersja na Amigę wygląda obiecująco. Ale nie mogłem znaleźć nic więcej.

A może ktoś ma Photogenicsa w najnowszej wersji i mógłby się podzielić jak to działa i czy działa na MorphOSie bez problemu. Patrząc na wymagania powinna pod MOSem chodzić.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 10:00:03
[#17] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #16

działa zajebiście ale są nieraz pewne problemy z odrysowywaniem

[#18] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@rzookol, post #17

A można kupić na tej stronie co Adam podał?

[#19] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@adam_mierzwa, post #15

A tu widzę nawet cena znośna. Ja kiedyś znalazłem za chyba 200$ .
[#20] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #18

No właśnie nie wiem, to nie jest jakaś specjalnie znana mi stronka.

Tu jest w formie update:
http://www.idruna.com/downloadamiga.html

a tu screen z wersji 5.0:
http://www.intuitionbase.com/gfx/articles/Photogenics.png
[#21] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@adam_mierzwa, post #20

to strona autora photogenicsa :)

[#22] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@rzookol, post #21

No to wiem Ta z której podałem link do kupna - firma Digital River - nie jestem jej pewny.
Taka mała dygresja - miałem kiedyś sporo szczęścia, natknąłem się na stronę internetową typu sklep, gdzie można było kupić programy w wersji download płacąc kartą. Wszystko fajnie, ładnie opisane i t.d., ale żółte światełko zaświeciło mi się przy ofercie Windows. Zrobiłem zakładkę, zaglądam za 2 dni - strony nie ma (zablokowana). Od tamtego czasu jak coś chce kupić to tylko bezpośrednio (np u Corela) albo w pudełku.
Znaczy masz i używasz ten program (#17) - może byś "popełnił" jakiś artek?

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 12:13:21
[#23] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@rzookol, post #21

Ale na stronie autora nie widzę możliwości kupna Photogenicsa do Amigi. A jeśli ten sklep jest niepewny, to gdzie można kupić?

[#24] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@AS, post #23

Nigdzie. Nie ma w AmigaKit, w Vesalii, w Alinea Computer.
Sprawdziłem i nie było wersji 5 "z pudełka" - tylko update i download. Sam autor zachęcał do przejścia na Linuksa.
Albo ryzykujesz z tego linka (w sumie ta firma dosyć długo funkcjonuje) albo kupisz "gdzieś" wersję 4 i robisz sobie darmowy update do 5 z linku strony autora (i tak bym zrobił).
[#25] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@adam_mierzwa, post #24

A czwórkę można kupić? Jakoś nigdzie nie widziałem.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 12:36:02
[#26] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #25

Ja też Nie będę ściemniał, w tym czasie nie miałem Amigi. Wiem tylko o jakich archaicznych wersjach 1.2 i 2 dodawanych do zagranicznych gazetek. Dystrybucją zajmowała się (nieistniejąca obecnie) firma Almathera, potem sam autor.
Na tę chwilę szukam "u nieautoryzowanych dystrybutorów" - i cienko.
Z konkretów mogę ci polecić jedynie do poczytania obszerną reckę programu w ACS 3/2001.
[#27] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@adam_mierzwa, post #26

To jaki jest status w końcu Photogenicsa? Kupić nie można, autor nie rozwija... abandonware ?
[#28] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Dopuser, post #27

Jak to jaki? Wiadomo "pies ogrodnika". A tak serio to ciekawe, czy można zrobić upgrade z wersji 1.2 do 5?
[#29] Re: Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Ender, post #28

Niech sprawdzę otchłanie mego archiwum... w końcu się Amiguje już od 17 lat....
[#30] Re: Problemy z instalacjâ ArtEffecta 4.0 i test tabletu

@Dopuser, post #29

Sprawdzone... wersja 5, 2000 rok, release 95.

Wada: brak portu Arexxa...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem