[#1]
Problemy z instalacją ArtEffecta 4.0 i test tabletu
Witam
Postanowiłem założyć nowy wątek w innym dziale przedstawic problemy z jakimi się spotkałem przy próbie instalacji ArtEffecta 4.0.
Zakupiłem ArtEffecta 4.0. Do tego kupiłem tablet Pentagrama Thin... 2006 o który pytałem w innym wątku. Sprzęt podłączyłem do eMaca i wyskoczył komunikat, że wykryto urządzenie podłączone do USB i za chwilę sprzęt zostal rozpoznany jako slim tablet, czyli tak jak widnieje na kartoniku.
Co udało mi się sprawdzić, to na blacie Morphos-a działa jak myszka (kursor, przycisk). Przycisk jest jakby zbyt wrażliwy (na Win 7 w paincie muszę mocno wcisnąć, żeby zadziałał), więc musiałbym to jakoś zmienić. Podejrzewam, że może zmiana w ustawieniach myszy zadziała. Ponieważ mam problemy z zainstalowaniem ArtEffecta sprawdziłem działanie tabletu w programie Sketch i wszystko działa (nacisk, przycisk na piórku - jeżeli nacisnę bliżej rysika to LM, dalej od rysika PM, klikając piórkiem w tablet i na ikonce mam LM). Ogólnie jestem z niego jak na razie zadowolony i miło zaskoczony, że działa, ale prawdziwy test będzie pod ArtEffectem.
Nie wiem na czym polega problem z instalacją ArtEffecta 4.0. Początkowo próbowałem zaisntalować pełną wersję . Po kliknięciu na Install english, ikonka podświetliła się i zero reakcji. Spróbowałem uruchomić z tej samej płyty ArtEffect SE a tu wywala mi, że mam za mało pamięci. No to klikam ignoruj lub zmień i wyskakuje komunikat o braku pamięci wirtualnej. .Żeby było śmieszniej to demo zainstalowałem, ale początkowo nie mogłem go uruchomić, pojawiał się komunikat (brak open fonts). Zaryzykowałem i w katalogu z wersja demo zainstalowałem spolszczenie, kliknąłem podmianę plików i program ruszył. Mam teraz w wersji demo paek narzędziowy z boku i nową belkę na dole ekranu, nie mam natomiast powierzchni na której mógłbym rysować. Wychodzi na to, że jest coś z rozdzielczością u mnie, ale co? poklikałem sobie po gadżetach z paska narzędziowego i przełączają się, no tak, ale ja bym chciał je wypróbować.
Recedent sugerował zainstalowanie instalera commodore. Pobrałem instaler z aminetu, ale przy instalacji wywala mi błąd i przerywa instalację.
Próba uruchomienia instalacji pełnej wersji z płyty bez zmian, czyli nic.