[#15]
Re: C64 ; nagrywanie programów
@Ender,
post #13
Nie zadziała. C64 steruje pracą magnetofonu w taki sposób, że uruchamia i zatrzymuje zapis lub odczyt w odpowiednich momentach. Kaseta-adapter nie działa natomiast "w drugą stronę", tzn. nie można za jej pośrednictwem sterować funkcjami odtwarzacza mp3 i nakazywać mu, kiedy i który "utwór" ma odtwarzać i kiedy przestać.
Zadziała, ale trzeba trzymać spację na początku wczytywania gry, aby ekran informacyjny dot. znalezionego tytułu nie zatrzymał wczytywania gry, bo mp3 będzie dalej wysyłało dane pomimo, ze C64 będzie stał w miejscu.
To urządzonko jest w pewnym sensie bardzie zamiennikiem magnetofonu niż stacji dysków, ponieważ nie obsługuje natywnie fastloaderów, poniewaz urzadzenie emuluje tylko protokół komunikacyjny a nie emuluje układów wewnętrznych stacji dysków i mechaniki. Urządzenie, które jest najbardziej kompatybilne z stacją dysków to 1541 ultimate, ale nie wiem, czy Ci się to uda zdobyć http://www.1541ultimate.net/content/index.php.
Niemniej jednak, kilka fastloaderów jest obsługiwana i dość sporo gier działa. Powinny działać wszystkie w formacie M2I, będą działać wszystkie gry jednoplikowe. Do obsługi tego urządzenia są dwa programy sd2browse i fibr, ten drugi jest lepszy (oferuje więcej informacji i obsługuje M2I) ale i zajmuje 10x więcej miejsca, więc wczytuje się też dłużej. Nie ma to większego znaczenia ja się włoży jiffyDOS lub inny zamiennik kernala przyśpieszający pracę stacji (exos). Z jiffyDOS masz jednak tą wygodę, że nie musisz operować głupimi poleceniami typu OPEN1,8,15,"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.D64":CLOSE1, ja mam np wrzucone sd2browse i fibr w katalogu głównym karty SD i mam połączony reset C64 z resetem z SD2IEC, przez co po każdym resecie wraca do katalogu głównego. Wtedy np wciskam sobie F5 i wpisuję FIBR, RETURN i już mi się wgrywa program do obsługi tego urządzenia. Obsługa tego programu polega na wybieraniu kursorami/joystickiem interesującego katalogu, gry lub obrazu dyskietki.
Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 15:31:58