@dzejkob,
post #22
Cieszę się, że się uśmiałeś z tego artka, albowiem w zamierzeniu moim miał być on dowcipny. Twoje słowa to potwierdzają :).
Nie wiem tylko czy rzeczywiście zacytowałeś najbardziej śmieszne fragmenty. Pozwolę sobie odpowiedzieć.
Szkoda twojej ciężkiej pracy. Zamiast grzebać w szufladzie powinieneś od razu udać się do sklepu komputerowego (albo jeszcze lepiej zajrzeć na Allegro) i kupić sobie zwykły 80mm wentylator Arctic TC (ok. 7 złotych). Posiada on bowiem wbudowany regulator obrotów i automatycznie zwiększa obroty gdy robi się za ciepło. Do tego idealnie pasuje do zasilaczy, nic nie tniesz, nic nie kleisz. No i jest praktycznie niesłyszalny.
Otóż w moim zasilaczu był taki właśnie zwykły wentylator tyle, że o średnicy 6 cm (mam mały zasilacz). I co robił ten "zwykły wentylator z Allegro z wbudowanym regulatorem" - cholernie szumiał. Do tego stopnia, że mnie irytował.
Dołożenie drugiego wolnoobrotowego wentyla z tyłu zasilacza jest bardzo popularnym rozwiązaniem stosowanym przy wyciszaniu. Wystarczy pogrzebać na sieci. Trochę się dziwię, że ktoś kto na tym "zęby zjadł" jest zaskoczony.
Genialne. Chylę czoła Akurat tutaj można by uzyć metody "na gluta". Magnes jest mało pewnym rozwiązaniem. Kedyś odpadnie i nie dosyć że procej się przegrzeje (i w najgorszym przypadku spali) to jeszcze metalowe części mogą zrobić jakieś zwarcie wpłycie głównej. Dość ryzykowne rozwiązanie.
Nie wiem czy niedokładnie przeczytałeś tekst, czy używasz przeglądarki Lynx, ale w artku są zdjęcia. Widać tam dokładnie o jaką blaszkę chodzi (nie magnes!). Zaręczam, że nic nie odpadnie i akurat tutaj metoda na gluta była najmniej pewna.
A gdzie choćby jedna kropelka srebrnej (albo w najgorszym przypadku silikonowej) pasty termoprzewodzącej? Powietrze nie jest najlepszym przewodnikiem ciepła.
O rzeczach oczywistych nie pisałem, pasty oczywiście użyłem.
Uff....drogo. Taki sam na Allegro kosztuje 9 zł. Za 28 można kupić w komplecie z solidnym aluminiowym radiatorem, więc odpadł by montaż "na magnes". No ale zawsze można to wytłumaczyć Ami-ekonomią, a wszyscy wiedzą co to oznacza :lol
Na szczęście było mnie stać :). Jeśli ktoś lubi może biegać od marketu do marketu i oszczędzać złotówki. Solidny aluminiowy radiator po pierwsze nie był potrzebny, a po drugie nie zmieściłby się. Zrobienie tego tuningu spowodowane było impulsem, zrobiłem to wszystko w przeciągu 3 godzin łącznie z wizytą w sklepie. Nie lubię czekać, aż mi towar z Allegro przyjdzie.
To tyle.
Komputera nie słychać, procek ma 37 stopni, ktoś się pośmiał przy czytaniu artykułu - jednym słowem pełny sukces :).
Pozdrawiam.