[#1] Morphos kontra Amithlon
Witam serdecznie wszystkich uczestników forum PPA. Mam pytanie; jaka jest rzeczywista różnica (pomijam kwestię sprzętu, na jaki system jest dedykowany) pomiędzy Amithlonem a Morphos?. Pytanie dotyczy zgodności z klasykiem, kwestii oprogramowania itp. Pozdrawiam.
[#2] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #1

MorphOS to System...
Amithlon to emulator-programik.
Nie ma czego porównywać !
[#3] Re: Morphos kontra Amithlon

@Wojox, post #2

Czytaj ze zrozumieniem
[#4] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #3

Nie wiem jaka może być różnica, w obydwóch środowiskach nie masz emulacji pauli i agi.
Różnica będzie między AmigaOS 3.x a MorphOS 2.x.
Jakbyś mógł skonkretyzować pytanie do np. konkretnych tytułów które chciałbyś odpalić?
[#5] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #3

Podstawowa sprawa. Na MorphOS ukazuje sie wiecej oprogramowania niz na Amithlona/AmigaOS 3.x. Na poczatku mozna wymienic OWB, MPlayer, Blender, etc. Dochodza nowe mozliwosci systemu, jakies przezroczystosci, Ambient, stos tcpip, reggae etc.
W dodatku na MorphOSie pograsz w Homeworld, Hexeny, Heretiki (pisze o tych nowszych), jakies UFO czy wiscigi 3d. Pewnie jeszcze by powymienial....
[#6] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #1

Po pierwsze zasadnicza różnica jest taka że MorphOS jest ciągle rozwijany :)
[#7] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #3

Przeczytałem ze zrozumieniem. A pytanie zostało zadane bez rozumnie. I tyle.....
Odpowiedzi kolegów co się wysilili mogłeś sam sobie wydedukować.
MorphOS to SYSTEM OPERACYJNY. Amithlon to emulator ograniczony do AOS 3.x bez AGA.
Po co zakładasz taki wątek, nie ma o czym pisać?
[#8] Re: Morphos kontra Amithlon

@Wojox, post #7

Napisał:

Pytanie dotyczy zgodności z klasykiem, kwestii oprogramowania itp.

Ja to zrozumiałem tak, że chce wiedzieć na którym systemie pójdzie więcej softu z klasyka.
[#9] Re: Morphos kontra Amithlon

@kjb666, post #8

Witam ponownie. Moje pytanie jak słusznie zauważył kjb666 dotyczyło w dużej mierze zgodności programowej i to zgodności natywnej. Na klasyku używałem PageStream, Imagefx, Lightwave. Klasyka mam od 1994 roku i nadal w przypływie potrzeb powrotu do przeszłości używam. Posiadam legalnego Amithlona, który działa mi na dedykowanym do jego potrzeb sprzęcie. Posiadam również MacMini z demo Morphosem i zastanawiam się czy warto inwestować nowszy system, którego przyszłość też jest uzależniona od dostępności jakby nie było używanego komputera. Pozdrawiam
[#10] Re: Morphos kontra Amithlon

@Wojox, post #7

Kolego, proszę się nie stresować Dzień Niepodległości mamy :D
[#11] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #9

Bardzo obszerna i dokładna lista oprogramowania kompatybilnego z Morphosem jest tu: http://morphos.lukysoft.cz/ . Lista ta obejmuje oprogramowanie natywne, jak również to napisane dla OS3.x, darmowe i komercyjne.
[#12] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #9

posiadasz to i tamto, a nie potrafisz sobie samemu sprawdzic.
[#13] Re: Morphos kontra Amithlon

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Jestem użytkownikiem a nie programistą. Wymienione programy działają podobnie na Amithlonie oraz na MorphOS. Jednak samo stwierdzenie, że działają nie jest odpowiedzią mająca potwierdzić różnice czy podobieństwa. Ok zamykam temat... Myślę, że pozostanie przy Amithlonie będzie dobrym rozwiązaniem jak zainwestowanie w MorphOS.
[wyróżniony] [#14] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #13

Jeżeli masz jakiegokolwiek maka PPC na którym pójdzie Morphos, to możesz sobie sprawdzić jak to działa bez inwestowania ani złotówki.
Amithlon to fajny emulator Amigi z szybkim 68k, kartą graficzną i muzyczną, ale bez Pauli i amigowego chipsetu graficznego (nota bene taki komputer istnieje, nazywa się DraCo).
Morphos daje w zasadzie wszystko to co Amithlon, dodaje też sporo funkcji systemowych niedostępnych w AmigaOS3.9 (np. rewelacyjne MUI4.0 na którym oparte jest GUI całego systemu). W odróżnieniu od Amithlona system nie jest emulowany (działa natywnie na PPC), jedynie programy 68k działają na emulowanym programowo 68k, jednak z użyciem natywnych elementów systemowych Morphosa (czyli np. requestery programu z OS3 pierwotnie pod ASL, lub ReqTools, pod Morphosem są obsługiwane przez MUI4 ze wszystkimi jego, nieobecnymi w OS3.x, funkcjami).
Co do szybkości, to zależnie od testowanej funkcji, oraz komputera na którym wykonywany jest test, raz górą jest Morphos, raz Amithlon.
No i do programów z OS3 dochodzą programy obecne jedynie w wersjach dla Morphosa, przykładowo nikt (chyba) z obecnych użytkowników Morphosa, nie używa IBrowse, gdyż pojawienie się najpierw Sputnika, a potem OWB wyparło ten (chyba najlepszy klasykowy) browser z dysków Morphosowców.
Co do kompatybilności z softem AOS3.x, to podejrzewam, że jest ona podobna dla obu systemów tzn. pójdzie prawie wszystko co jest zgodne z systemem operacyjnym, a nie wymaga oryginalnego amigowego chipsetu.
I na koniec - czy warto przejść na Morphosa... to zależy. Jeśli lubisz i wystarcza ci system OS3.9, to Amithlon jest systemem dla ciebie. Jeśli chcesz pobawić się równie jak Amithlon kompatybilnym systemem, a mieć dostęp to programów zgodnych z obecnie panującymi trendami, to wybierz Morphosa. No i przy okazji zobaczysz, jak rozwinął się pewien "wątek" amigowej historii po upadku Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2011 23:13:42 przez wali7
[#15] Re: Morphos kontra Amithlon

@wali7, post #14

Dziękuje Koledze Wali7 za rzeczową i konstruktywną odpowiedź na moje pytanie. Odpowiedź Kolegi w zupełności mnie satysfakcjonuje. Pozdrawiam Wszystkich, którzy wypowiedzieli swoje zdanie na poruszony temat.
[wyróżniony] [#16] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #15

Ja Cię muszę przeprosić, bo mi się niewyparzona gęba odezwała. Co do Twojego postu to zrób tak jak ja. Myslę że koszty "nekrokomputingu" są znacznie niższe, niż inwestowanie w kolejnego :szybkiego: PC.
Sam osobiscie mam frajdę z wszystkich mozliwych systemów. Klasyk A1200 z AOS 3.1. PowerMac z MorphOSem, i PC XP 3200+ 1GB/Radeon 9250-128/128........i tu czasami odpalam Amithlona. Jednak Amithlon moim zdaniem daje najmniej frajdy z Amigowania. No mam jeszcze na laptopie UAE 2.3.3 który spełnia lepiej rolę od Amithlona, jest AGA, Paula i wiele więcej...

Szkoda że Amithlon jest nierozwijany,,,,tak jak powiedzmy UAE. Najlepiej jakby twórca UAE pomyślał o emulatorze który działa samoistnie. Tzn. Instaluje się jak system operacyjny, na czysty HDD, a dalej to już instalka AOS....a jak by doszło Power PCOK
[#17] Re: Morphos kontra Amithlon

@Wojox, post #16

Witaj, nie należę do osób obrażalskich. Jak już wspomniałem z Amigą mam wieloletni kontakt (A600, A1200, A2000, A3000, A4000 i nadal ta sama Amiga 1200 od 1994 roku z 040). W Amithlonie widziałem nadzieje na dalszy rozwój Amigi. Nie jest dla mnie ważne czy system obecnie pracuje na Intelu, AMD czy PPC ważne by system był nadal Amigowy. Pozdrawiam i przyjmuje przeprosiny.
[#18] Re: Morphos kontra Amithlon

@soligor, post #17

AROS tez jest amigowy i nic, bo nie mozna normalnie odpalic softu z klasyka.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2011 18:54:12 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem