[#1] Ustawienia USB
Witam! Jak mają być ustawione parametry dla masstorage, aby prawidłowo wykryty przez system np. pendriwe został również przez system przygotowany do pracy?
TZN: wkładam pena do slotu - otwiera się okno o podłączeniu wykrytego urządzenia i nientety jest ono niewyświetlone. Aby było do użytku muszę zrobić reset... Szlag mnie już trafia!
[#2] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Z tego co wiem to wszystko ustawia się samo. Gwizdek w fat32 i no problem.
[#3] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

tia, występuje takie działanie, mnie też trafia szlag
[#4] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

A probowales robic restart stosu USB ?
[#5] Re: Ustawienia USB

@Norbert, post #4

Nic nie daje. A jest to obecnie z każdym penem.
[#6] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Ja zauważyłem coś takiego z (dość wytyranym) pendrivem Kingstona 2 GB. Co ciekawe, podłączony bezpośrednio - bangla bez problemu, a w hubie - nie chce. Ale pod PC też potrafi sprawiać problemy ("to urządzenie ma awarię") więc może po prostu pen się kończy.
[#7] Re: Ustawienia USB

@recedent, post #6

Ten pendrive jest akurat nowy. Ten sam problem mam również podłączając telefon. Rozpoznaje, ale nie montuje. Niezależnie od tego czy to hub, czy port bwzpośredni. Mam to w Maczku mini.
[#8] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #7

Pod każdym portem USB tak jest? A hub ma krótki kabelek?
[#9] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Lata walki z tym pod Pegasosem II i nic. Kupiłem Maca Mini i jak ręką odjął. Czyżby problem leżał po stronie niskopoziomowych sterowników do USB?
[#10] Re: Ustawienia USB

@kjb666, post #8

kabelek krótki, ale bez huba ten sam efekt.
[#11] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #10

Mi się zdarzało na eMacu że pod jednym portem USB coś nie działało a pod innym już tak. Nie wiem czy to różnica w zasilaniu czy komp żyje własnym życiem :)
[#12] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Mam kartę SD 2Gb z aparatu, kiedyś (na starszych wersjach MorphOSa) ładnie działała, teraz nie bardzo chce. Sprzęt to Pegasos 2.
[#13] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Witam!

Ja osobiście, jak kupiłem tego swojego pegasosa 1 to przy włożonej karcie z chipsetem nec usb 2.0 miałem to samo. Podpinałem pena i niby był widoczny, ale przy próbie kopiowania wyskakiwały błędy lub Posejdon się wywalał. Przy zintegrowanych portach usb 1.1 było wolno, ale wszystko działało ok. Więc zaryzykowałem, poszedłem do salonu Komputronika i kupiłem sobie nową kartę USB na chipsecie nec Logilinka. Na niej chipset neca jest trochę większy rozmiarami, niż na tej pierwszej karcie, którą miałem razem z pegasusem. Ta nowa karta działa lux. Obojętnie jakiego pena bym nie podpiął wszystko się ładnie kopiuje, w ten sposób mam dobre źródło komunikacji między pegiem a pecetem. Polecam wszystkim tę kartę:

tekst pod linkiem

Ps. Za kartę zapłaciłem 33 zł, ale się opłacało.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2011 17:18:38 przez gilban
[#14] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #13

Dopowiem jeszcze, że z penami od 2 GB w dół Posejdon się nie lubi, ponieważ wywala błędy na tym necu. Na Pendrive 4 giga i wyżej, jak pisałem wcześniej działa wszystko lux. Jeszcze przy okazji dysk twardy przetestuję.
[#15] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #14

Z dyskiem twardym jest problem. Mam dwa dyski w jednym. Ale zrobię osobny wątek.
[#16] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #15

Już jest wszystko dobrze

I działa jak należy.

Czyli mam dysk 3,3 cala 40 GB na USB i też działa bardzo ładnie.
[#17] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #16

No i git ;)
[#18] Re: Ustawienia USB

@kjb666, post #11

Ja pendrive wsadzam zawsze do usb1.1 pomimo, że mam kartę usb2.0 Po podłączeniu do 2.0 wyskakują błędy przy kopiowaniu na pena. W 1.1 jest wolno, ale pewnie. A samo usb w ogóle obsysa, bo po nabyciu powermaka kupiłem adapter pc/2 to usb (na mysz i klawiaturę). Klawiaturę wykrywa, ale nie działa ona. Gdy jest podłączona tylko mysz to działa.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 03:45:44 przez lubmil
[#19] Re: Ustawienia USB

@lubmil, post #18

Sam sobie odpowiem - monologi to moja specjalność :P Ale chciałem jeszcze dopisać w temacie ustawień usb. Czasami mam wrażenie, że ustawienia usb sobie, a poseidon sobie. Na przykład pojawiają mi się czasami błędy przy zapisie na dysk podłączony do usb. Kabelek już wymieniłem na nowy i krótki. Błędy przestały się prawie pojawiać gdy ustawiłem prędkość przesyłu danych na 64 KB/s. A kopiuje się i tak z prędkością kilka MB/s
[#20] Re: Ustawienia USB

@lubmil, post #18

Na miniaku też mam takie same objawy. Najpewniejsze jest usb1.1
[#21] Re: Ustawienia USB

@Norbert, post #20

Także mam huba na trzy porty usb oraz myszy i klawiatury. Obsługa tych ostatnich bez zarzutu, natomiast kopiowanie kłopotliwe. Skaner za to chodzi dość dobrze na usb. Drukarki nie sprawdzałem.
[#22] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #1

Boje z USB ciąg dalszy:

zakupiłem sobiue za złotych 5,00 huba z USB na 2xPS2 - mycha działa pd strzału, natomiast klawikord (jak na załączonym linku widać) startuje dopiero kiedy otworzę okno HIDControl i kliknę w byle co. Czy ktoś wie jak zmienić parametry aby tego efektu nie było?
Pozdrawiam!

KURCZĘ! Nie wiem jak wstawić linka aby zadziałął od strzału....

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2012 19:28:26 przez Pero
[#23] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #22

A nie możesz podłączyć klawiatury USB. Wtedy będzie pewnie. Z tego co wiem takie przejściówki z ps2 na USB to również i w PC nie bardzo chcą działać. A jak jeszcze ona 5 zł kosztowała, to cud, że chociaż mysz działa poprawnie. Inna sprawa, że klawiatury ps/2 są produkowane o różne chipy i widać nie wszystkie działają z tą przejściówką. Pozdrowienia i radzę stosować metody sprawdzone. PS. Gdy miałem jeszcze mini maca, to używałem macowej klawiatury z wbudowanym hubem. Do niego podpiąłem bezprzewodową mysz USB z marketu za 30 i działało bardzo dobrze. Na opakowaniu myszy było napisane, że działa również z macami i tyle.
[#24] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #23

1. Klawę usb musiałbym kupić, a tą już mam :)
2. na PC działa od strzału - pod linuxem i windą
3. pytanie : dlaczego działa dopiero po "machlojkach"?

A poza tym wrócę do starego "hjuba"
Chyba ...
[#25] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #24

Bo widać coś nie jest kompatybilne.

po za tym klawiaturę USB od PC już za grosze można kupić.

Jednak jeżeli jest to mac, a pewnie jest, to najlepiej będzie jak kupisz makową.

A jak chcesz się męczyć no to zostań przy tym co masz.

Czyli coś za coś. I jest powiedzenie: Chytry dwa razy traci.

Niestety - jak coś jest tanie to jest też i kiepskie nic na to nie poradzę.

Tu na Allegro mamy jedną makową klawiaturę: tekst pod linkiem
Tu drugą: tekst pod linkiem
Tu trzecią: tekst pod linkiem
Tu kolejną: tekst pod linkiem
Jest w czym wybierać.
[#26] Re: Ustawienia USB

@gilban, post #25

Chytry dwa razy traci - aleś mi dołożył! :)
Nie doczytałeś, że mam innego huba. Ten działa, tyle, że jest trochę duży. A tutaj mały, zgrabny...
A, że jest wybór to ja wiem. Szkoda tylko, że jest to w 99% kolor czarny.
Myślałem, że ktoś coś podpowie.
Dzięki!
[#27] Re: Ustawienia USB

@Pero, post #26

Dobrze. Ja swego czasu do mini maca używałem huba USB Pentagrama: tekst pod linkiem i działał dobrze.

Pod makiem nigdy nie próbowałem podpinać klawiatur ps/2 z przejściówką.

Pamiętam jednak, że kiedyś kupiłem sobie przejściówkę z ps/2 na USB w jednym kawałku do klawiatury z cyrylicą którą mam. I pamiętam, że w PC nie udało mi się jej uruchomić. Także tak jest z tymi tanimi przejściówkami. Raz działają a raz nie. To jest loteria.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem