[#1] Karta grafiki
Witam! Mam pytanie nowicjusza :P
Chciałbym zmienić moją kartę graficzną (na lepszą) w moim PM. Na jaką? No właśnie... Na jaką? Musiałaby działać z akceleracją 3d pod morphosem. A może dało by się podpiąć kartę grafiki pod inny slot pci, tak żebym miał dwie karty. Jedną dla MacOS X, a drugą dla MorphOS.

Pozdrawiam!
[#2] Re: Karta grafiki

@Mayolika, post #1

W PowerMaku karta grafiki z reguły tkwi w slocie AGP i jest on jeden. Co do zmiany karty. W przypadku maka warunek zasadniczy: musi to być karta dedykowana dla Maca albo karta dla PC przeflaszowana makowym biosem. Niektóre karty z peceta wymagają też drobnych modyfikacji sprzętowych.

Jeżeli chodzi o obsługę 3D to liczą się karty z rodziny Radeon 9xxx (oraz 8500) z chipsetami R200. Wydajnościowo w czołówce stawki są 8500 i 9100, potem mniej więcej 9000 i 9200, na końcu "budżetówki" czyli 9250 i 9200SE. Uwaga! Karty z numerkami 9500, 9550, 9600, 9700, 9800 (chipset R300) póki co akceleracji 3D nie mają. Ponieważ PowerBooki mają grafikę na R300, można się spodziewać akceleracji 3D w bliżej jeszcze nieokreślonej przyszłości.
[#3] Re: Karta grafiki

@Mayolika, post #1

Zapytaj Pampersa o kartę grafiki. Ja mam kartę przeflashowaną przez Niego, bo chciałem i wszystko działa. Oryginalne MAC Editions są drogie, ale trafiają się na ebay.
[#4] Re: Karta grafiki

@Ender, post #3

Z flashowaniem kart jest jak z pudełkiem czekoladek jak to mawiał Forest.
[#5] Re: Karta grafiki

@pampers, post #4

No dobra... To najlepsza karta pod te dwa systemy to...?
[#6] Re: Karta grafiki

@Mayolika, post #5

Wydajnościowo pod Morphosa2.7 najszybszy jest Radeon 8500 Pro. Tyle, że jak koledzy napisali, musisz znaleźć wersję dla maka, lub przeflashować pecetową kartę.
[#7] Re: Karta grafiki

@wali7, post #6

Może też być Radeon 9100 bo to jest ta sama karta co 8500.

Ale szczerze w Power macach z G4 zauważyłem że chyba były montowane max Radeony 9000. Oczywiście dedykowane. Wyższych modeli nie widziałem. 9200 było montowane tylko w Macach Mini i eMacach. Karty 9600 AGP montowane w PowerMacach z G5 już mają inną budowę i się do Maców z G4 nie nadają, jako że korzystają ze złącza AGP x 8.

A cha - do PowerMaców z G4 proponuję kupować karty PC obsługujące max AGP 4x. Z kartami pracującymi dodatkowo w standardzie AGP x8 są dodatkowe problemy.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2012 13:23:46 przez gilban
[#8] Re: Karta grafiki

@Mayolika, post #5

Radeon 8500/9100, z tym że nie wiem jak to jest z flashowaniem tych dwóch, pewnie jest do zrobienia tylko jak jest z dostępnością kart z 128 bitowym ramem - nie wiem.

Gilban: AGP 8x nie stanowi problemu, kontrolujesz to jednym rezystorem.

Generalnie nie wiem czy gra jest warta świeczki - po to, żeby mieć parę fpsów więcej w Quaku? ;) Chociaż tutaj, jako ten co overclockuje czasem swoje maki nie powinienem się wypowiadać o sensowności ;)
[#9] Re: Karta grafiki

@Mayolika, post #1

Karty z chipem R300 też będą działać (na chwilę obecną) tylko, że nie będzie akceleracji 3D. Ja w swoim PM miałem Radeona 9000 PRO i zmieniłem na radeona 9600 i czekam na sterowniki 3D. By taka karta działała trzeba zakleić piny na karcie wszystko znajdziesz na ppa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem