[#10]
Re: Mac Mini 1,25 GHz - wady i zalety.
@Skotos,
post #9
Dlatego ja poleciłbym Tobie Power Maca. Ja osobiście miałem mini maca jakiś czas i raczej już do niego nie wrócę, przynajmniej w wersji z procesorem ppc.
Power maki z procesorem 1,25 GHz maja najczęściej kartę Ati 9000 Pro z 64 MB Vram, no i łatwiej jest ją wymienić na coś innego, po fleszowaniu romu.
Druga sprawa - procesor ma większy cache, co się przekłada na wydajniejszą pracę, jeżeli chcemy używać również leoparda. Również są wersje dwuprocesorowe, gdzie leopard kopa dużego dostanie, a może kiedyś i MorphOS będzie potrafił wykorzystać dwa procesory.
Kolejna sprawa to napęd optyczny. Ten wbudowany w maca mini to jest jakieś nieporozumienie najczęściej.
Przy grafice z 32 v ram to sobie zapomnij o wyświetlaniu obrazu w rozdzielczości 1920 x 1080. Karta graficzna na to pozwoli, ale komfort będzie żaden. Przy 64 v ram też nie wiele lepiej będzie. Ja maca mini z 32 v ram, gdy używałem na monitorze z rozdzielczością 1680x1050, to ustawiłem go w tryb 16-sto bitowy. Wtedy to jeszcze miało sens.
Dlatego jak tylko nadarzyła mi się okazja, sprzedałem maca mini i kupiłem Pegasosa 1 z zarejestrowanym mosem i kartą graficzną Ati 8500 LE z 64 vram. I też powiem, że pierwszą, rzeczą, którą zrobiłem po zakupie pegasosa, zakupiłem monitor dodatkowy z rozdzielczością 1366 x 768, dzięki czemu grafika działa z wydajnością na przyzwoitym poziomie. Przy rozdzielczości 1680x1050, czuć było, że dostaje zadyszki.
Ostatnia aktualizacja: 08.05.2012 16:38:58 przez gilban