[#1] Pytania dot. sprzętu
Powoli zaczynam rozglądać się za jakimś sprzętem pod MorphOS-a.
W związku z tym pojawia się kilka pytań:
1. Co z obsługą wielu monitorów? Jak na razie z tego co wyczytałem MorphOS jest delikatnie mówiąc w lesie pod tym względem. Niby można kombinować z dwoma kartami, ale to takie trochę "niewygodne". Tym bardziej, że takie 9700, czy 9800 mają dwa wyjścia i po prostu szkoda je marnować ;)

KLIK
KLIK

Są jakieś plany pod tym względem na przyszłość?

2. Strasznie chcę uniknąć zakupu całego PowerMac-a(np. KLIK). Obudowa z zewnątrz nie podoba mi się wcale, a rozwiązania wewnątrz jeszcze mniej ;)Pomijając aspekt estetyczny jestem w posiadaniu(i chciałbym to zużyć) : RAM(maki są jakoś wybredne pod względem ramu? - tzn. czy dobre polskie goodramki sprawiają problemy?), HDD na ATA również(+bitumenbox), a z grafą też bym raczej celował w coś z 9700/9800(przeróbki PC-towych oczywiście ;)). Jak widać zakup "całego" PM jest w moim wypadku raczej słabym pomysłem(kupę części po upgradzie by mi zostało i to raczej takich, które ciężko "spylić"). I tutaj nasuwa się pytanie: czy da się gdzieś w Polsce kupić płyty do PowerMac-a i procesory G4(najlepiej 1.42GHz) pod nie? Na Allegro raczej pustki z tego co widzę.

Oczywiście wiem, że zasilacz i obudowę będę musiał przerobić pod makowe rozwiązania.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2012 04:10:17 przez Tomahawk
[#2] Re: Pytania dot. sprzętu

@Tomahawk, post #1

Jeżeli szukasz samej płyty wraz z kartą procesorową daj znać, coś się na pewno znajdzie. Musisz jednak liczyć się z tym, że czeka Cię sporo pracy, żeby włożyć to do pctowej obudowy.
[#3] Re: Pytania dot. sprzętu

@Tomahawk, post #1

Koniecznie musi być pm? myślę że znalazłbym gdzieś płytę od emaca z procem 1,42Ghz i Radeonem 9600 czyli w najmocniejszej sprzedawanej konfiguracji.
[#4] Re: Pytania dot. sprzętu

@mikser, post #3

Płyta od emaca = brak możliwości rozbudowania.
[#5] Re: Pytania dot. sprzętu

@pampers, post #4

A co tu rozbudowywać?
Wsadzić jeden pojemniejszy dysk, nagrywarkę, pamięć można mieć do 2GB, procek można podkręcić stabilnie z tego co czytałem do ok ~ 1,92Ghz (nie sprawdzałem). ;)
[#6] Re: Pytania dot. sprzętu

@mikser, post #5

procek można podkręcić stabilnie

z tego co czytałem

do ok ~ 1,92Ghz

cafe

Źródło?
[#7] Re: Pytania dot. sprzętu

@Tomahawk, post #1

Ale co chcesz osiągnąć? Wrzucić płytę z Power Maka do obudowy PC? Nawet jeżeli nie podoba Ci się design Apple to chyba obudowa od blaszaka jednak nie będzie wyglądać lepiej. Poza tym kupienie gotowca wyjdzie jednak taniej niż "lepienie" przerabianego zasilacza, budy z PC, flaszowanej grafiki (też trzeba trafić na odpowiedni model) i płyty PM.
Co do RAM - nie dowiesz się zanim nie sprawdzisz ale... Używałem różnych kości (GoodRam też) i bardzo rzadko coś nie działało.
[#8] Re: Pytania dot. sprzętu

@strim, post #6

A proszę Cię bardzo Klik

Miałem gdzieś zapisany dokładny opis (po ang.). Jeżeli interesuje Cie ten temat mogę poszukać :)

Edit:
Kliknij niedowiarku :D

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2012 14:21:46 przez mikser
[#9] Re: Pytania dot. sprzętu

@pampers, post #2

@pampers - poszedł e-mail

@jenot - grafę i tak bym musiał zmienić po zakupie PM, a resztę mam. Dzięki za info o RAMie

@mikser - właśnie z eMacami jest ten problem z brakiem możliwości rozbudowy. Jakiś kontroler na SATA, dźwiękówka itd. są nie do przeskoczenia. Jeżeli dostanie mobo+proca z PM będzie ciężkie do pewnie się zgłoszę w sprawie tego mobo z eMac-a.

A w sprawie 2 monitorów, ktoś coś wie?

Pozdrawiam
[#10] Re: Pytania dot. sprzętu

@Tomahawk, post #1

Na razie nie ma planów obsługi wielu wyjść w Radeonach.
[#11] Re: Pytania dot. sprzętu

@Jacek Piszczek, post #10

:(
[#12] Re: Pytania dot. sprzętu

@Tomahawk, post #1

Kiedyś też chodziło mi coś takiego po głowie, bo PM sporo waży, ale stwierdzam, że po wyciszeniu sprzętu przez Pampersa zupełnie przeszła mi na to ochota. Jedyne co mi się marzy, to jakaś szałowa naklejka na ogryzki z boku lub pomalowanie obudowy (super dojście do bebechów PM) aerografem.
[#13] Re: Pytania dot. sprzętu

@Ender, post #12

Generalnie da się przełożyć MDD w obudowe od PC mając tylko płyte z prockiem - najgorzej sam montaż mobo - sprawa eletryczna jest do ogarnięcia bez większych problemów - swojego czasu przekładałem MDD w akrylową całkowicie przezroczysta obudowe - fajnie to wszystko wyglądało
[#14] Re: Pytania dot. sprzętu

@mikser, post #3

pw poszla.
[#15] Re: Pytania dot. sprzętu

@Kwiatki, post #14

Jak znajdę czas to zrobię fotki mojego eMaca w obudowie mini tower. Generalnie roboty od cholery z tym jest...
[#16] Re: Pytania dot. sprzętu

@waldiamiga, post #15

Ja bym bardzo chętnie zobaczył, bo mam zamiar też przełożyć, tylko że w desktop :)
[#17] Re: Pytania dot. sprzętu

@waldiamiga, post #15

strzel to co masz będzie wiadomo chociaż z czym to zjeść
[#18] Re: Pytania dot. sprzętu

@Jacek Piszczek, post #10

@Jacek Piszczek
Szkoda

@waldiamiga
Wyskakuj z zdjęć ;)

Pozdrawiam
[#19] Re: Pytania dot. sprzętu

@kjb666, post #16

Jak już przekladać to wersję 1.42 ghz.
[#20] Re: Pytania dot. sprzętu

@Ender, post #19

Zarejestrowałem na wersji 1.25 GHz, więc taką przełożę :P

edit----

W sumie eMaci są tak tanie, że może kupię do kompletu 1,42 i też przełożę :)

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2012 03:40:17 przez kjb666
[#21] Re: Pytania dot. sprzętu

@kjb666, post #20

Zanabyłem eMaca 1.42 - po OC ma 1.92Ghz - dołożyłem RAMu - i biore się za instalke MOSa.

FAAjna jest ta biała puszka
[#22] Re: Pytania dot. sprzętu

@Kwiatki, post #21

No to nieźle dał się podciągnąć, ja swojego mdd 1.42 dałem radę podkręcić do 1.67 a potem nic.
[#23] Re: Pytania dot. sprzętu

@pampers, post #22

1.42 od PM MDD to 7455 , a 1.42 od eMaca to 7447b - stąd różnica w możliwościach przetaktowywania.
[#24] Re: Pytania dot. sprzętu

@waldiamiga, post #15

Waaaaaaaaaaaaldiiiiiiiiiiiiiiiiiiamiga - no rzuć fotkami eMaca w miniTowerce!!!
[#25] Re: Pytania dot. sprzętu

@Kwiatki, post #21

A gdyby tak zrobić na tym "przekręconym" eMacu parę benchmarków?
[#26] Re: Pytania dot. sprzętu

@recedent, post #25

Bedę wysyłał sukcesywnie .
[#27] Re: Pytania dot. sprzętu

@Kwiatki, post #24

Heh w końcu znalazłem chwilę i wykonałem parę fotek wnętrza moje eMaca.

FOTKA1

FOTKA2
[#28] Re: Pytania dot. sprzętu

@waldiamiga, post #27

No i piknie

mejl z zapytaniami poszedł.
[#29] Re: Pytania dot. sprzętu

@Kwiatki, post #26

Ten kręcony emac to ode mnie? ;)
[#30] Re: Pytania dot. sprzętu

@mikser, post #29

Tego jeszcze nie krecilem. Kombinuje jak tu go ładnie opakować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem