[#1] Prędkość upload.
Zauważyłem, że od pewnego czasu pod MorphOSem mam mniejszą prędkość jak coś wysyłam (upload). Download jest ok (maksymalny na jaki pozwala łącze). Mam łącze tylko 2mbit co daje mi 256 KB/s przy ściąganiu i 64 KB/s przy wysyłaniu. No ale pod MorphOSem jak coś wysyłam na FTP (ATC) albo do Dropboksa (przez www) to mam zaledwie 16 KB/s. Co to może być? Na innych sprzętach (moim MacBooku i żony pececie) jest ok i wysyła się z maksymalną prędkością.

Tak sobie myślę czy wina nie leży po stronie ustawień na routerze. Tylko niby jakich? Hmmm...
[#2] Re: Prędkość upload.

@MDW, post #1

Ja swego czasu miałem problemy z sensowną prędkością (tyle, że już nie pamiętam, czy to był upload, download czy obie strony). Wyszło to podczas walki z serwerem ftp na moim MacuMini pod Morphosem. U mnie pomogła zamiana Morphosowego stosu TCP/IP na ten od Sonica.
[#3] Re: Prędkość upload.

@Kamul, post #2

U mnie jednak jest to chyba router. Włączyłem QoS to mam już 32 KB/s uploadu. Powinno być 64 KB/s więc walczę dalej. Nie wiem o co chodzi ale raczej nie o MorphOSa. Czy to Tomato ma jakieś limity domyślne przy wyłączonym QoS. Ale dlaczego dotyczą tylko jednego komputera? Ech... pokręcone to wszystko.
[#4] Re: Prędkość upload.

@MDW, post #3

Problem nie leżał po stronie MorphOSa. Już mam mniej więcej tyle uploadu ile być powinno. No ale tych ustawień Tomato nie zrozumiem. Domyślne zachowują się jak generator liczb pseudolosowych. :)
[#5] Re: Prędkość upload.

@MDW, post #4

U mnie pod Timberwolfem upload jest szybszy niż spod OWB, ale ogólnie u mnie spod A1 internet jest ogólnie wolniejszy niż spod PC, i zapewne tak jest pod każdym systemem amigowym.
A co grzebnąłeś w Tomato? (zdaje się że kiedyś polecałem ci router na Tomato, więc możliwe że mamy ten sam i twoje rozwiązanie mi się przyda).
[#6] Re: Prędkość upload.

@MDW, post #1

Może to wina sterownika do karty sieciowej ?. W moim przypadku na tej samej karcie pod win mam upl. 1Mbit downl.12Mbit a na linux 0,8Mbit upload i max 4Mbit download.

PS.Sorry nie doczytałem że znalazłeś przyczynę

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2012 20:01:23 przez companiero
[#7] Re: Prędkość upload.

@adam_mierzwa, post #5

Włączyłem QoS i wpisałem odpowiednio "Max Bandwidth" w Output na 512 kbit/s i Input na 2048 kbit/s, czyli takie jakie mam łącze (wiem że cienkie ale mi wystarcza). To śmieszne, bo tam się ustawia limity, a jak jest wyłączone to limitów nie ma. No a jak widać jednak chyba jakieś są. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem