[#1] MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble
Witam!

Na liście nowości w nowym Morphosie 3.0 przy Scribble pojawia się:
Includes developer support and UTF file handling.

Ale jedynie co mi się udało, to dokonać odczytu pliku zapisanego w UTF-8, a i to trochę kulawo. Mianowicie: żeby plik taki był poprawnie czytany, muszę u siebie zaznaczyć opcję "Use TTEngine". Problem w tym, że wtedy ustawienia czcionki Scrible nie mają wpływu na to, jaką czcionką tekst jest rzeczywiście wyświetlany. Dodatkowo kursor jest przesunięty względem pozycji, w której powinien się znajdować. Zaś zaznaczanie tekstu powoduje ciekawy efekt "falowania" tekstu. Zakładam, że może się to wiązać z wyświetlaniem tekstu czcionką o zmiennej szerokości znaku.

Próba pisania polskich znaków daje w efekcie krzaki.

Czy na chwilę obecną obsługa UTF-8 na tym się kończy, czy u mnie jest coś nie tak?

A może coś przegapiłem i jest dostępny jakikolwiek inny edytor tekstu dla morphosa obsługujący UTF-8?

Właśnie zauważyłem, że w dokumentacji do NoWinEd jest napisane, że obsługuje UTF-8, więc zabieram się za zbadanie sprawy.:) W kazdym razie moje pytania są nadal aktualne.:)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2012 10:24:29 przez Kamul
[#2] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Kamul, post #1

Wygląda na to, że w NoWinEd edycja plików w UTF-8 nie wygląda tak, jak powinna.
[#3] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Kamul, post #2

Przykro to słyszeć. Może ratunkiem będzie GoogleDocs przez OWB. Wiem, że to średnio fajne rozwiązanie ale co zrobić...
[#4] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Kamul, post #2

Szukasz jakiegoś narzędzia do odczytu/edycji plików kodowanych UTF-8 czy może badasz rynek żeby zdecydować czy coś takiego stworzyć? :)

A tak przy okazji - Klipsa cały czas używam i nie zamienię na nic innego. Pomógł mi tysiące razy, a kilkanaście razy wręcz uratował życie. :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2012 17:06:24 przez MDW
[#5] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Kamul, post #1

Support dla UTF-8 jest wciąż eksperymentalny i będzie poprawiany w przyszłości.
[#6] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@MDW, post #4

Hehe, raczej szukam narzędzia.:) Google Docs to nie do końca to, o co mi chodziło, ale dzięki.

Odnośnie Klipsa, naprawdę miło słyszeć, że ktoś tego jeszcze używa.:) Choć nie ukrywam, że ja również.;)
[#7] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Jacek Piszczek, post #5

Dzięki. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko czekać.
[#8] Re: MorphOS 3.0 UTF-8 Scribble

@Kamul, post #7

ja napisałem sobie skrypt do dekodowania plików z iso do utf, skrypt dekoduje pliki które znajdują się w aktualnym katalogu jak i podrzędnych. Mi potrzebny do dekodowania w frameworku django. http://pastebin.com/QSxQuwdG. Potrzebujesz tylko pythona 2.7.3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem