[#1] Scribble - co i jak?
Ok, zainstalowałem mosa 3.0 i od razu ściągnąłem SDK. Odpalam scribble i no właśnie nie wiem co dalej. Przeglądałem guide'a ale nic ciekawego tam nie znalzazłem. Jako 'dziecko' visuala (i dev-cpp) nie mam pojęcia jak napisać zwykłe hello world. Cały czas prosił o podanie makefile. Kiedy je juź napisałem, prosi o iostreama. Jest w nim jakiś generator makefile, bo to chyba problem w tym.

w Scribble pkazuje mi się coś takiego.
### current directory has changed to:
Work:Development
gcc main.c -o main
main.c:1: iostream: No such file or directory
make: *** [main] Error 1

Edit: na g++ działa, ale nadal nie mam pojęcia jak można sobie scribblem ułatwić prace.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 18:38:54 przez Mir3k
[#2] Re: Scribble - co i jak?

@Mir3k, post #1

Kompilujesz kod CPP jako C. Polecam zapoznanie się z obszerną dokumentacją GCC na start.
[#3] Re: Scribble - co i jak?

@Jacek Piszczek, post #2

Ok, to już sam zauważyłem, trochę się zawiodłem bo myślałem, że dużo rzeczy będzie z automatu się robiło (tak jak się przyzwyczaiłem), tymczasem już znalazłem sobie odpowiednią lekturę.

http://exception-dev.de/projects/mosprogrammingguide/MorphOSDeveloperGuide_v0_3.pdf

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 19:22:00 przez Mir3k
[#4] Re: Scribble - co i jak?

@Mir3k, post #1

Największym ułatwieniem scribble jest podświetlanie składni, możliwość trzymania wszystkich plików w ramach projektu. I jak się zdaje podpowiadanie składni dla projektów C. Pytanie jest czego oczekujesz ?
[wyróżniony] [#5] Re: Scribble - co i jak?

@Mir3k, post #1

Sprawdź jaką masz wersję Scribble, bo z tego co pamiętam to w SDK była jakaś 0.3, a w Applications MorphOSa 3.0 jest wersja 1.0. Na pierwszy rzut oka różnic nie zauważyłem po aktualizacji. No ale coś tam pewnie jest i na pewno zawsze warto mieć nowszą wersję.

A tak generalnie to Scribble jest po prostu wygodnym edytorem do programowania. To raczej nie jest środowisko. Makefile nadal trzeba sobie samemu wyklepać i tam opcje ustawiać. Ale edytor to wreszcie ładny, sprawnie działający GUI pod systemowy MUI, a nie jakiś hackowaty GUI jak w CubicIDE (to jego Alt+F4 i Ctrl+C), który nie ma nic wspólnego z amigowymi/morphosowymi standardami.
[#6] Re: Scribble - co i jak?

@MDW, post #5

różnice są:
- można ustawić podział na lewy/prawy a nie tylko góra/dół, na 24" 16x10 pracuje sie idealnie
- dodano support do repozytoriów cvs
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem