[#1] Internet "bezprzewodowy" pod Mosem
Ponieważ zbrzydło mi ciągnięcie kabli internetowych do mojego pegasosa, od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu AP. Ostatnio w komentarzach dotyczących MOSa 3.0 wyczytałem w poście Krashana, że do tego celu świetnie nadaje się TP-LINK TL-WR702N. Szybko zakupiłem takowy, żeby osiągnąć upragniony net bez kabla (być może również niedługo, aby mieć bezprzewodowy internet w powerbooku, którego również zakup znów rozważam).

I tu pytanie - do Krashana, jeśli to czyta, oraz do innych, którzy byliby mi w stanie pomóc: Jak to to poustawiać, żeby działało?

TP-LINKA ustawiłem w tryb AP Client, wpisałem mu mac adres routera, który ma widzieć, w routerze wi-fi linksysa (który posiadam) również ustawiłem mac adres tego AP Clienta jako dozwolony i... nic, nie działa, Internetu nie ma. Może o czymś zapomniałem? Może coś w MorphOsie trzeba jeszcze ustwaić? Pomóżcie, bo na sieciach się nie znam...
[#2] Re: Internet "bezprzewodowy" pod Mosem

@Adam_K, post #1

Może o czymś zapomniałem?

Zakładam, że sieć Wi-Fi masz szyfrowaną WPA-2. W takim razie trzeba włączyć WPA-2 w routerku i dać mu klucz szyfrowania. Postaram się popełnić w tym tygodniu artykuł na ten temat na morphos.pl.
[#3] Re: Internet "bezprzewodowy" pod Mosem

@krashan_, post #2

OK. W takim razie nie będę się dopytywał o szczegóły, tylko poczekam z niecierpliwością na artykuł.
[#4] Re: Internet "bezprzewodowy" pod Mosem

@Adam_K, post #3

Udało mi się rozwiązać problem. Jak zwykle, człowiek szuka niewiadomo czego, a rozwiązanie okazało się prostsze niż się by mogło wydawać. Wszystko było dobrze ustawione, a jedynie mój client AP stał sobie o metr za daleko od routera i nie łapał zasięgu! ;) A tyle się nakombinowałem...
[#5] Re: Internet "bezprzewodowy" pod Mosem

@Adam_K, post #4

No tak. Linksysy słyną z tego, że mają kiepski zasięg sieci WiFi (wbudowana antena), a i ten Tp-Link przy wbudowanej antenie też zbyt dużego zasięgu nie osiągają. Więc razem do kupy składając, widać, że nie da się dużej odległości między tymi urządzeniami zrobić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem