Wybralem formatowanie z weryfikacja i ... walnalem zdziwke ...
Aby przeleciec cale 80gb trzeba na to z 48-albo i 60 godzin
To samo tyczy sie formatowania...
Po calonocnym zostawieniu Mini z formatowaniem odpuscilem i wybralem szybkie formatowanie co mnie nie zadowala...
W tej kwestii MOS mnie negatwnie zaskoczyl... Podstawowa opscja kazdego systemu w MOSie ... kuleje. Wszyscy pytamy sie MOSTeamu o stery a formatowania tak naprawde w MOSie nie ma ...
Nawet nie chce myslec ile czasu potrzeba zebysformatowac 300gb ...
Wg mnie szybkie formatowanie to nie jest formatowanie ...
Wybralem formatowanie z weryfikacja i ... walnalem zdziwke ...
Zależy jaka jest prędkość zapisu na dysk. Przy 10 MB/s formatowanie pownno potrwać jakieś 2,5 godziny. Chyba z tym 48 przesadziłeś, albo masz wybitnie wolny dysk.
Wg mnie szybkie formatowanie to nie jest formatowanie ...
Wg mnie jest, od czasu jak w moim komputerze pojawił się dysk twardy (a było to kilkanaście lat temu), nie zdarzyło mi się skorzystać z opcji pełnego formatowania. Czy wg Twojej teorii nigdy nie sformatowałem dysku?
Bez sensu, po to na MorphOSa jest SFSDoctor, aby nie trzeba było co kawałek formatować partycji jak SFS "się popsuje". Niestety SFS ma swoje humory i mimo, że w teorii ma tzw. kronikę to bardzo często reset/zwis w trakcie zapisu kończy się uszkodzeniem pliku/plików.
Pełne formatowanie się tylko przydaje, jak podejrzewamy, że na dysku mogą być bad-bloki, ale swoją drogą faktycznie, że pod Mosem, na maku mini to formatowanie jest kulawe i być może na wszystkich Makach. Co ciekawe, pod Pegasosem I gdy go miałem, pełne formatowanie dysku trwało szybko i sprawnie.
W nowszych dyskach mających S.M.A.R.T. widać wszystko ja na dłoni... także to, czy dysk ma lub może mieć bad blocki (wtedy kiedy skończą się "zapasowe sektory"). A tak z ciekawości - jest pod MorphOS jakiś program odczytujący parametry S.M.A.R.T. ?
@krashan: No operacje na dysku (kopiuj, przenies) sa ok i wycagaja chyba z 15mb/s. Dysk jest normalny orginalny taki jak Apple wsadzilo do Mini. Nie wymienialem twardziela. Z tym 48h nie przesadzilem. Po calonocnym formatowaniu z weryfikacja po 12h mialem cos 34%. Wylaczylem i wlazylem samo formatowanie i po godzinie mialem cos 4%...
@pampers: Tak. Nigdy go nie formatowalem. Tak jak kupilem mini z OSX tak po wsadzeniu CD MOS tak zainstalowalem system i juz...
@Marek Sz: Tak. Uruchomilem SFSDoktora ale wyskakiwalymi informacje, ze ryzyko, zrob kopie itp itd i nie chcialem skasowac danyc wiec przegralem cala partycje na dysk zewnetrzy ... i poprostu sformatowalem go. SFSDoktor troche zagmotwany jest dla mnie... Jesli pojawi sie ten blad ponownie z plikiem na pewno pobawie sie SFSDoktorkiem bo mam juz zrobiona pelna kopie danych na zewnetrzym dysku.
Trwa to powoli bo to nie blaszak. Ów blaszak guzik formatuje - jedynie odczytuje kolejne sektory sprawdzając czy nie ma badów, a potem trzaska szybki format. Amigowe systemy zapisują zera albo inne patterny i potem czytają sektory, co trwa duuużo dłużej.
Jest to jednak bardziej skuteczna metoda - otóż (szczególnie ostatnio) nagminnie na twardych dyskach pojawiają się tzw. soft bad blocki - błedy odczytu które na pierwszy rzut oka wydają się sprzętowe, ale po "prawdziwym" formatowaniu (lub po prostu zapisaniem sektora nowymi danymi) znikają. Wiem coś o tym bo od dawna pracuję na serwisie...
Ostrzeżenie o możliwości utraty danych jest i będzie zawsze w SFSDoctorze. Po prostu nie mam ochoty brać odpowiedzialności za dane wszystkich, którzy go używają. Włożyłem w ten program sporo wysiłku, aby był w stanie odzyskać jak najwięcej danych i naprawić wszystkie typowe uszkodzenia, ale to tylko program - zawsze może się zdarzyć jakiś nieprzewidziany przeze mnie przypadek. Jak na razie to u mnie działa i wiele osób bez problemu naprawiło swoje partycje oraz odzyskało dane tym narzędziem. Warto jednak pamiętać - każdy robi to na własną odpowiedzialność.
Ostatnia aktualizacja: 21.07.2012 22:22:30 przez Marek Szyprowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.