[#1] SIL3112
Powyzsze urzadzenie nabylem ostatnio za pare euro i podlaczylem do tego; HD i nagrywarke. Dysk smiga az milo od pierwszego podlaczenia, natomiast nagrywarka (nowa) nie. Niby jest widziana w Mounterze i kieszen jest wysuwana, jednak gdy wloze nosnik - nic. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest potrzebna jakas specjalna mountlista? A moze po prostu CDRomy w wypadku SATA sa nieobslugiwane? Bede wdzieczny za kazda sugastie, poniewaz moja nagrywarka ATA jest juz wiekowa i czasem plata psikusy.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2012 20:40:30 przez Zbysiuk
[#2] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #1

Sprawdź najpierw czy w PC pod Windowsem działa na tym kontrolerze napęd optyczny.

Bo może tak być że on działa tylko z dyskami twardymi.
[#3] Re: SIL3112

@gilban, post #2

Mam taki kontroler w Sam460ex i działa on z napędami DVD SATA (przynajmniej pod OS4). Nie sprawdzałem go nigdy w maszynie z MorphOSem.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2012 00:23:11 przez strim
[#4] Re: SIL3112

@strim, post #3

Dzięki za podpowiedzi. Miałem trochę pecha z tą nagrywarką. Okazało się, że jest wadliwa i nie czyta nośników (sprawdziłem pod PC), ale to nic nie zminiło, sprawdziłem również dwie inne nagrywarki i to samo.
Kolejną wadą sterownika jest brak możliwości bootowania systemu z partycji na dysku SATA. Owszem system jest poprawnie instalowany, ale po restarcie nic sie nie dzieje. Na chwile obecna mogę go używać, ale tylko jako drugie urzadzenie.
[wyróżniony] [#5] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #4

To nie jest wada sterownika tylko wada Maćka, musisz przeflashować (albo nabyć wersję macową) kontroler, aby móc z niego bootować.
[#6] Re: SIL3112

@pampers, post #5

No to sobie poszukam :) ciekawe gdzie takie cos znajdę do takiej karty?
[#7] Re: SIL3112

@pampers, post #5

A moze jest tak samo jak w przypadku bootowania "maćka" z USB2.
OSX i MorphOS startuje z USB mimo tego ze oficjalnie nie ma takiej mozliwosci.

Widac w OF napedy podpiete pod SATA ?
[#8] Re: SIL3112

@Norbert, post #7

A moze jest tak samo jak w przypadku bootowania "maćka" z USB2.

Nie, nie jest tak.

Widac w OF napedy podpiete pod SATA ?

Widać tylko jak masz kartę z ROMem zawierającym sterownik dla OF (tzw F-Code).

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 22:43:58 przez strim
[#9] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #6

[#10] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #6

Zbyszek polukaj na mzone, niedawno ktoś poruszał ten temat.
[#11] Re: SIL3112

@pampers, post #10

Tak, sledze sprawe, jestem w trakcie. W tej chwili mam ograniczona ilosc czasu, ale dam znac. Z tego co widzialem flashe do tego typu kart są przeznaczone dla MacOS<9.0. Tak przeczytalem na jednym z macowych forow. W maju tego roku na MorphZone byl watek poswiecony 3112 i uzytkownik mial podobny problem, chociaż on byl o tyle ode mnie lepszy, ze pokusil sie o test na OSX i.... sie bootowalo a MOS nie. Podesle linki, jak wszystko uporzadkuje i znajde troche czasu :)
[#12] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #11

Czy ktoś może dokończył problem z tym kontrolerem ? Nabyłem właśnie taki dwukanałowy kontroler 3112 sata 150.
Wszystko się zgadza z opisem. Pod makiem kontroler nie jest widziany, MorphOS widzi dysk 320 gb. Szukam flasha i biosu do macowego odpowiednika tej karty. Ma ktoś może linki ?
[#13] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #11

Czy ktoś może dokończył problem z tym kontrolerem ? Nabyłem właśnie taki dwukanałowy kontroler 3112 sata 150.
Wszystko się zgadza z opisem. Pod makiem kontroler nie jest widziany, MorphOS widzi dysk 320 gb. Szukam flasha i biosu do macowego odpowiednika tej karty. Ma ktoś może linki ?

P.S Proszę skasować dubla.....

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 13:20:20 przez Wojox
[#14] Re: SIL3112

@Wojox, post #12

Niestety tez nie udalo mi sie znalezc kontrolera z sil3112, ktory po przeflashowaniu (firmware WiebeTech) smigal by z MOSem. Na pewno oryginalny Sonnet bedzie dzialal (pampers powinien cos wiedziec wiecej nt temat). Poszukaj lepiej sil3512 i przeflashuj, na 100% zadziala z OSX i MOS oczywiscie bedzie bootowalny na obydwu systemach.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 14:30:27 przez eastone
[#15] Re: SIL3112

@eastone, post #14

Bios dla PC udał się flashować bez problemu. Kupię wersję 3512 i zobaczymy czy to zadziała. W moim MACu jest praktycznie jeden normalny/używalny kontroler ATA, drugi to PIO więc z biedą obsłuży napędy CD/DVD. Siłą rzeczy mój MAC prosi się o nowoczesny kontroler SATA a na Sooneta mnie nie stać..ok, racja
[#16] Re: SIL3112

@Wojox, post #15

Fakt za cene samego Sonneta mozna kompletne G5 kupic :)
[#17] Re: SIL3112

@Wojox, post #15

Ja proponuję uczynić inne rozwiązanie. Do złącza IDE, czy nawet PIO wpiąć kartę - nawet CF i na niej umieścić plik z boot romem dla morphosa. Wtedy też ten zobaczy kontroler SATA sil3112 i będzie działał jak trzeba.
[#18] Re: SIL3112

@gilban, post #17

Rzeczywiscie Sonnet dziala, bez zarzutu, podpiąłem i nie ma problemu. Kupiłem za b. przyzwoitą cene z drugiej ręki. Wciaż ciekawi mnie jednak sprawa flashowania takiego cuda. Gra wydaje sie warta swieczki, bo za SIL3112, gdzieś w Chinach dalem 5 euro - probowal ktoś?
[#19] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #18

Próbowałem, bez sukcesu. Flasher Wiebetecha wykrywa inną rewizję układu. Natomiast flasher Sonneta wymaga eepromu większej pojemności.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 20:39:37 przez eastone
[#20] Re: SIL3112

@eastone, post #19

Czyli w tym drugim przypadku trzebaby było znaleźć taką kartę, która miałaby większy eprom. Ja w swojej karcie mam 128k, nie wiem czy to standard, czy może normalnie montuje sie wieksze układy?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2013 21:52:25 przez Zbysiuk
[#21] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #20

Niestety to standard, a przynajmniej ja nie spotkałem pecetowej karty z większym epromem.
[#22] Re: SIL3112

@eastone, post #21

Jeszcze tylko sprawdze, jaka jest wielkość pamięci w sonnecie - ciekawe?
[#23] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #22

Kiedyś wylutowywałem epromy z płyt głównych i dawałem podstawkę. Teraz nie mam już sprzętu. Więc większy eprom można podmienić wcześniej wlutowując podstawkę, gdyby nie akceptował zawsze można założyć oryginalny. A za ile dorwałeś tego sonneta ? jeśli można wiedzieć ?:P
[#24] Re: SIL3112

@Wojox, post #23

W sonnecie jest 512k, dokladne oznaczenie: Pm 39LV 040 - 70JCE. Co do mojej pecetowej karty to mam na niej: AM29F010-120JC (128k). Moznaby, wiec wlutowac podstawke i zaopatrzyc sie w wieksza pamiec. Jesli jest ktos chetny, to mozemy eksperymentowac, moge wmontowac podstwke (mam kolege, ktory sie para takimi rzeczami). Skad wziac taka pamięć(512)?

eastone jesli zgodzisz sie "flashnąć" i przedsiewziecie nie bedzie zbyt drogie, to moge Ci to wyslać - nigdy tego nie robilem.

Nie pamietam teraz dokladnie, ale bylo to 40 lub 45euro.
[#25] Re: SIL3112

@Zbysiuk, post #24

Przymierzam się do przeróbki takiej karty, ale raczej nie w tym tygodniu ;)
[#26] Re: SIL3112

@eastone, post #25

Nabyłem karty 3112 i 3512. Chciałem tylko dla "idei" i dla potomnych przeflaszować te karty.
Skorzystałem z pomocy tu : link i tu link OK

Niestety obie karty przyjmują i flaszują się na PC, więc bez problemu działają na biosach Wiebetecha,,
ale w żaden sposób nie da się ich zaprogramować pod Mac OS 10.4....
Skoro biosy do PC są zgodne to ich odpowiedniki pod maczka powinny zadziałać, ale pecetowy upflaszer 3.36 nie chce łykać biosu macowego...

Wywala mi komunikat iż to "not autentic"... ??? Jak to ominąć ??

Pod Maca mam już Acarda i chodzą duże dyski bez problemu, sata poprzez adapter...OK
Szkoda tylko że MorphOS nie obsługuje tego układu, a to Ti (Texas instrument)OK

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2013 21:21:21 przez Voyox
[#27] Re: SIL3112

@Voyox, post #26

Pod 10.4 nie działa flaszer Wiebetecha. Pod 10.3 i 10.5 bez problemu :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem