[#1] czyde
skoro już poszło na publicznym kanale to można linka chyba dać tutaj:
http://bigfoot.morphos-team.net/test/r300_fodquake.png

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 12:15:02 przez michal_zukowski
[#2] Re: czyde

@michal_zukowski, post #1

Mniam, no to niebawem cza bedzie licencje nabyc. Dzieki za info
[#3] Re: czyde

Ciekawe jak podłączyli radeona 9800 pro do efiki?
[#4] Re: czyde

@Bigo, post #3

Przez PCI zapewne (o ile nie istniały nawet wersje AGP) cafe

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 13:09:59 przez strim
[#5] Re: czyde

@Bigo, post #3

Normalnie. Do efiki mozna karty na agp podlaczyc a 9800Pro jest w standardzie który jest obsługiwany przez efike/pegasosa
[#6] Re: czyde

MorphOS się rozwija :)
[#7] Re: czyde

@kjb666, post #6

MorphOS 3.2OK
[#8] Re: czyde

@kiero, post #5

Ja wiem ze jest w standardzie ale czy jest wersja low profile? Czy full profile jest na tyle wąska że nie zawadza o gniazdo sieciówki ?
[#9] Re: czyde

@Bigo, post #3

Myślę że bezproblemowo wszedł do portu AGP, ja swego czasu używałem pełnowymiarowego Radka 9100Pro - Karta był lekko wygięta w miejscu gdzie są port LAN/USB ale całość działała bardzo fajowo.
Trza rejestrować MorphOSa na PowerBooku, środki na ten cel już są na koncie:)
EDYTA: Ciekawe czemu MorphOS nie wykrywa akceleracji 3D, GraphicsBoard przy ...witch 3D support piszę none.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 15:47:50 przez waldiamiga
[#10] Re: czyde

@Bigo, post #8

Miałem okazję widzieć ten zestaw na zdjęciu. Karta jest pełnej wysokości, włożona jest normalnie do tej fabrycznej kątówki PCI->AGP i korzystając z pewnego luzu na obu złączach jest uniesiona lekko w górę, tak, że opiera się na tym zintegrowanym gnieździe Ethernet/USB, zapewne z jakąś izolacyjną przekładką. Mało eleganckie rozwiązanie, ale działa... Sam bym tak nie zrobił, inna sprawa, że do normalnego używania Efiki z powodzeniem wystarczy R9200SE. Wypasione gry 3D i tak na Efice nie pójdą ze względu na 128 MB pamięci i słaby procesor. Natomiast karty z R300 będzie można bez problemu instalować w Pegasosie 2 i w Power Makach (oczywiście w nich wersje makowe, albo przeflaszowane).

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 15:51:30 przez krashan_
[#11] Re: czyde

@krashan_, post #10

Kraszan, a jak ma się z AGP i kartą R9800Pro w Pegasosie2? Wszędzie piszą, że jest pod AGP 8x, a Pegasos2 ma 2x. Czy nie będzie problemów z napięciem itd.?
[#12] Re: czyde

@AS, post #11

Mój R9250 też miał na pudełku "AGP x8" i działa. Moim zdaniem takie karty dostosowują się do zastanej wersji AGP. Jeżeli karta nie akceptuje wyższych napięć wcześniejszych wersji slotu, powinna mieć po prostu nie pasujące wycięcia.
[#13] Re: czyde

@krashan_, post #10

BigFoot używa Efiki z konieczności nie z wyboru, bo padł mu Pegaz..
[#14] Re: czyde

Wiadomość czadowa :D

Tak swoją drogę, duże są różnice między R300 a kolejnymi układami ? Którą generacje kart jesteśmy maksymalnie w stanie wykorzystać w PowerMacach G4, a jaką w G5?

I tak maksymalny port jaki da się przenieść jeśłi chodzi o zaawansowanie to Doom3, a to właśnie na R300 była jego premiera na E3.
[#15] Re: czyde

@Sventevith, post #14

@ Krashan:
dzięki za odpowiedź, też tak myślałem, ale wolałem się zapytać

@ Sventevith
G5 ma AGP x8 więc można włożyć Radeona HD 4650 (a zdaje mi się, że widziałem też 5xxx pod AGP). Jeszcze tylko do tego sterowniki :)
[#16] Re: czyde

No ładne rzeczy. Ciekawe kiedy bedzie do ściągnięcia? Myślałem, że przez jakiś czas będę skazany na moje 9700 2D w PM a tu wyglda na to, że zanim użyje to bedzie już 3d.
... i dodatkowy bonus Stellarium na PB - świat jest piękny :)

No tak, Duża Łapa się musi śpieszyć, bo za 3 m-ce z małym hakiem powinien uruchomić G5 - trzymam kciuki.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 21:22:11 przez Zbysiuk

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 21:22:43 przez Zbysiuk
[#17] Re: czyde

@Zbysiuk, post #16

No Bigfoot musi jeszcze dostać sprzęt ;)
[#18] Re: czyde

Bardzo dobra wiadomość
OK
[#19] Re: czyde

OK
[#20] Re: czyde

Uwaga pierwsza
Łaaaałł! Wypas! Mam rozumieć, że mogę zacząć rozglądać się za PowerBookiem?

Uwaga druga
Dlaczego on ma tak strasznie wielki kerning w fontach używanych w CLI? To wygląda jakby między znakami miał spacje. :) Aż ciężko się taki tekst czyta.

Uwaga trzecia
Jak on kompiluje takie rzeczy na 128MB RAM? :)

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2012 11:55:05 przez MDW
[#21] Re: czyde

@AS, post #15

Są też wersje PCI Express, tylko na nich się nie rozeznaje bo od 6 lat już korzystam z laptopów i nie śledzę rozwoju parchów desktopowych. Widzę, że są jakieś różne wersje PCIe typu 2.0, 2.1, 30 i zapewne wstecznie kompatybilne nie są. Na AGPx8 znalazłem najmocniejszą kartę Radeon HD 4670.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2012 12:14:21 przez Sventevith
[#22] Re: czyde

@Sventevith, post #21

Tylko z makami jest tak że karta musi mieć specjalny bios żeby działała. Najszybszy radeon pod agp do którego jest bios dla powermaców to x800 xt.
[#23] Re: czyde

@Bigo, post #22

Masz rację, cały czas o tym zapominam.
[#24] Re: czyde

@Sventevith, post #21

Widzę, że są jakieś różne wersje PCIe typu 2.0, 2.1, 30 i zapewne wstecznie kompatybilne nie są.

Są kompatybilne :P.

A co do radków->wreszcie kupię pełną licencję na MorphOS-a ;)

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem