[#1] Film Sam460ex i MorphOS
Filmik z prezentacji systemu MorphOS na Sam460ex z Pianeta Amiga 2012.

A tu kilka fotek z uruchomionego systemu na iMac-u G5:
1, 2, 3, 4, 5
[#2] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #1

Działa na razie niezbyt szybko. Ciekawe na jakich sterownikach gfx ?

iMac G5 WoW !!!! Naprawdę trudny wybór się robi co do platformy. Od niepamiętnych czasów ami środowisko nie miało problemu jaki sprzęt wybrać :P Ehhhh namieszali strasznie :P

Jeśli kiedyś będę chciał G5 to na pewno iMaca, lubię zintegrowane rzeczy teraz mam eMaca i sobie bardzo chwalę.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2012 22:05:11 przez Sventevith
[#3] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #1

ruch używanymi G5 się ożywi dzięki temu portowi ok, racja

port na Sam mniej ekscytujacy ale też fajnie że jest. Im więcej sprzętu tym lepiej. Może kiedyś zrobią port na Nemo?
[#4] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #1

Zdjęcie nr 5 Best OK
[#5] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Dark_luke, post #4

No wlasnie. Nikt nie wie ze to jest rendrowana w czasie rzeczywistym kula swiatla z wykozystaniem shaderow. Taki wygaszascz ekranu.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2012 22:18:23 przez Phibrizzo
[#6] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Phibrizzo, post #5

Nie, to Zaawansowana Technologia Imitacji Odbicia Lampy Błyskowej W Monitorze LCD. Shadery? To mają już inni, a ZTIOLBWMLCD nie ma jeszcze nikt!
[#7] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Sventevith, post #2

Dokładnie tak! Dla mnie ideał. Mac OS X do nagrywania muzy (DAW), MorphOS do pozostałych zadań! Po prostu cudo! Ale się porobiło. Super czegoś takiego to się nie spodziewałem, naprawdę wybór robi się spory. Zacnie. :)
[#8] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #1

Mały off-topic odnośnie tych screenshotów...
Ja po raz kolejny nie mogę uwierzyć, że ktoś używa takich fontów w konsoli (tych fontów nieproporcjonalnych, czyli ze stałą szerokością znaku). Przecież tam jest tak duży kerning (odstęp miedzy literami), że wygląda to tak jakby między każdym znakiem była spacja. Ja tego nie potrafię czytać. Patrząc na takie CLI czuję się tak niekomfortowo jakbym siedział w pierwszym rzędzie w kinie. :)
[#9] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@MDW, post #8

Pewnie nikt nie używa. Ale przy robieniu screenshotów z bootowania nikomu się nie chce zmieniać .
[#10] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@MDW, post #8

A ja właśnie zawsze wolałem fixed width fonts w Shellu.
[#11] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #1

Fotki z iMaca trochę leciwe są, mają prawie 2 lata:

http://www.osnews.com/story/24181/New_Year_s_Teaser_MorphOS_on_iMac_G5/
[#12] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@pampers, post #11

No proszę, nawet nie wiedziałem o tym :)
[#13] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@(V)(I)mothe(P), post #12

Nie martw się, niedługo pewnie będą nowe
[#14] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Sventevith, post #2

Faktycznie tą prędkość to strasznie było widać.Śpioch Ty to za chyba dużo rzeczy widzisz oczami wyobraźni.
[#15] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@StefanR, post #14

Faktycznie tą prędkość to strasznie było widać.

Było widać, a dokładnie jej brak, o czym Sventevith przecież napisał :)

Może oczami wyobraźni zobaczyłeś coś innego niż wszyscy?
[#16] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@kjb666, post #15

Tak, ja zobaczyłem, że nic z prędkości nie było widać a nie jej brak. Bo to było widać, natomiast Ty piszesz o czyś czego nie było widać czyli jednak Twoja wyobraźnia płata Ci figle podobnie jak Sventevitha. I co to są wszyscy? Co Ty legion jesteś a Sventevit drugi czy razem jesteście legion czy może bliżej wam do borga?
[#17] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@MDW, post #8

ja mam isocourierpl i jest git :)
[#18] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@StefanR, post #16

Widziałem powolne odrysowywanie okien, nie wiem czy aby to zabaczyć potrzebna jakaś specjalna umiejętność, jeśli tak - to Ty jej nie posiadasz :)
[#19] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@kjb666, post #18

Też to akurat widziałem, chyba całe 5 sek. to widać na filmiku ale powiedzmy, że 10. Faktycznie jak na wczesną wersje to jest możliwe. Ale, żeby już po tym po stwierdzić, że jest wolno. Fakt, trzeba mieć na pewną specjalną umiejętność do malkontenctwa. Ty ją na pewno posiadasz.
[#20] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@StefanR, post #19

Ale o co chodzi? Koledzy stwierdzają fakt, że z tego co widać na filmie to system działał wolno (widać było powolne odrysowywanie ikonek na blacie oraz skokowe przesuwanie okienek). Nie negują przecież tego, że jest jeszcze we wczesnej wersji i prawdopodobnie w przyszłości będzie działał szybciej. I wiesz co, myślę sobie że oni po prostu mają porównanie do tego, co widzą u siebie w domu.
[#21] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@recedent, post #20

Wydaje mi się, że to nie było powolne rysowanie ikonek, tylko efekt fade-in, czyli ikonki pojawiające się płynnie. Można sobie takie coś włączyć w Ambiencie.
[#22] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@krashan_, post #21

Czyli to nawet nie musi być powolne rysowanie ikonek? No to jeszcze lepiej. Malkontenctwo ponad wszystko.
recedent: a to by znaczyło, że nawet nie widzą dobrze tego co mają w domu
[#23] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@StefanR, post #22

Pisałem o okienkach, nie o ikonach :)

Potrafisz napisać coś z sensem odnośnie moich wypowiedzi ? Bo cały czas nas siłę wmawiasz mi coś, czego nie napisałem, albo coś co sam widzisz, taki jakiś odosobniony w tej teorii... :)
[#24] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@kjb666, post #23

Na razie to Ty teorie bez poparcia przedstawiasz - 5 sek. filmu do żaden dowód - dodatkowo koloryzujesz a wlasciwie to nadajesz szare barwy na siłe. Twoje wypowiedzi są bez sensu zazwyczaj - prześledziłem około 100 Twoich wypowiedzi do tej pory czytając forum - więc jakich odpowiedzi oczekujesz? Dostosowuje się do Twoejego poziomu, Ty "bla bla" ja "bla". Chcesz coś więcej to sam zacznij pisać coś mądrego. Boje się, ze nie zrozumiesz mojej wypowiedzi ale tłumaczyć nie zamierzam bo wiem do jakiej ściany grochem rzucam.
[#25] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@StefanR, post #22

A może tak wolno działa wbudowany w Sam 460 uklad Silicon Motion SM502 embedded :)
[#26] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Drako^BB, post #25

Pewnie tak. Zważywszy że to nie oficjalna, ostateczna wersja, jest nieźle.
[#27] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@adam_mierzwa, post #26

Dokładnie
[#28] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Drako^BB, post #25

To, to na tym loto? OMG
[#29] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Drako^BB, post #25

A może ACube wypuści nowszą wersję SAM460 z szybszym procesorem? Teraz ponoć wszystkie wyprzedane, a kiedyś chyba były jakieś informacje na forum o pracach nad płytą z szybszym prockiem. Poprawcie jeśli się mylę, ale to miało być chyba ze 2 Ghz i obsługą alvitec-a, gdyby jeszcze dołożyli obsługę DDR3, zachowali, a jeszcze lepiej obniżyli obecną cenę, to byłby chyba sukces.
[#30] Re: Film Sam460ex i MorphOS

@Ender, post #29

W tej chwili sprzedaż i produkcja AmigaOne X1000 jest nieopłacalna. Zabezpieczono dostawy procesora ale nie zabezpieczono ceny, i a-eon i amigakit nie mają z tego zysku. Dlatego Trevor podawał na blogu że to ostatnia partia. Ma powstać nowa płyta a-eon, słabsza i tańsza od X1000, ale lepsza od SAM460ex.
W tym momencie ACube musiało zareagować - ich zabawka stanie się wtedy mało atrakcyjna, więc celują w niszę dla geeków. Stąd ostatnio Haiku i MorphOS. Oczywiścioe AmigaOS dalej bedzie, Hyperion ma zysk przecież z tego, sporo SAM/AmigaOne 500 się sprzedało.
Z procesorami PPC jest tak, że one ciągle drożeją i projektowanie płyty bez zabezpieczonego zapasu procesorów nie ma sensu. A ewentualna płyta SAM musiałaby konkurować z nową, nazwijmy ją roboczo "X2000" od a-eon. Taki projekt mógłby okazać się nieopłacalny dla ACube. Póki co powstała nowa wersja SAM 460ex różniąca się kolorem laminatu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem