[#1] Zegar na biurko Ambienta
Poszukuję ładnego, dużego zegara (najlepiej ze wskazówkami) na biurko Ambienta. Miałem dotychczas Clonck, ale po wyjściu MOSa 3.1 zaczęły pojawiać się różne brzydkie artefakty, miałem też Flipclock, ale przestał pokazywać pogodę, a bez niej wygląda trochę słabo (jest nowa wersja poprawiona, ale jak na razie tylko na AOS4), ClockToy jest za mały. Czy ma ktoś propozycję czegoś fajnego?
[#2] Re: Zegar na biurko Ambienta

@AS, post #1

U mnie w Clockn artefaktów nie ma, ale domyślnie dla skórki Ferox jakiej używam była brzydka ramka, którą zlikwidowałem przez zmianę ustawień MUI - w zakładce Grupy zmieniłem obramowanie dla tła wybierając brak obramowania i widoczność na 100%. Spróbuj i daj znać czy pomogło.
[#3] Re: Zegar na biurko Ambienta

@grxmrx, post #2

Odświeżam temat i dziękuję Grxmrx'owi za pomoc oraz przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.
Otóż u mnie Clonck pomimo różnych ustawień pokazuje duże artefakty na ekranie Ambienta. Grxmrx czy mam rozumieć, że aby pozbyć się artefaktów / brzydkich ramek grzebałeś tylko w ustawieniach MUI zegarka? A może już jest jakiś inny, duży i bezproblemowy zegarek na Ambienta?
[#4] Re: Zegar na biurko Ambienta

@AS, post #3

Jeśli odpowiadałby ci standardowy zegarek z systemowych ustawień Time, to mogę zrobić mały programik, który by ten sam zegarek wyświetlał w osobnym, standardowym okienku.
[#5] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #4

Taki byłby fajny. A dałoby, aby nie w okienku, a sama tarcza zegarka?
[#6] Re: Zegar na biurko Ambienta

@AS, post #5

Mam w zwykłym okienku MUI, ale jak się poduczę to zrobię też wersję bez ramki
Zrobiłem niedawno programik Daysleeper. Ściągnij go sobie z Aminetu.
[#7] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #6

W takim razie czekam na zegarek. Daysleeper pobrałem jak tylko się pojawił i przetestowałem - fajnie działa.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2013 12:37:27 przez AS
[#8] Re: Zegar na biurko Ambienta

@AS, post #7

to po prostu okroję Daysleeper-a do samego tylko zegarka analogowego. Czy to ci odpowiada?
[#9] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #8

Tak. Fajnie jakby można było go jeszcze skalować.
[#10] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #8

A co z ikonką po ikonifikacji? Zostanie już taka na wieki? Lepiej nie.
[#11] Re: Zegar na biurko Ambienta

@AS, post #9

@ AS
Ja skorzystałem z gotowej klasy Clock.mcc, która jest częścią MorphOS-a. Ta grafika się nie skaluje, niestety.

@ deez
Dodałem ładną ikonkę zegarka z tych dostępnych na Aminecie. Nieststy nie wpłynęło to na ikonkę po ikonifikacji. U mnie jest to taki kanciasty młotek w prostokącie i z zagiętym rożkiem. Ikonka czarno-biała. Nie wiem skąd ją Ambient wziął.
[#12] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #11

Nieststy nie wpłynęło to na ikonkę po ikonifikacji.

Musisz o to zadbać jeszcze od strony kodu:
struct DiskObject *icon;

if((icon = GetDiskObject("PROGDIR:ikona")))
set(App, MUIA_Application_DiskObject, icon);

no i jeszcze po usunięciu Application:
FreeDiskObject(icon);

(Piszę z pamięci, jakby było coś nie tak to daj znać.)
[#13] Re: Zegar na biurko Ambienta

@widelec, post #12

Dzięki,
Znów nauczyłem się czegoś nowego.
Jak bym miał z tym kłopoty to dam znać
[#14] Re: Zegar na biurko Ambienta

@widelec, post #12

No, jest problemik.
Wstawiłem cały ten kod gdzie trzeba, ale po ikinifikacji nadal pojawja się stara ikonka. Swoją drogą, nie wiem skąd ją program bierze.
Przy kompilacji gcc mam taki mały warning:

DH1:Dev/vbcc/prg/Daysleeper/daysleeper_2014-01-01.c:177: warning: assignment makes pointer from integer without a cast

Może to przez to?
Aha, oczywiście ikonka jest w progdir:
[#15] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #14

Warning pewnie jest spowodowany tym, że set przyjmuje ULONG-i jako parametry (o ile to linia z set()). Żeby uciszyć kompilator możesz dać: set(App, MUIA_Application_DiskObject, (ULONG)icon);
Czy otwierasz icon.library? Czy do ścieżki dostępu do ikony nie dodałeś przypadkiem ".icon" (GetDiskObject() dodaje sobie automatycznie)?
Standardowa ikona jest brana z deficons MUI/Ambienta.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 19:06:17 przez widelec
[#16] Re: Zegar na biurko Ambienta

@widelec, post #15

I taka obleśna ikona też siedzi fizycznie na hdd u nas?
[#17] Re: Zegar na biurko Ambienta

@widelec, post #15

Dzięki widelec
Już działa.
Faktycznie, dałem nazwę ikonki razem z .info
A rzutowanie typu dałem na samym początku:
(ULONG) icon = GetDiskObject("PROGDIR:Daysleeper")
. Gdy dałem to w set() to nie pomagało.
Aha, icon.library nie otwieram.

@ deez
właśnie nigdzie nie mogę znaleźć tej ikonki na dysku.
Nie chce mi się wierzyć, że takie brzydactwo leży mi na dysku gdzieś...

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 23:31:29 przez R-Tea
[#18] Re: Zegar na biurko Ambienta

@R-Tea, post #17

Pewnie "zaszyta" jest domyślnie w ambiencie czy systemie.
[#19] Re: Zegar na biurko Ambienta

@deez, post #18

Czyżby w OF ??!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem