[#1] PBDualBoot
Czy ktoś z szanownych kolegów dokonał już tego wyczynu? Probuje od kilku dni i mam z tym kłopot. Zamontowalem OSX i MOSa wg wskazowek w 'dualboot.pdf' i dwa systemy sa widoczne w bootmenu PB. OSX laduje sie bez problemu, natomiast Morphos tylko pierwszy raz, po restarcie - klapa tylko szary ekran. Jesli zainstaluje go ponownie, znów bootuje, ale tylko ten pierwszy raz :(
[#2] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #1

Dokonałem tego wyczynu. Zrobiłem tak jak w tym PDF-ie i działa. Oba systemy bootują jak należy.
[#3] Re: PBDualBoot

@krashan_, post #2

Dzieki za informacje - zaczynam od nowa. Swoja droga to ciekawy przypadek.
[#4] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #3

No i wielkie 'G'. Probowalem wiele razy i nic, ciagle to samo, pierwszy boot jest poprawny, potem juz nie ;(
[#5] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #4

Jaki system uruchamia się domyślnie?
Czy z OF możesz wystartować Mosa?
Czy z CD startuje zawsze?
[#6] Re: PBDualBoot

@Norbert, post #5

Jeszcze nie zmienialem w OF - domyślnie statrtującym systemem jest więc OSX,
Tak - moge to zrobic tylko jeden raz - pierwszy
Z CD startuje zawsze.
[#7] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #6

Jak uruchamiasz Mosa z of?
Jak wygląda polecenie ?
"blogoslawiles" bootinfo.txt. ?
[#8] Re: PBDualBoot

@Norbert, post #7

Na dwa sposoby: menu graficzne i z linii polecen OF. W tym momencie nie mam ustawionch partycji pod MOSa (przeinstalowuje kolejny raz) - wpisywalem cos takiego 'boot-command hd:0,\\bootinfo.txt', jesli dobrze pamietam, bo nie mam tego przed sobą a robilem to tylko raz.
Nie 'blogoslawilem', bo nie edytowalem. Zalozylem, ze morhosowa partycja HFS jest nietykalna.
[#9] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #8

Bardziej mi chodziło o coś takiego.
boot hd:5,\boot.img ramdebug bm
hd5 - to mosowa patrycja hfs

Jaki numer ma mosowa partycja hfs?
Czy ma ona nazwę Boot?
Czy plik bootinfo.txt jest"poblogoslawiony"? Dla pewności zrób to.
Czy możesz wejść do bootmenu Morphosa?
Czy partycja mosowa ma ustawiona flagę boot?

ps.
A teraz kilka trickow
partycja mosowa nie musi być bootujaca, wystarczy po boot.img dodać parametr BD=dh0
mosowa partycja hfs jest do ruszenia. Bezpieczniej wymieniać dane między OSX.
Boot.img może być na partycji fat lub hfs+ (minus tej opcji, brak wyboru w boot graficznym)
Mos działa i startuje z partycji fat. również z usb. Minus - instalator mosa "nie widzi" systemu na fat.
Nie działa również bit protekcji S.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 10:50:09 przez Norbert
[#10] Re: PBDualBoot

@Norbert, post #9

Jest pewien postep:
-bootuje z OF, po "błogoslawieniu" i przeinstalowaniu - zawsze od "kopa"
-nie startuje z graficznego bootmenu OF - nigdy
w tym przypadku nie jest rowniez mozliwe uruchomienie bootmenu Morphosa.
Komenda setenv 'boot-command boot hd:3,\\bootinfo.txt' (u mnie akurat jest to hd:3) ustawilem domyslnie Morphosa, jako system "pierwszy". PB probuje go wystartowac, ale nigdy z powodzeniem, za to OSX z graficznego bootuje się bez problemów.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2012 22:11:54 przez Zbysiuk
[#11] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #1

czy resetowales pram i of?
[#12] Re: PBDualBoot

@michal_zukowski, post #11

To są te czynności, których się najbardziej obawiam - resety. O ile z OFem robilem to juz wczesniej, to reset pram był mi kompletnie obcy. Tak jak przypuszczalem, coś musiało pójść nie tak, teraz w Graphical Boot Menu nie mam nic, natomiast moge bootowac z OF bez przeszkód. Na chwile obecną nie mam pojęcia jak przywócić do życia graficzny bootloader, ale wszystko przede mną :)
[#13] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #12

po zresetowaniu pramu i OF zwyklem uruchamiać MacosX i ustawiac bootwanie z niego w jego prefsach, potem instalowac mosa i wtedy pierwszy byl wybierany mos

btw. czy na pewno zasilacz masz o odpowiednich watach?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 13:16:15 przez michal_zukowski
[#14] Re: PBDualBoot

@michal_zukowski, post #13

Faktycznie moj zasilacz nie nalezy do najmocniejszych (45W oryginalny Apple).
Po ponownym zamontowaniu systemow (wczesniej resetowalem pram i OF), wszystko wrocilo do "normy". Bootmenu wyswietla partycje startowe OSX i Morphosa - tego drugiego nie mozna wystartowac tym sposobem. Od strony OSX mam, natomiast komunikat o nieudanej probie naprawy partycji 'Boot', nie wplywa to na prace systemow, ale denerwuje. Mazna temu jakos zaradzic, np. odmontować, zeby Leopard tego nie widzial?
[#15] Re: PBDualBoot

@Zbysiuk, post #14

Podeslij plik bootinfo.txt
Sprawdze u siebie.
I jeszcze jedno. Jaki numer ma partycja hfs dla mosa?
Czy partycja sfs jest bootowalna.?
[#16] Re: PBDualBoot

@Norbert, post #15

Zdobylem sie na kolejny wyslilek i sformatowalem wszystkie Morphose partycje (wraz z Boot) w nadziei, że usune błąd, który się pojawia po stronie OSX. Ustawiłem, kolejny raz domyślne wartości w OF (reset pram, set boot-command oraz set-defaults) i... co prawda ciągle widzę ostrzeżenie w MacOS zaraz po starcie, ale da się, po raz pierwszy bootować MOSa z Graphical BootMenu!! Myślałem na początku, że to tylko ten pierwszy raz, jak zwykle, ale nie.

Wysłałem bootinfo.txt
Partycja ma numer 3 (DH0)
Partycja sfs jest bootowalna

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 20:49:15 przez Zbysiuk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem