[#1] Reinstalacja MOS-a
Witam,
Stałem się posiadaczem eMac-a (prawdopodobnie sprawny z zarejestrowanym MOS-em). Pytanie, czy dobrze doczytałem, że plik morphos.key powinien być w SYS:Devs i to on jest plikiem licencyjnym systemu operacyjnego (tzn. jak zainstaluję od nowa system to mam mieć tylko ten pliczek aby system ponownie był zarejestrowany?)
Pozdrawiam
[#2] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #1

Tak.
[#3] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #1

Jest nawet program, za pomocą którego można ten plik wstawić do obrazu .ISO płyty z MorphOSem :)
[#4] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #1

Sprawny sprawny i MOS zarejestrowany. :P Swoją drogą da się przerejestrować na inne nazwisko ?
Dzięki za Wiskacza w wersji Deluxe :) Po świętach go obadam ...

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 19:33:29 przez Sventevith
[#5] Re: Reinstalacja MOS-a

@Sventevith, post #4

Podobno się da, ale nie wiem jak wygląda procedura :)
[#6] Re: Reinstalacja MOS-a

@kjb666, post #5

Gdy miałem pagaza 1 to mnie się nie udało tego dokonać.

Jednak gdy zakupiłem Maca Mini, również zarejestrowałem mosa na siebie (no i zapłaciłem). I na tym się zakończyła chęć posiadania swojego imienia i nazwiska w oknie O systemie MorphOS.

Co do pliczku o nazwie morphos.key to go wrzuciłem do katalogu Devs

co do płyty z obrazem i tym pliczkiem: nawet udało mi się taką stworzyć. Fajna sprawa. Od razu z Mosem 3.1
[#7] Re: Reinstalacja MOS-a

@Sventevith, post #4

Ha - faktycznie działa jak ta lala (piszę własnie z niego). Dzięki. Co do programu - fajna sprawa obadam w weekend i stworzę taką płytkę. MOS wygląda zadziwiająca ładnie, szkoda że nie obsługuje flash (dzieci są zawiedzone:D ) Ale OWB większość stron wyświetla bardzo poprawnie. Kurczę mimo że nadal chciałbym mieć AOS4 to jestem pod wrażeniem MOS-a - nie myślałem że to powiem
[#8] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #7

morphos wygląda ladnie bo ma w teamie profesjonalnego grafika(ów)
dodaj skrypty w owb to wiecej stron bedzie pokazywalo filmiki

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 22:24:21 przez michal_zukowski
[#9] Re: Reinstalacja MOS-a

@michal_zukowski, post #8

Nie chodzi o filmiki, tylko o gry flashowe (friv.com) - ale w sumie to nie dziwota z tym flashem, nie ma tematu.
[#10] Re: Reinstalacja MOS-a

@gilban, post #6

Czy jest możliwość zarejestrowania Mosa na Maca Mini i np. sprzedania go lub wymienienia na inny lepszy model Mini tak, żeby licencja przeszła na ten nowy?
[#11] Re: Reinstalacja MOS-a

@Skiba, post #10

nie ma takiej mozliwosci, jedyne co mozesz zrobic to podkrecic gorszy albo go zepsuc
[#12] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #9

Jak to Friv nie działa? U mnie działa :)

No dobra, "prawie działa".
[#13] Re: Reinstalacja MOS-a

@recedent, post #12

Ha, tutaj i ja byłem :D Niestety najważniejsze, czyli gry nie startują... Ale w sumie biorąc pod uwagę zamknięcie flasha niestety nie można się dziwić.
[#14] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #13

Jest na to proste rozwiązanie: Nazywa się OSX i wczesna (obsługująca plugin do Flasha) wersja TenFourFoxa. Z tym że z prędkością bywa różnie...
[#15] Re: Reinstalacja MOS-a

@Skiba, post #10

Ale na pewno możesz wymienić dysk twardy na większy i szybszy. Ten co masz, ma 4200 obrotów. Pojemniejsze dyski 5400 i jeszcze często Cache dysku jest wyższe. A to też przyspiesza pracę systemu. A jeżeli nie rejestrowałeś mosa jeszcze to od razu kup lepszego maka i dopiero potem zarejestruj mosa.
[#16] Re: Reinstalacja MOS-a

@recedent, post #14

Zastanawiałem się nad zabawą z OSX, ale czy można go zaasać jeżeli nie mam płyty instalacyjnej ? I jaka wersja powinna być z moim eMac-iem 1.25GHz ?
Przy okazji, jak z klawiatury PC otworzyć tray?
[#17] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #16

przetrzymaj F12 dluzej - (w osx)
w Morphosie jest ikonka na belce

możesz zassać legalnie tylko taki system z jakim pierwotnie sprzedawany był eMac -- czyli w Twoim przypadku doliniasty 10.3
[#18] Re: Reinstalacja MOS-a

@gilban, post #15

no przeca pisze ,że kupił z zarejestrowanym Mosem
[#19] Re: Reinstalacja MOS-a

@Kwiatki, post #17

w Morphosie jest ikonka na belce

W systemie wiadomo :D , jak podczas uruchamiania komputera otworzyc naped (np. do instalacji)?
[#20] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #19

Przyciśnij klawisz myszy podczas bootowania.
[#21] Re: Reinstalacja MOS-a

@gilban, post #15

Chyba podkręcę na 1,5 i wsadzę 80GB dysk. To mi wystarczy. A gdy mini padnie wymieni się na inny, licencja zostanie bo podobno tak można:)

A jaki dysk max obsłuży Mac Mini?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 22:00:48 przez Skiba
[#22] Re: Reinstalacja MOS-a

@Skiba, post #21

jaki dysk max obsłuży Mac Mini?

Jaki do niego włożysz. Kłopot w tym, że bezproblemowo można włożyć tylko PATA. Informacje na temat używania z Miniaczem dysków SATA są... Hmm... Ograniczone. Właśnie przymierzam się do spróbowania na własną rękę takiej rzeźby, nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami.
[#23] Re: Reinstalacja MOS-a

@recedent, post #22

Talerzowy czy SSD?
[#24] Re: Reinstalacja MOS-a

@recedent, post #22

OT :)

Czy można na Mac Mini G4 1,5 GHz płynnie odtwarzać filmy 720p ?

Mam Mini 1,25 GHz i brakuje mu mocy przy filmach (.mkv 720p). Ciekawi mnie czy dodatkowe 250 MHz wystarczy.
[#25] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #7

Rad jestem, że się podoba. Moja reakcja była identyczna. Zawsze chciałem OS4 ale polityka sprzętowo cenowa mnie do tego zniechęcała. Nie chciałem słabego sprzętu na którym nie za wiele da się zrobić za duże pieniądze. Miałem też obawy co do poziomu zaawansowania amigowych systemów wszystkich. Więc zaryzykowałem za grosze i się zaskoczyłem [pzuyuwnie. Teraz jeśli chodzi o sprzęt dla OS4 nadal bida słabo i drogo i dodatkowo nie chce mi się uwsteczniać, a tym jest OS4. Ambient na głowę bije to co oferuje Workbench, a z systemem są wieczne problemy wystarczy poczytać amigans.net.

Oczywiście to i tak jest wszystko w kwestii zabawy, jednak komfort użytkownika nadal się liczy. OS4 w obecnej chwili nie jest w stanie zaoferować poza naklejką i wyglądem GUI dosłownie NIC w porównaniu do MOSA. Oczywiście jak wyjdzie mos na SAM dylematów będzie mniej, jednak wydajności vs cena nadal będzie dylematem.
[#26] Re: Reinstalacja MOS-a

@Kustosz, post #24

Moim zdaniem będzie mało 1,67 z PB był na granicy płynności.
[#27] Re: Reinstalacja MOS-a

@Kustosz, post #24

1.25 sie idealnie kreci na 1.42, od tego zacznij :)
filmy 720p zachowują się różnie, w większości pomaga skiploopfilter
[#28] Re: Reinstalacja MOS-a

@Skiba, post #21

A ja podkręciłem na 1,5 i Mac Mini nie wstaje, tzn nic sie nie wyswietla a lampka po kilunastu sekundach zaczyna mrugać:(
[#29] Re: Reinstalacja MOS-a

@posylus, post #9

Niektóre gierki flashowe działają w morphosowym OWB, ale mało.
[#30] Re: Reinstalacja MOS-a

@wali7, post #29

Niektore w html5 powinny działać, gdzieś w ktorymś z tematów pojawiła się informacja ze angry birds działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem