[#1] externalHD
Kiedyś dostalem taki dysk za darmo Western Digital. Sam HD byl w niezbyt dobrej formie, więc go wymienilem. Pod Morphosem jest widziany jako 'masstorage.class' i sformatowany jako FAT32. Zachowuje sie bardzo poprawnie z jednym wyjatkiem, po kiklunastu minutach przestoju staje i w zaden sposob nie można z niego odczytać danych. Jest tylko widoczne drzewo katalogowe a pliki sa niedostepne, dysk "nie kręci" i nie mozna go na powrót uruchomić. Jedynym ratunkiem jest wyłaczenie i uruchomienie ponowe czy jest na to jakaś rada?
[#2] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #1

Po prostu go wyrzuć! Spraw sobie nowy, który nie będzie generował takich problemów ;)
[#3] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #1

czy ten dysk tak samo zachowywal sie w pc?
czy bez podlaczenia do usb tez sam sie wylacza po kilku minutach (dotyczy 3.5cala - nie napisales jaka wielkosc.)
co pokazuje SMART?
czy po podlaczenie do IDE, SATA tez sie wylacza ?
WD nie udostepnia oprogramowania do ustawiania dyskow ?
[#4] Re: externalHD

@Norbert, post #3

Dysk zachowuje sie poprawnie pod PC i OSX. Testowalem go rowniez na PB Morphos i OSX z tym samym skutkiem (pod Morphosem nie startuje po przerwie).
Jest to urzadzenie Hitachi 3,5 cala 500 Gb. Po odlaczeniu usb wylancza sie natychmiast.
Nie korzystalem jeszcze z dobrodziejstw SMART.
Byl to moj dysk podstawowy dla Morphosa w PM i do momentu wlozenia go do do obudowy external pracowal poprawnie - bezawaryjnie.
Nie sprawdzalem oprogramowania dla dyskow WD - nadrobie to.
Byc moze problemem jest to, iz jest to Hitachi?
Rozumiem, ze jest to raczej niespotykany przypadek i powazna wiekszosc tego typu sprzetu pracuje poprawnie.
Po prostu go wyrzuć! Spraw sobie nowy, który nie będzie generował takich problemów

Oczywiscie jest to tylez dobre rozwiazanie co radykalne :) Zadalem sobie trud przekaladania starych dyskow IDE, wlasnie po to, zeby sprawdzic jak funkcjonuja w praktyce urzadzenia external, ot tak z ciekawosci, nie przymusu... :)
A moze jest jakis program, ktory wymusza start/zatrzymanie talerzy dysku, lub pominąłem jakąś opcję w Poseidonie?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 22:37:03 przez Zbysiuk

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 22:40:28 przez Zbysiuk

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 22:42:09 przez Zbysiuk
[#5] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #4

Ja mam 500 GB dysk zewnętrzny Toshiba, sformatowany pod NTFS. Pod Morphosem (miniak) nie mam żadnych problemów, na pewno nie zdarzyło mi się, aby dysk mi się wyłączył po jakimś czasie nie korzystania z niego.
[#6] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #4

A ja bym w takim razie wymienił obudowę USB dysku na inną. Bo niektóre obudowy (ich elektronika tak mają) i Komputery PC oraz TV Full HD z tym problemów nie mają. Ja do swojego TV mam taki WDeka podpięty. I jak TV wyłączam to dysk od razu się wyłącza.

A niektóre obudowy tego nie mają do dysków. A widać systemy amigowe z takimi "śpiącymi" dyskami nie umieją sobie poradzić.
[#7] Re: externalHD

@gilban, post #6

Dokładnie tak. Ta obudowa ma to do siebie, że w momencie nieużywania wyłącza automatycznie dysk aby zaoszczędzić prąd. Wzbudza go wymuszenie aktywności na urządzeniu do którego jest podpięty.

@Zbysiuk: jeżeli chcesz sprzedać tę obudowę - daj znać. Dyski są w każdym razie na pewno sprawne.
[#8] Re: externalHD

@gilban, post #6

A niektóre obudowy tego nie mają do dysków. A widać systemy amigowe z takimi "śpiącymi" dyskami nie umieją sobie poradzić.

Ja tylko w kwestii formalnej. Prosiłbym abyś na przyszłość wypowiadał się w imieniu tylko konkretnego osa czyli MOSa w tym wypadku. Mam taką obudowę jak opisujesz i po AOS4.1 zachowuje się jak najbardziej prawidłowo czyli dysk się "wybudza".
Pozdrawiam kolegów MOSowców :)

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 12:40:48 przez TomK
[#9] Re: externalHD

@TomK, post #8

Myślę, że warto byłoby dać znać autorowi Poseidona, aby ten drobny feler naprawił
[#10] Re: externalHD

@wali7, post #9

Warto, tylko nie wiadomo do kogo pisac. O ile wiem "oryginalny" autor wycofal sie z projektu.
Operacje 'External HDD' zakonczylem. Ten konkretny model nie dziala zbyt dobrze (nie wstaje po uspieniu). Ostatnim moim posunieciem bylo przformatowanie pod NTFS - ten sam efekt.
Przetestowalem tez przy okazji innego WD (2,5cala, 320GB), troche nowszy i ten dziala bez najmniejszych problemow.
@Zbysiuk: jeżeli chcesz sprzedać tę obudowę - daj znać. Dyski są w każdym razie na pewno sprawne.

Oryginalny WD zawiesza glowice co jakis czas staje i trzeba restartowac, stad moje "przekladki". 0.5T pojdze jako pierwszy do PM. Jesli chcesz moge Ci wyslac obudowe z tym starym w cenie przesylki - sam musialbys zadbac o wsad :)
[#11] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #10

Może by zapytać kogoś z MOSTeamu.
[#12] Re: externalHD

@TomK, post #8

A ja proponuję przetestować na tej samej obudowie i tym samym dysku twardym, bo jak widać koledze z innym dyskiem działa bez problemu.
Pozdrawiam kolegów OS4owców w wątkach o MorphOSie. :)
[#13] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #10

Chętnie przyjmę. Również bez wsadu w postaci dysku. Mnie zależy na obudowie, bo używam już takiej samej z odtwarzaczem do filmów. Proszę o maila na priv, ustalimy szczegóły wysłki i opłat.
[#14] Re: externalHD

@recedent, post #12

No tak, to wymagaloby kupienia WD 320GB okreslonego typu (wiem nawet jaki, bo mam taki uszkodzony), poza tym moze sie innemu koledze przydac (patrz wypowiedz #7 i #13 Mr Corwin). Nie neguje tego co piszesz, tylko uruchomienie urzadzenia w pierwotnej postaci byloby duzym klopotem.
Tak, jak pisalem wczesniej HD dostalem w prezencie i z czystej ciekawosci go testuje wymieniajac jego wnetrznosci, formatujac itd. :) Licze rowniez na to, ze kolega Corwin zada sobie odrobine trudu i poinformuje nas tutaj o swoich bojach.
Może by zapytać kogoś z MOSTeamu.

A zrobie to, masz moje slowo! Zeby prosty dysk masstorage.class nie chcial chodzic...

Zastanawialem sie tez nad kupnem takiego external z mozliwoscia podlaczenia do rutera, cala wymiana danych odbywa sie wtedy przez wifi czy kos uzywa tego typu pamięć? Nie jest to tanie (500 - 600PLN) dlatego pytam czy warto.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 21:46:46 przez Zbysiuk
[#15] Re: externalHD

@Zbysiuk, post #14

Zastanawialem sie tez nad kupnem takiego external z mozliwoscia podlaczenia do rutera, cala wymiana danych odbywa sie wtedy przez wifi czy kos uzywa tego typu pamięć? Nie jest to tanie (500 - 600PLN) dlatego pytam czy warto

Widziałem niedawno na alledrogo access point (140PLN) z możliwością podpięcia do niego dysku/pena przez USB i co ciekawe ma on wbudowany serwer FTP (teoretycznie powinno działać po WiFi i Ethernet).
Czy warto ? nie wiem nie testowałem ale z opisu wynikało, że to bardzo fajne urządzonko. (to był jakiś mikro najmniejszy)
[#16] Re: externalHD

@TomK, post #8

A czy on napisał gdzieś AOS 4.x, bo jakoś nie widzę? Wypowiada się w wątku zamieszczonym w dziale MorphOS. Ma prawo nazywać amigowym system z Motylkiem. Nie szukać prowokacji tam, gdzie jej nie ma. Niektórzy potrafią krytycznie spojrzeć na system, którego używają. Po prostu litości, a młodzież napisała by po prostu: ŻAL.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem