[#31] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#32] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@wali7, post #30

Co do tych wtyczek. Nie tylko w pegu to gniazdo do diody od dysku twardego ma 2 piny obok siebie w płytach głównych do PC też tak jest. Jedne te piny mają obok siebie inne po środku pusty trzeci pin. Jedne obudowy dlatego mają tę wtyczkę w formie dwóch oddzielnych wtyczek dla każdej żyły osobno a inne razem. Najczęściej płyty jak te od Pega w formacie Micro ATX mają te piny razem, a płyty ATX (pełnowymiarowe) ze szparą po środku, co powoduje, że gniazdo jest 3 pinowe. W tym wypadku ja jeden kabel bym wyjął z wtyczki i włożył w otwór środkowy tej wtyczki. I wtedy jest po problemie.
[#33] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@gilban, post #32

W tym wypadku ja jeden kabel bym wyjął z wtyczki i włożył w otwór środkowy tej wtyczki. I wtedy jest po problemie. . Zdaje się że nie widziałeś gniazda z pinami w pegu 2:).
[#34] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@fazior, post #33

A jak dodatkowo wziąć pilnik i oszlifować tę wtyczkę, tak aby się dwupinowa zrobiła ? Patrzę teraz w Google na zdjęciach i widzę że rozwiązanie jest takie samo, jak w przypadku płyty Pegasos I. Czyli jest podobne gniazdo do złącza IDE/FDD, tylko krótsze i w nim są rozlokowane piny. Więc skoro ja miałem płytę pegasos I i sobie z tym poradziłem to i tu można też sobie poradzić.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2013 15:33:03 przez gilban
[#35] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@gilban, post #34

Dobrze pamiętam, że przedmiotowa trzypinowa wtyczka ma pusty środek? Ja płożyłem wtyczkę na czymś twardym, wziąłem szeroki, płaski śrubokręt i młotek. Rozwaliłem środek, ładnie zeszlifowałem pilnikiem i mam dwie jednopinowe wtyczki, które osadzić można bez większego problemu. Przyznaję też, że podpięcie wszystkiego w Pegu nie jest zwykłą łatwizną, ale nawet taki ktoś jak ja, z dwoma lewymi rękami, dał sobie radę.
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#37] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@wali7, post #30

Co do sprzętu firmowego to bym się  kłócił. Wszystkim firmom zdażały się wpadki. na Morphos.pl jest artek na temat maćków i coś o pamięciach też tam jestOK. Uważam że solidne firmy tak jak piszesz lepiej testują i mają po prostu lepszy serwis posprzedażowy.
[#38] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#39] Re: X1000 blaski i cienie

@stefkos, post #28

Mam rozumieć że konkretnie TEN egzemplarz?
[#40] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@gilban, post #32

Jedyna płyta Micro do której mam dostęp jest niestety tak samo rozwązana jak ATX czyli 3 piny dla diody HD. Troche obudów i płyt widziałem i jednak najczęsciej jest tak jak piszę czyli 3 piny. Czasami są to pojedyńcze piny to zgoda wtedy więcej zabawy ale bez problemu można poskładać.
[#41] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@Kitech, post #35

Odpowiadam Tobie ale jest to do wszystkich.
Generalnie wiem że to nie problem i sobie poradziłem. Ale właśnie chodzi o to że no trzeba "rzeźbić" nie da się tak po prostu podpiąć i już.:D
Tym wAtkiem chciałem udowodnić że jak trafi się "awanturujący" klient to ze wszystkiego zrobi problem tylko po co?. Cieszę się że jednak udało nam się jednak dojść do porozumienia że jednak jakiś problem to jest. Troche mało mam czasu ale...
Kolejny problem umiejscowienie gniazda zasilania prawie na środku płyty. Przy mojej obudowie z zasilaczem na dole mam problem kabel prowadzony "wierzchem" uniemożliwia założenie pełnowymiarowej karty graf. a tyłem czyli pod płytą nie dosięga do gniazda (i ten problem to nie żart w wielu recenzjach płyt głównych zwraca się na to uwagę).
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#43] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@TomK, post #41

Kolejny problem umiejscowienie gniazda zasilania prawie na środku płyty.

Nie przesadzajmy już z tym czepialstwem- widziałem nie jedną płytę PC z złączem zasilania na środku, na skraju itp
Płyta Pegasoas na pewno ósmym cudem świata nie jest, ale dla AOS4 to naprawdę relatywnie tania propozycja o całkiem przyzwoitych parametrach.
[#44] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#46] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: X1000 blaski i cienie
[#47] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@BULI, post #43

No dobra ok, chociaż coś tam jeszcze bym znalazł.:)
A co do moich problemów z pamięcią i zegarem może pomogła by aktualizacja firmware Pega? Są gdzieś na necie a może ktoś ma?
[#48] Re: Blaski i cienie Pegasosa II

@TomK, post #47

Pytaj Drako, on miał jakieś kontakty z bPlanem, i coś tam o aktualizacji firmware swego czasu mi opowiadał (ale było to dawno, nie pamiętam szczegółów - pytaj u źródła).

A tak przy okazji - jakby ktoś z Pegiem i OS4 miał możliwość pokazania się na Amimajówce, to byłoby super. Póki co pojawiają się regularnie posiadacze różnych Samanth - co prawda nie jest to crap rodzaju Efiki (sprzęt super, ale z uwagi na mikroskopijną ilość RAMu używanie na nim MOSa mija się z celem), ale OS4 też na tym sprzecie nie zachwyca (na tle MOSa odpalonego na maszynach z G4). Panowie od OS4 - dajcie swojemu systemowi szanse na sportową rywalizację z MOSem ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 10:15:17 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem