[#1] Gparted, partycja OSX
Hej, po latach lenistwa zapragnąłem jednak Mosa na swoim Macu Mini, jednak zależy mi na zachowaniu zainstalowanego OS X-a . Przeczytałem poradnik, jednak mam problem, ponieważ program Gparted w ubuntu, pomimo, że wykrywa poprawnie partycję z OSX i system HFS+, ma nieaktywną opcję resize dla tej partytcji. Przy partycji mam ikonkę zółtego znaku drogowego i komunikat unable to read contents, some actions for this partitions are unavailable. Przez ostatnie dwie godziny nie udało mi się wygooglać rozwiazania...
[#2] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #1

Czy probowales naprawic partycje OSX pod systemowym programem ?

Ktos pisal ze DiskUlitities z OSX 10.5 potrafi to samo GParted , ale nie mam pewnosci.

ps
poradnik bazuje na MOS 2.6 . W 3.1 wyglada to troche inaczej (tzn inaczej wyglada program partycjonowania)
[#3] Re: Gparted, partycja OSX

@Norbert, post #2

Hej, no akurat wersja Mosa nie ma tu znaczenia, bo to się dzieje po stronie linucha. Tak czy inaczej ściągam iso z inną wersją Ubuntu i dam znać.
[#4] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #3

Tak mi się coś przypomina, że przy wersji Ub. Live 12.04 (czy jakoś tak) nie ma możliwości wybrania bezpośrednio Gparted (chyba nawet konsoli nie można) tylko trzeba zacząć instalkę i przy "podziale na partycje" dokonać zmian. Polecam zerkać na tego pdf-a o dual boot, żeby nie zapomnieć o bardzo ważnym zaptaszkowaniu jednej opcji przed zrobieniem resize.

Ps. nie chciałbym wprowadzić w błąd ale tak właśnie mi się kołacze po głowie ;)
[#5] Re: Gparted, partycja OSX

@ede, post #4

No okazało się, że to ubuntu które ja ściągnąlem to wersja 5 , czyli staroć zupełny. Może gparted w tamtej wersji jeszcze nie miało obsługi HFS+. W każdym razie - ściągam wersję 8 , oraz 10.4. Mam pod ręką tylko płyty cd-rw, większych iso niż 700 mb nie nagram.
[#6] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #5

No okazało się, że to ubuntu które ja ściągnąlem to wersja 5 , czyli staroć zupełny. Może gparted w tamtej wersji jeszcze nie miało obsługi HFS+

Z tego co pamiętam (jeszcze ?) to zaczynałem tę zabawę od wersji 6 i nie było HFS+ a potem chyba 9 i na końcu 12. Wersja 9 raczej miała już HFS+.
[#7] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #1

Disk Utility Tool (diskutil resizeVolume) OSX 10.4.6+ potrafi to samo co GParted.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 06:38:24 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#8] Re: Gparted, partycja OSX

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Hmm myslalem ze dopiero od Leoparda disk util ma taka funkcje. A do sie to zrobic z poziomu zaladowanego systemu, czy tylko z plyty instalacyjnej ?

Jeszcze mam pytanko jaką wersję ubuntu polecacie do maca mini g4? Wersja 5 nie obsluguje hfs, 8 mi wywala error loading kernel, przy 12 jakis błąd pamięci wywala podczas ladowania. Ewentualnie moze podpowedz czy jakies opcje podac przy ladowaniu lina. Do tej pory laduje na domyslnych.
[#9] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #8

Jednak dopiero diskutil z Leoparda ma mozliwosc zmiany wielkosci partycji bez jej skasowania.
Starsze wersje tego nie maja
[#10] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #8

Sorry, sprawdzilem z konsoli i nie ma obsługi APM tylko GUID "resizeVolume is only supported on GPT".
[wyróżniony] [#11] Re: Gparted, partycja OSX

@twardy, post #8

Jeszcze mam pytanko jaką wersję ubuntu polecacie do maca mini g4 ?

9.04 odpala na mac mini 1.5 bez problemu i jest aktywna opcja resize dla HFS+, sprawdziłem przed chwilą.
Pamiętaj aby Odznaczyć opcję Rund to cylinders jak również nie odsuwać partycji od lewej strony bo
pójdzie w diabłyy.

Ps. 12.04 na mini wysypała mi się ale nie wiem czy to kwestia płytki czy distro (nie mógł otworzyć jakiegoś pliku firmware, kernel chodził).
Za to na Powerbook-u odpala tylko z wpisem live video=ofonly.
9.04 na PB kaszaniła grafiką ale dało się dokopać do Gparted.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 13:02:11 przez ede
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem