[#31] Re: Off-Top

@Dopuser, post #30

http://www.geit.de/eng_magicbeacon.html
[#32] Re: Off-Top

@michal_zukowski, post #31

Niby ciekawe, ale z opisu widzę że 90% notyfikacji dotyczy zmiany nosnika czy napędu. Pod klasykiem mam od lat 90. taką funkcjonalnośc...

Ale zaciekawiło mnie: incoming EMails in a scrolling messenger on your screen.
Znaczy że treść emaila się przewija przez ekran niczym news telewizyjny? Kiedyś proponowałem napisanie takiej pchełki na klasyka ok, racja
[#33] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@Waroth, post #29

Nie marudź ;). PowerMac G5 z MorphOSem to aktualnie max. 1GB widzi :(. No ale ma to się zmienić w następnej wersji systemu, niestety wciąż 1.5GB będzie ograniczenie i chyba na długo już tak zostanie.
Z tym ram dyskiem to nie głupi pomysł :).
[#34] Re: Off-Top

@Dopuser, post #32

Wydaje mi się, że chodzi tylko o info o nowym emailu.
[#35] Re: Off-Top

@Dopuser, post #32

Opis mógłbybyć lepszy, ale na screenshotach widać kilka innych notyfikacji i z 90% robi się 10 ;). Email trochę długo by się skrolował. Do AmIRCa napisałem skrypcik wysyłający ostatnią prywatną wiadomość do MagicznegoBekona.
[#36] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@deez, post #33

Kurde nie wiem, ja mam 1GB i mi styka.
Do czego potrzeba więcej?
[#37] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@KJB, post #36

Np do OWB :)
[#38] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@Drako^BB, post #37

...i np. do "rozwalania" flaków na wave :D
[#39] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@KJB, post #36

Do niczego nie potrzeba, ale to tak jakbyś miał Porsche 911 turbo i mógł pojechać tylko 200 km/h bo ktoś dał jakieś ograniczenie.
Ale mnie zastanawia z czego to wynika, ? 32 bitowy system obsługuje około 3,25 GB Ramu, więc nie wiem jakimi systemami są Amiga OS 4.x oraz Morph OS skoro mają problem z obsługą ramu. Ktos pisał powyżej że nadwyżka mogłaby od razu być zastosowana do ramdisku i powiększać się w razie konieczności..OK

Ogólnie mi nie wadzi to iż mam 1,5 GB do dyspozycji, tym bardziej że to jest ilość oszałamiająca jak na amigopochodny system. Nie spotkałem programu/gry który by miał mało. Taki Windows mimo posiadania 4GB używa jeszcze ponad 2 GB "pagefile.sys", więc koment jest zbędny. Na Win 7 Ulti, zainstalowałem jedna po drugiej gierki aż zostało 20 GB pustego ze 150 GB dysku. Teraz jak komp startuje, pokazuje się pulpit, białe wszystkie ikonki i je doczytuje jak 386. Więc nie zmienię zdania o Win...rejestr i inne badziewne rozwiązania robią swoje, podobnie jest z gaszeniem kompa, idąc spać muszę odczekać 2-3 minutki zanim sobie pozapisuje...Wniosek jeden. Mając Windowsa trzeba używać jak najmniejszą ilość programów, albo po użyciu zdeinstalować...
Sorry że odbiłem od tematu,,, ale tak jakoś wyszło...;)
[#40] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@KJB, post #36

Przecież 1GB ramu starczy do wszystkiego, co? OK
[#41] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@Malin, post #40

Dla mnie póki co wystarczy :P Gorzej z 32VRAM (emac) ale też się da :)
[#42] Re: Off-Top

@Dopuser, post #32

Zaraz, zaraz, ale gdzie to się ustawia pod WB?
Bo jesli masz na myśli coś co daje Magellan, to po pierwsze jest tylko funkcjonalnością Magellana a nie AmigaOS3.x, a po drugie Magellan doskonale działa pod Morphosem. Nie znam jednak nikogo kto po wyzwoleniu się z niedokończonego Ambienta w MOSe1.4 używa jeszcze DOpusa zamiast nowego Ambienta. Chociaż pewnie ktoś zaraz powie, że akurat on używa, co mnie nie dziwi, bo DOpus to doskonały program. Też kupiłem sobie do niego kluczyk, chociaż samego programu jeszcze nie zainstalowałem... bo nie czułem takiej potrzeby, Ambient w 100% mi wystarcza.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 12:47:26 przez wali7
[#43] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@Mir3k, post #1

Co do tego czego mi brakuje w Morphosie, to odpowiedź jest prosta:
- do pracy - OpenOffice (GoogleDocs działa, ale OpenOffice to jednak potężny pakiet,a do tego niezależny od kaprysów sieci)
- do zabawy - UAE z JITem. Prędkość pod G4 1.5 GHz wystarcza spokojnie do gierek z A500 i A1200 z Fastem. Bardziej wymagające produkcje, o ile nie ruszą natywnie pod MOSem (cześć chodzi), przycinają. Jak tylko znajdę więcej czasu (urlop się zbliża :) ), to potestuje obecny E-UAE na najnowszym nabytku: G5 2.0 GHz. Ale JIT na pewno by nie zaszkodził
- inne rzeczy - sterowniki do AirPortu w miniaku i laptopach. Zwłaszcza tyczy się to laptopa, gdzie dopinanie osobnej karty WiFi jest niewygodne. Mam nadzieję, że to sie da w końcu zrobić (czyli, że układy te są udokumentowane jak trzeba).
Reszta cech Morphosa - szybkość, ilość softu, kompatybilność z obecnymi standardami i potrzebami, pokrywają 95% moich potrzeb.
[#44] Re: Off-Top

@wali7, post #42

Zaraz, zaraz, ale gdzie to się ustawia pod WB?

Pod Workbenchem to się nic nie ustawia, bo jego funkcjonalność jest bliska zera...

Bo jesli masz na myśli coś co daje Magellan, to po pierwsze jest tylko funkcjonalnością Magellana a nie AmigaOS3.x,

IMHO jest funkcjonalnością klasyka...

Nie znam jednak nikogo kto po wyzwoleniu się z niedokończonego Ambienta w MOSe1.4 używa jeszcze DOpusa zamiast nowego Ambienta.

Możliwe... tyle, że jak już był Magellan to o MOSie, a zwłaszcza jego nowym Ambiencie, jescze chyba nikt nie słyszał.

A generalnie rzecz ujmując, to ten nowy - lub nawet jeszcze nowszy - Ambient powinien pozwalać na wszystko na co pozwala Magellan, tak by uniknąć rzucania mięsem później, że na klasyku, już 15 lat temu, można było więcej, prościej i lepiej, myślę...

A czego mi brakuje w MOSie? Wersji MOSa na laptopa pecetowego. Skoro się powiedziało "a" i zrobiona wersję na Maczki to należy powiedzieć "b", zresztą już ze 2 lata temu przebąkiwano co nieco o MOSie na procki pecetowe...
[#45] Re: Off-Top

@Dopuser, post #44

Moim zdaniem niepotrzebne są wszystkie funkcjonalności Magellana w Ambiencie. Ambient ma dużo cech Magellana, jednak nie wszystko (ma też sporo dodatkowych wodotrysków - np. podgląd filmów w ikonce). Moim zdaniem funkcjonalność Ambienta jest bardzo dobrze wyważona - sporo można zrobić, ładnie wygląda, jest wysoce konfigurowalny i do tego bardzo szybki. Bije wszystkie WB na głowę (równiez te z OS4.x).
Wersja MOSa na PC? Kto wie, jeśli MOS-Team podejmie decyzję o przejściu na x86....
Póki co masz niezłego, i jak na dizsiaj taniego lapka z G4 produkcji Apple.
[#46] Re: Off-Top

@wali7, post #45

Póki co masz niezłego, i jak na dizsiaj taniego lapka z G4 produkcji Apple.

Dobrze to ująłeś pisząc "póki co". Innymi słowy rozwiązanie doraźne, przejściowe. Poczekam na końcowe ;) Będzie jednego klamota mniej w domu...
[#47] Re: Off-Top

@Dopuser, post #44

Skoro się powiedziało "a" i zrobiona wersję na Maczki to należy powiedzieć "b", zresztą już ze 2 lata temu przebąkiwano co nieco o MOSie na procki pecetowe...

Jest AROS i drugi odpowiednik mi nie potrzebny, pooglądałem i traktuję to jako ciekawostkę..
Jeśli MorphOS zaportują na x86,, dam sobie spokój z amigowaniem pochodnym i będę siedział tylko przy klasyku i pecetach z windozą...
[#48] Re: Off-Top

@Voyox, post #47

Jeśli MorphOS zaportują na x86,, dam sobie spokój z amigowaniem pochodnym

A ja myślę, że to może dać niezłego kopa MorphOSowi, jako że uwolni się od wszelkiego "szrotu" ;)
[#49] Re: Off-Top

@Dopuser, post #48

Wiesz co, skoro większość z nas (na PPA) ma sporo szrotu z lat 80/90 z prockami 68k, a co najwyżej 604, to sprzęt o kilkanaście lat młodszy aż takim strasznym szrotem nie jest. Przynajmniej dla amigowca-klasykowca.
Tym bardziej, ze te G4 >= 1 GHz i wszystkie G5 maja wydajność absolutnie wystarczajacą do współczesnej pracy.
[#50] Re: Off-Top

@Dopuser, post #48

A ja myślę, że to może dać niezłego kopa MorphOSowi, jako że uwolni się od wszelkiego "szrotu"

A ja myślę że to nie ma znaczenia, bo maki są tańsze i szybsze od np. Sam.
Do winxp nie kupiłem nowego peceta tylko używanego za 150zł, do MOSa kupiłem eMaca za 200zł.
KupaXP działa, MorphOS działa :)

Gdyby wyszedł nowy Pegasos, to po co miałbym przepłacać? Tym bardziej że za parę lat nowy komputer i tak stanie się "szrotem", więc wyjdzie na to samo, tylko drożej.

A co do x86, to była jakaś dyskusja co wybrać, czy x86 czy ARM.
Popatrz na AROSa - najlepiej działa wersja host (odpada problem sterowników), a taka wersja systemu mi nie pasuje, może jako przejściowa.
[#51] Re: Czego Wam najbardziej brakuje pod MOS'em

@wali7, post #43

sterowniki do AirPortu w miniaku i laptopach

Mnie brakuje sterowników do kart wifi usb. Ale podobno coś tam robią w temacie modemów usb :)
[#52] Re: Off-Top

@wali7, post #49

Nie chodzi o nazewnictwo, a możliwości rozwoju czy poszerzenia bazy użytkowników. W chwili obecnej chcąc posmakować MOSa musisz posiłkować się "szrotem" ;).
A wyobraź sobie sytuację, że jest MOS w wersji 586, wersja demo do ściągnięcia z netu, instalacja na lapku 5 minut, i można się bawić w testowanie możliwości systemu. Baza potencjalnych użytkowników pełnej wersji MOSa mogłaby wzrosnąć wykładniczo, myślę.
Jak dla mnie, wykorzystywanie "szrotu";) to bardziej obciążenie i balast niż rozwój. Ot, taka deska ratunku, bo gdyby nie ten "szrot" ;) to na czym miałby MOS działać i się rozwijać...
[#53] Re: Off-Top

@Dopuser, post #52

No ale z mosem na x86 mogło by być tak samo jak z AROS-em wiec ;)
A szrot fajny jest bo za pare zł moża miec sprzet do sprawdzenia systemu
A pozatym MorphOS będzie też i na produkowany sprzęt czyli Sam460 ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 15:09:25 przez Drako^BB
[#54] Re: Off-Top

@Dopuser, post #52

Ale jaka baza użytkowników? 100x bardziej zasobny w oprogramowanie i 10x bardziej rozwinięty Linux nie osiągnął nawet 1% rynku....
Morphos, podobnie jak OS4, jest skierowany dla wąskiej grupy byłych amigowców, którzy tak bardzo polubili AmigaOS, że chcą używać go nadal, ale na sprzęcie który zdolny jest pociągnąć chociażby DVD, czy MP3 bez czkawki, czy poużywać współczesnych www bez czekania 1 min na zdekodowanie strony przez NetSurfa.
Tu nie ma co mówić o rozwoju. Nic nie zawojujemy - ani my (MOS), ani OS4, ani klasykowcy ze swoją mityczną Natami. Bawimy się tym co mamy i większość z tych co są zainteresowani, juz dawno wybrali i siedzą w swojej niszy.
Co do szrotów, to ostatnio kilku znajomych (i teściowa) chwaliło mnie za pomoc w zakupie (kilka lat temu) peceta do domu (edycja tekstów, net i proste gierki) - za każdym razem był to firmowy, polisingowy PC (DELL, Fujitsu...), lekko doposażony (więcej RAM, nowy dysk, ew. grafika) w sumie do 500 zł. Wszystkie te sprzęty do dzisiaj chodzą super, zupełnie inaczej niż pachnące nowością składaki w podobnym wieku: brudne, rozklekotane, najczęściej wielkie, brzydkie pudła. Dokładnie tak samo jest ze "szrotami" z PPC z Apple - to porządny, markowy sprzęt. Oglądnij sobie takiego PowerMaca G4, lub G5. Od środka oczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 15:17:08 przez wali7
[#55] Re: Off-Top

@Dopuser, post #52

Mylisz się z całym szacunkiem. W pecetach jest milion sterów, milion urządzeń i kto to będzie pisał te sterowniki pod mosa x86 ? Jest bieda aby z maców zaadoptować bezprzewodową sieciówkę a Ty piszesz o bazie nowych użytkowników ? Podobna sprawa wykoleja AROSa non stop. Raz próbowałem zainstalować AROSa na różnych "innych" pecetach niż sugerowane i to albo nie było widać myszy i klawiatury, problem z grafiką o sieci zapomnij...

100 % PRĘDZEJ da się zaportować XBOXa 360 niż przepisywać wsio na x86....

Wali ....Linux nie osiągnął nawet 1% rynku....
dodaj do tego 1% mnie, na 3 kompach mam OpenSuse....i ten post też dziś spod lapka na opensuse 12,2 pisze...OK

Apple - to porządny, markowy sprzęt. Oglądnij sobie takiego PowerMaca G4, lub G5. Od środka oczywiście.
Zgadza się w 100%, mój PMG4 ma 13 latek i smiga jak ta lala, pecetowe zasilacze mają problem 2 lata pociągnąć, a jakość elementów ? nie ma porównania. Dzisiejsze płyty główne, ładne kolorowe i awaryjne. Dlatego wybrałes markowego pc, bo też woleli zastosować jeden wybrany model płyty głównej aby uniknąć problemów. Ja dziś raczej przez przypadek mam 2 markowe PC, oba za darmo, więc je dozbroiłem na maksa i hulają...

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 15:23:37 przez Voyox
[#56] Re: Off-Top

@Dopuser, post #52

A wyobraź sobie sytuację, że jest MOS w wersji 586, wersja demo do ściągnięcia z netu, instalacja na lapku 5 minut, i można się bawić w testowanie możliwości systemu. Baza potencjalnych użytkowników pełnej wersji MOSa mogłaby wzrosnąć wykładniczo, myślę.

No właśnie patrząc na AROSa, to jakoś tego nie widać...

Jak dla mnie, wykorzystywanie "szrotu" to bardziej obciążenie i balast niż rozwój.

Wręcz przeciwnie, system rozwija się szybciej bo ma więcej użytkowników, dzięki właśnie niskiej cenie maków.

Ot, taka deska ratunku, bo gdyby nie ten "szrot" to na czym miałby MOS działać i się rozwijać...

No właśnie w tym sęk, że taka deska ratunku jest lepsza, niż jakiś przemysłowy komputer PPC, powiedzmy 5x droższy.

5 lat temu za Pegasosa1 600MHz dałem konsolę PS3.
2 lata temu za eMaca 1,25GHz dałem 200zł

Powyższy przykład pokazuje dwa komputery, które można nazwać "szrotami".
Z tym że ten drugi jest 2x szybszy i 4x tańszy.

Ostatnio był przeprowadzony wywiad z kimś z MOSTeam. Twierdził że x86 raczej odpada, szybciej będzie to ARM. I to mnie cieszy, bo "iNTEL OUTSIDE" :)
[#57] Re: Off-Top

@wali7, post #54

Tu nie ma co mówić o rozwoju. Nic nie zawojujemy

Znaczy ślepa uliczka ten MorphOS? Uwiązany do "szrotu" niczym kulą u nogi na pewno. Ulega samoograniczeniu przez związanie się li tylko ze "szrotem" i brak otwarcia na najbardziej popularne procki.

Wg mnie jeżeli MOS ma się dalej rozwijać, ewoluować, to musi się uwolnić od tego ciężaru. Powinien iść drogą wytyczoną przez MacOS. Inaczej grozi mu skostnienie, myślę...
[#58] Re: Off-Top

@Dopuser, post #57

Hyperion już cos tam kroi,,jakieś nowe płytki, jest X1000, sam460 i zapewne będzie coś nowego. Kto im zabroni napisania MorphOSa na sprzęt od Hyperionu ? Może ktoś zabronił produkcji linuxa na pecety ? Droga stoi otworem, monopolu nie ma, a i porównać by było z czym (AOS 4.x) OK
[#59] Re: Off-Top

@Dopuser, post #57

Jak to ślepa uliczka? To analogicznie jakbys stwierdził, że życie człowieka jest ślepą uliczką: co byś nie zrobił, to i tak umrzesz.
Mamy swoje, całkiem juz unikalne komputery (chociaż niegdyś produkowane w pokaźnych ilościach), do tego niedrogie (nie muszę wybierać "wakacje z dziećmi, czy nowa zabawka dla tatusia") i całkiem szybkie. Nie trzeba myśleć o Morphosie w kategoriach kapitalistycznego rozwoju: "rozwój mniejszy niż 30% rocznie to recesja". Mamy hobby, kolegów którzy bawią sie tym samym, co kilka miesięcy spotykamy się face2face. Nie będzie się dało kupić Maca, to będzie problem.... ale spójrzmy na Ami - już 20 lat ich nie produkują, a ich zakup wciąż nie stanowi problemów. Nasze macowe "szroty" mają po 7-8 lat.... to ja bedę miał 55 lat, gdy osiągniemy etap dzisiejszego amirynku. A maców chyba zrobiono więcej.
Do tego ostatnio widzę ciekawy trend: użytkownicy Maców PPC, zostawieni przez swoją firmę-matkę, zaczynają interesować się systemami alternatywnymi do OS X. Co prawda, dla OS X PPC jest wciąż znacznie więcej softu niż dla MOSa, ale juz nie jest to soft najnowszy. Morphos jest znacznie szybszy, a do pewnych zastosowań (net, muzyka, filmy) nie ustepuje OS X. Oczywiście macofanatycy bronią się, robiąc filmy jak ten, gdy gostek otwarł kilkadziesiąt okien MOSowego OWB i po skończeniu VRAM zaczął "czkać" dźwięk (jak wiadomo otwieranie kilkudziesięciu okien jednocześnie to norma każdego usera ). Tak czy inaczej, ciekawe zjawisko ci macowcy PPC próbujący amisystemu.
[#60] Re: Off-Top

@Dopuser, post #57

Znaczy ślepa uliczka ten MorphOS?

Oczywiście że nie, system cały czas się rozwija :)

Uwiązany do "szrotu" niczym kulą u nogi na pewno.

Tylko że to akurat lepsze niż uwiązanie tylko do drogich i powolnych komputerów z PPC :)

Ulega samoograniczeniu przez związanie się li tylko ze "szrotem" i brak otwarcia na najbardziej popularne procki.

System się nie ogranicza, wręcz przeciwnie - dzięki tanim makom szybciej się rozwija bo i baza użytkowników jest większa :)

AROS jest otwarty na najbardziej popularne procki x86 i to od wielu lat.
Jakoś nie widzę żeby dzięki temu przewyższał MorphOSa popularnością, który przecież jest przywiązany do "szrotów". Można z tego wyciągnąć wniosek że x86 nie jest wyjściem.

Powinien iść drogą wytyczoną przez MacOS. Inaczej grozi mu skostnienie, myślę...

Pójdzie tak samo jak MacOS - tzn. odejdzie od PPC, ale gdzie zawędruje to się dopiero okaże :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem