[#1] PCI SATA w PowerMac
Długo i bardzo czekałem na nową wersję MorphOS, która wreszcie będzie obsługiwać kontroler SATA - kartę w slocie PCI. W końcu się doczekałem i od kiedy taki kontroler wsadziłem w slot PCI to zadziałało z marszu. Dość bowiem miałem przebojów w Pegasosie z przelotką SATA -> PATA. No i tak działał mi dysk SATA od jakichś 2 lat do teraz. Kilka dni temu bowiem po awarii partycji News: dysk przestał być widoczny po starcie systemu. Trochę z mojej winy, ale o tym za chwilę. Zepsuła się owa partycja News: parę dni temu, no to w SFSDoctror zacząłem ją sprawdzać i potem naprawiać. Przed naprawą zapisuje się do pliku meta-dane partycji, aby w razie przerwania naprawy przywrócić te dane. W czasie naprawy nie powinno się nic więcej robić na kompie, a ja kliknąłem w link na IRC-u, OWB podniósł się z ikony i zakrył okno SFSDoctora. Po zwinięciu OWB okno SFSDoctora było zamalowane i już nie widziałem czy coś robi czy nie robi ( ndrivelamp na górnej belce przestało migać, a diody pracy dysku nie mam). Po około 2h zdenerwowałem się i zabiłem SFSDoctora, bowiem nie ma tam możliwości przerwania tej operacji, a i mysz jest w sanie busy, co uniemożliwia próbę kliknięcia w jakiś gadżet by stwierdzić czy program zwisł. Potem jeszcze 2 razy podchodziłem do naprawy tej partycji, odczytując uprzednio meta-dane z pliku. Nie wyszło jakoś i już po starcie MorphOS-a dysk przestał być widoczny. Co tu zrobić. Wyjąłem więc dysk ze środka PM i wsadziłem do obudowy USB. Teraz po starcie systemu dysk już był widoczny. Ową nieszczęsną partycję News: sformatowałem w sposób pełny i wszystko banglało jak dawniej, tyle że dysk nie był do kontrolera SATA podłączony a do USB. Po 2 dniach z powrotem go wsadziłem do środka PM i podłączyłem do kontrolera SATA. Zadziałało po reboocie tak jak kiedyś, no i cieszyłem się jak kiedyś. Tak było parę dni, aż do czasu gdy wczoraj późnym wieczorem (tj. w Pt) znowu zepsuła się ta nieszczęsna partycja News: Sprawdziłem w SFSDoctor i po stwierdzeniu błędu zacząłem naprawiać. W tym czasie kopiowałem w czorajszy backup systemu na dysk USB i nie przerwałem tego przed naprawianiem. Naprawianie utknęło na drugim pasku postępu przy 61% (pewnie z powodu tego kopiowania w tym samym czasie.Trzeba było zrobić więc reboot. Zabiłem SFSDoctora przez ikill i reboot. Po starcie dysk sata na kontrolerze znowu nie jest widoczny. A więc cała sprawa od nowa. Wyjąłem dysk i wsadziłem w obudowę USB. Naprawiłem partycję i z powrotem pod kontroler go. Działa. Uwinąłem się ze wszystkim do 2:30 w nocy. No i dziś w Sobotę już wszystko gra jak wcześniej. Napisałem tu tyle tego tekstu tylko po to by na koniec zauważyć, że gdybym tak nie miał obudowy USB SATA to pod kontrolerem dysk jest nie do użycia. Możnaby ewentualnie wsadzić go w peceta i sformatować, ale wtedy niszczymy wszystkie partycje. Na szczęście dbam o backupy i mam pełną kopię tego dysku 1TB zrobioną żywcem na dysku USB 1.5TB, więc format samej partycji News: niestraszny. Jednak gdy dysk przestaje być widoczny pod kontrolerem to formatu się nie da zrobić. Jeszcze nie napisałem, że jak 1 partycja jest po przerwanej naprawie bez tych meta-danych to dysk jest rozpoznawany ae partycji nie widać. A tak w ogóle to po pierwszej z tych awarii byłem przekonany że dysk padl po prostu. Ale skoro Poseidon go jednak wykrywał to niemozliwe, bo trupa by nie wykrył.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2013 12:01:54 przez lubmil
[#2] Re: PCI SATA w PowerMac

@lubmil, post #1

dziękujemy za FAQ: jak zepsuc sobie dane, miejmy nadzieje, że reszta osób czyta to co jest napisane na ekranie i nie kombinuje podczas naprawiania dysku sfsdoctorem
[#3] Re: PCI SATA w PowerMac

@lubmil, post #1

Długo i bardzo czekałem na nową wersję MorphOS, która wreszcie będzie obsługiwać kontroler SATA

Mos ssie, bo mi SATA - PCI nie działa . Niby mos poprawnie kartę rozpoznaje, niby po podpięciu dysku SATA, dysk jest widoczny w systemie, ale tylko do momentu jakiejkolwiek próby odczytu/zapisu. Wystarczy otworzyć okno i już mam piękny zwis systemu - to gorsza sytuacja, albo dysk znika z systemu. Próbowałem z kilkoma dyskami , taśmami i zawsze mam tak samo .

Od razu zaznaczę, że karta jest w teorii wspierana przez mos-a bo jest oparta na chipie SIL3512 .
[#4] Re: PCI SATA w PowerMac

@Olo, post #3

Ja na razie się poddałem z moimi bojami o Sata w PMG4 z 2000 roku. WIem ze to odpale, ale na razie czekam, trochę brakuje czasu itp.
Grunt że z mojego Dock Station USB wszystko śmiga we wszystkich kompach. Tylko musze podmieniać kabelek.
Na koniec sprubuję zakupić oryginalnego Sonneta lub WeibeTecha...do Maca.ok, racja
[#5] Re: PCI SATA w PowerMac

@Voyox, post #4

Jeszcze odniosę się do tego co napisałem w pierwszym poście, że po zikonifikowaniu OWB okno SFSDoctora już się nie odrysowało. Co jest powodem tego? Na Windows nigdy nie widziałem by po zwinięciu okna programu na wierzchu to pod spodem zostało zamalowane. Tu może być jedynym wytłumaczeniem, że podczas naprawy partycji SFSDoctor jest bardzo obciążony i po prostu nie dał rady się odrysować. Więc to jakby jego wina a nie systemu. A tak swoją drogą przydałaby się w górnym menu Ambienta opcja odrysowania/odświeżania wszystkiego co na ekranie Ambienta jest.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2013 19:53:28 przez lubmil
[#6] Re: PCI SATA w PowerMac

@Voyox, post #4

Zamiast Sonneta (ponoć wolniejsza szyna niż w oryginale, więc przyrost marny) lepiej poszukać G5, to tak moim zdaniem.
[#7] Re: PCI SATA w PowerMac

@Ender, post #6

Miałem Sonneta, teraz ma go inny forumowicz. Ja bynajmniej nie narzekałem. Sprzedałem, bo testowałem wtedy wersję MorphOSa na G5 i nie była mi potrzebna.

Zawsze wyznaję zasadę - wydać trochę więcej ale pewnie, dlatego np. kartę graficzną i SATA kupowałem "makowe", żadne flashe i przeróbki. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby cokolwiek sprawiało kłopoty.
[#8] Re: PCI SATA w PowerMac

@pampers, post #7

O tym Sonnecie pisał mi ktoś z forum MyApple jak pytałem, co do kart zgodzę się. Mam teraz Ati 9650 256 Vram i czasem zaczyna mnie korcić G5, bo grafikę mam "zdławioną" do AGP x4. Być może jak trafię G5 w dobrej cenie, to zmienię mojego MDD. Tylko kto mi tę G5 tak wyciszy jak G4. ;)
[#9] Re: PCI SATA w PowerMac

@pampers, post #7

Zostalem niejako wywolany, wiec nieomieszkam podzielic sie swoimi doswiadczeniami z SATA. Sonnet jest bardzo OK, naprawde daje rade. Mam do niego podpiety SSD sata(ScanDisk) i nagrywarke(Sony) - zrywa kapelusz. Jedyny problem mam z nagrywarka w wypadku DVD i Jalapeno - nie nagrywa. Nie mam pojecia dlaczego, CD i CDRW - żadnego problemu a DVD po prostu nie i koniec. Mialem kilkanascie podejsc i 100% negatywny efekt. Musze jeszcze wyprobowac DVD +. Jesli ktos ma jakis pomysl, to prosze sie nie krepowac :)
[#10] Re: PCI SATA w PowerMac

@Zbysiuk, post #9

DVD nie wypala a CD/CDRW tak - czyli masz uszkodzony lub rozkalibrowany laser tak na pierwszy rzut oka, bardzo częsta przypadłość, zwłaszcza nagrywarek w wersji slim.
[#11] Re: PCI SATA w PowerMac

@Ender, post #8

Ja trochę teraz inaczej podchodzę do sprzętu ...bardziej kolekcjonersko. Dokupię PM G5 oraz Maca Mini 1,5 Ghz z 64VRAM. Korci mnie także na zrobienie moda z A1200 (zakupię obudowę z klawiaturą) a do środka bym coś zapodał w stylu macmini lub profanację jakiegoś pc pod w-uae...
Sonneta jak złowię za dobre pieniążki to i tak zakupię...
[#12] Re: PCI SATA w PowerMac

@Skotos, post #10

To by bylo b. ciekawe, nagrywarka jest nowa, raptem wypalilem, moze 20 CD. Nie jest to wersja slim, oczywiscie. Kupilem ja wylacznie dlatego, ze obawialem sie, iz moj stary NEC na ATA padnie i zostane na lodzie - paradoks :)
Rozumiem, ze nie ma klopotow z wypalaniem DVD pod SATA i Jalapeno?
A jeszcze tylko dodam, caly proces zapisu na DVD rozpoczyna sie poprawnie, nagrywarka jest inicjalizowana i zostaje wypalone jakies 30MB a potem klapa :(
[#13] Re: PCI SATA w PowerMac

@Zbysiuk, post #12

Zbysiuk, postaraj się złapać jakieś logi i podrzucić do Teamu, przecież masz do tego przycisk w systemie :) Jaca pewnie rzuci okiem w wolnej chwili ;)
[#14] Re: PCI SATA w PowerMac

@Zbysiuk, post #12

A probowales FryingPan ?
Program jest juz darmowy, wiec brak ograniczenien wersji demo.
Chociaz jak pamietam na wersji demo bez problemu nagrywalem "w locie" DVD , bez tworzenia ISO.
[#15] Re: PCI SATA w PowerMac

@Norbert, post #14

Chociaz jak pamietam na wersji demo bez problemu nagrywalem "w locie" DVD , bez tworzenia ISO.

Tamta demówka FryingPan z czasów gdy do pełni szczęścia wymagany był klucz faktycznie nagrywała, jednak o ile dobrze sobie przypominam poza nagłówkami plików leciały same zera ;)
[#16] Re: PCI SATA w PowerMac

@pampers, post #13

Tak, to rzeczywiscie doba mysl :)
Nie, jeszcze nie probowalem FryingPana - zrobie to - dzieki.
[#17] Re: PCI SATA w PowerMac

@Olo, post #3

ja tam mialem od wiekow kontroler sata na pegu i nigdy nie wierzgal, dzialalo dopuki peg sie nie zapalil bez jednej awarii.
[#18] Re: PCI SATA w PowerMac

@Zbysiuk, post #16

No i okazalo sie, ze z jakiegos powodu DVD Platinium i Jalapeno sie nie lubia. Pod FryingPanem wypala sie bez problemu. W wypadku Jalapeno po inicjalizacji plyta kreci sie w nieskonczonosc i nic sie nie dzieje. A log do tego wyglada tak:
Using generic SCSI-3/mmc-2 DVD-R/DVD-RW/DVD-RAM driver (mmc_dvd).
Driver flags : NO-CD DVD MMC-3 SWABAUDIO BURNFREE
Supported modes: PACKET SAO LAYER_JUMP
Drive buf size : 1769472 = 1728 KB
MOSSYS:Data/Jalapeno/cdrecord: Warning: Cannot read drive buffer.
MOSSYS:Data/Jalapeno/cdrecord: Warning: The DMA speed test has been skipped.
FIFO size : 0 = 0 KB
Track 01: data 35 MB
Total size: 35 MB = 18292 sectors
Current Secsize: 2048
Blocks total: 2298496 Blocks current: 2298496 Blocks remaining: 2280204
Starting to write CD/DVD/BD at speed 4 in real SAO mode for single session.
Last chance to quit, starting real write 0 seconds. Operation starts.
BURN-Free is ON.
Starting new track at sector: 0

I na koniec czy da sie jakos zmienic tytuł z standardowego 'NewCompilation'?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 21:34:51 przez Zbysiuk

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 21:36:51 przez Zbysiuk
[#19] Re: PCI SATA w PowerMac

@Zbysiuk, post #18

po lewej stronie od przycisku "GO"
[#20] Re: PCI SATA w PowerMac

@Norbert, post #19

Kompromitacja :)
[#21] Re: PCI SATA w PowerMac

@ede, post #15

Nie było tak. Wystarczyło mieć wersję 0.41 FryingPan, wteddy normalnie nagrywało pliki na płytkę. Jak MiniQ mi kiedyś napisał - sam sobie gwoździa w stopę wbiłem tą wersją 0.41. Ja kupiłem kiedyś key do FryingPan. Aktualnie nie nagrywam nic na PowerMacu, bo nagrywarka się zpsuła jakby. Znaczy czyta płyty nagrane, a po włożeniu czystej płytki natentychmiast ją wypluwa. To applowska nagrywarka dvd. Moze jest dla niej jakiś ratunek?

A wracając do tematu wątku... Ostatnio znowu dysk na kontrolwerze SATA przestał być widoczny. Od razu więc ja go w obudowę USB, ale tym razem od razu format tej nieszczęsnej partycji News: Bo byłem prawie pewien, że to przez nią tak się dzieje. Poprzednim razem ją naprawiałem pod USB. A tym razem po pełnym formacie do dziś nie było kłopotów. W każdym razie nie pomyliłem się, po jej sformaatowaniu i podłączeniu dysku z powrotem do kontrolera SATA dysk od razu był widoczny. Następnym razem, spróbuję po prostu RDB na nowo zapisać,może pomoże. Choć zakładam, że teraz długo będzie dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 20:30:01 przez lubmil
[#22] Re: PCI SATA w PowerMac

@lubmil, post #21

Powyciągaj ten dysk, powkładaj tak jeszcze z kilkaset razy, sformatuj go za każdym razem - wtedy na bank będzie działał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem