[#1] Szybkość G4 i G5
Czy duża jest różnica w szybkości MorphOSa pomiędzy G4 i G5? Chodzi mi głównie o strony internetowe. Czy to zależy głównie od karty graficznej? Pytam z ciekawości, bo na moim G4 działa bardzo ładnie :)
[#2] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #1

nie, najwieksza roznica to euae i filmy hd
[#3] Re: Szybkość G4 i G5

@michal_zukowski, post #2

Chociaż można trochę poteoretyzować. :) Co do stron internetowych to na pewno wpływ ma również prędkość łącza, wielkość np plików graficznych załadowanych na stronie i pewnie jeszcze parę innych rzeczy. Czyli przy jakimś wolnym łączu różnicy nie będzie a przy szybkim łączu i bardzo rozbudowanej stronie to jednak jakaś róznica może być. No chyba że ogranicza sam stos w systemie :)
[#4] Re: Szybkość G4 i G5

@TomK, post #3

U mnie szybkość sieci jest dobra, porównując z laptopem na Linuxie zdarzają się różnice, ale niewielkie. Strony ładują (pokazują) się trochę inaczej, ale to pewnie kwestia silnika w OWB. Ogólnie myślałem, że sporo rzeczy nie zadziała, a prawie wszystko działa bez problemu. Ciekawiła mnie różnica w wydajności na G5, ale widzę, że G4 spokojnie wystarczy :)
[#5] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #1

a jakie masz G4?

na G4 1.25GHz wg. mnie słabo działał OWB, szczególnie gdy więcej niż jedną stronę się otworzyło

to nawet nie wina samego procesora jako takiego tylko braku JIT dla JavaScript w OBW i dopóki tego nie dodadzą zawsze będzie muliło, nawet na G5 2.5GHz choć tam oczywiście znacznie mniej
[#6] Re: Szybkość G4 i G5

@XoR, post #5

jakie masz G4?

Konkretnie 1,42 podkręcone na 1,83 i działa ładnie :)

braku JIT dla JavaScript w OBW

Były jakieś zapowiedzi?

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 14:16:35 przez Tom3k
[#7] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #1

Warto miec szybszy procesor, pod warunkiem, ze silnik przegladarki potrafi go wykorzystac. Czy tak jest z Webkitem i G5? Watpie. Nawet galaz Leopard-webkit, dla starych maczkow ma duze braki w stosunku do najnowszych wersji. Z brakiem JIT dla Javascriptu na czele.
[#8] Re: Szybkość G4 i G5

@_arti, post #7

Czyli nie ma co kombinować. A jest sens wymieniać dysk na SSD?

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 14:51:02 przez Tom3k
[#9] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #8

Ja mam w Macu MDD z G4 -1.5 GHz, dysk SSD 32 GB jako systemowy i 1 TB jako reszta, i musze powiedzieć, że nawet w mosie widać różnice, szczególnie przy odpalaniu np. OWB . Sam system też wydaje sie działać szybciej , np. przeglądanie katalogów jest szybsze :D .
[#10] Re: Szybkość G4 i G5

@Olo, post #9

Będe musiał dokupić SSD w takim razie :)
[#11] Re: Szybkość G4 i G5

@_arti, post #7

Dlaczego szybszy procesor miałby nie zostać wykorzystany przez niezoptymalizowaną przeglądarkę? Skoro jest ona niezoptymalizowana, czyli kod działa zdecydowanie zbyt wolno, to przecież właśnie wydajnośc CPU jest wąskim gardłem. Wtedy wydajność software się powinna bardzo ładnie skalować z wydajnością CPU, aż do napotkania kolejnego wąskiego gardła np. wydajności sieci.
Co do wydajności G4 i OWB, to moim zdaniem już G4 1 GHz na Pegasosie II (którego używałem przez dobrych kilka lat), sprawuje się bardzo dobrze. Szybsze CPU, jak napisał rzookol, to mogą znaleźć zastosowanie tylko do E-UAE, fimów HD. No może niektóre gry 3d też by zyskały np. mod Quake III - True Combat.
To z kolei o czym pisze XoR, to może byc problem z małą ilością VRAM w miniaku 1.25 GHz. W przypadku zajęcia zbyt dużej ilości VRAM jest ona przerzucana do RAM ze sporą utratą wydajności. OWB akurat robi bardzo duze okna wypełnione grafiką, wszystko siedzi we VRAM - własnie otwierając kilka kart OWB można najszybciej zapełnic VRAM (co wykorzystali fanboye Apple w filmiku "obnażającym niedoróbki" Morphosa).

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 21:41:24 przez wali7
[#12] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #8

nie ma sensu tylko i wyłącznie jeśli takiego komputerka nie używasz tak naprawdę. Jeśli używasz regularnie to konieceni

Konkretnie 1,42 podkręcone na 1,83 i działa ładnie

szczególnie że masz dość szybki proc
kartę pewnie też masz 64mb OK

w tym wypadku zmiana na G5 miałaby jakikolwiek sens dopiero na coś pokroju 2.5GHz ale czy warto to zależy. Zapewne G4 jakie masz to miniacz a G5 są ogromne i głośne... pewnie nie warto
[#13] Re: Szybkość G4 i G5

@XoR, post #12

No tak, mam Radeona 9600 64 MB, ale w eMacu przerobionym :) Tak czy inaczej działa to bardzo fajnie, tylko reset co godzinę jest uciążliwy ;) A o dysku SSD pomyślę.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2013 15:13:21 przez Tom3k
[#14] Re: Szybkość G4 i G5

@Tom3k, post #6

Zapowiedzi nie ale ukazał się ostatnio jit ppc js więc może kiedyś zawita w nasze skromne progi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem