[#1] Hub USB
Czy korzystacie z hubów USB pod MorphOSem? Mam 2 szt. (jakieś "no-name") i oba powodują problemy, tzn. co jakiś czas któreś urządzenie nie działa i trzeba wyjmować i wkładać ponownie wtyczkę. Czy trzeba dobrać hub? Pod Linuxem na pececie oba działają w porządku.
[#2] Re: Hub USB

@Tom3k, post #1

Ja mam od lat taki hub wbudowany w podstawkę pod myszkę i działa bezproblemowo.
Może z kablami jest cos nie tak?
[#3] Re: Hub USB

@wali7, post #2

Problem w tym, że po prostu przepinam całego huba "z zawartością" z peceta do eMaka. I co jakiś czas pojawiają się problemy, nie od razu. Czyli wychodzi na to, że mam coś uszkodzone?
[#4] Re: Hub USB

@Tom3k, post #3

Moze któreś z urządzeń jest za bardzo energożerne? Spróbuj poodłączać różne urządzenia od tego huba.
[#5] Re: Hub USB

@wali7, post #4

Będę kombinował, dzięki za naprowadzenie.
[#6] Re: Hub USB

@Tom3k, post #5

Spraw sobie HUB Belkina z zasilaniem - dostępny był ostatnio w Tesco za cos kole 40pln, ma on dodatkowo zasilacz ,który "leczy" problemy z urządzeniami.
[#7] Re: Hub USB

@Tom3k, post #1

Spraw sobie krótszy kabel od gniazda USB do haba. Może pomóc, lub zmień na inny.
[#8] Re: Hub USB

@Tom3k, post #1

A to może Problem z zasilaniem .
Kup huba z zasilaczem ja tak miałem, że jak podłączam dwa dyski 2,5 cala to mi laptop siadał.
[#9] Re: Hub USB

@Dorian3d, post #8

Kup huba z zasilaczem

Tak zrobię, już parę osób to radziło, więc coś musi być na rzeczy. Chociaż nie podłączam nic takiego, co jakoś szczególnie obciąża USB - klawiatura, myszka, pendrive, drukarka.
[#10] Re: Hub USB

@Tom3k, post #9

Rzeczywiście nic obciążającego. U mnie problemy robią dopiero HDD podpinane przez USB (na miniaku jeszcze działa, chociaż nie na każdym kablu, ale na powerbooku już się wywala przy próbie startu).
[#11] Re: Hub USB

@Tom3k, post #9

Ja używam Huba właśnie Belkina z Tesco, jednak bez zasilacza (bo go w komplecie nie było) i działa bardzo ładnie. Oczywiście wiadomo - dysk jest bardziej prądożerny i trzeba mieć go z własnym zasilaniem lub wpiąć bezpośrednio w komputer.

Dopowiem jeszcze, że kiedyś postanowiłem podpiąć Huba 7-mio portowego. I działały w nim 3 gniazda. Pozostałe 4 już nie. To był Hub 7 portowy Logilinka z wyłącznikiem i zasilaczem. Od tamtej pory dałem sobie spokój z Hubami 7-mio portowymi pod Mosa.
[#12] Re: Hub USB

@gilban, post #11

Podłączyłem jeszcze inny hub Pentagrama 4-portowy i jak na razie nic się złego nie dzieje. Czyli to jednak była wina źle działającego huba. Jutro będę testował podobny, tyle że z dodatkowym switchem na 2 komputery. Sprawdzę też na kablach o różnych długościach. Ogólnie mam wszystko skonfigurowane i pozostaje rejestracja systemu z nowej puli po numerze 2000 ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 00:14:00 przez Tom3k
[#13] Re: Hub USB

@Tom3k, post #12

Jak już zarejestrujesz to daj znać z którym numerem, umieszczę na wykresie.
[#14] Re: Hub USB

@recedent, post #13

Ok :)
[#15] Re: Hub USB

@Tom3k, post #12

Może komuś przyda się informacja, że sprawdziłem hub Gembirda 4-portowy z przełącznikiem na 2 komputery. Wszystko działa idealnie :) Hub jest o tyle fajny, że nie wymaga zewnętrznego zasilania, ale ma gniazdo na zasilacz, dlatego do MorphOSa wybór bardzo dobry. Wcześniejsze problemy (z innymi hubami) zupełnie nie występują. Kable połączeniowe są dość długie, ok. 1,5m, więc to nie musi być problematyczne. Ogólnie bardzo polecam.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 22:12:32 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem