[#1] Drukarki USB w MOS3.2
Na liście drukarek w MorphOSie jest kilka USB, np. Canona. Czy ktoś ich używa? Chodzi mi o to, czy jeśli podłączę to będę mógł drukować czy są problemy? Pytam, bo wiem, że jest opracowywany nowy system druku i nie wiem czy czekać czy kupić drukarkę z listy :) Miałem kiedyś takiego Canona i całkiem fajnie to działało.

Drugie pytanie: znalazłem adapter Paraller-USB do drukarek laserowych HP, czy to będzie działać?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 21:51:05 przez Tom3k
[#2] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Tom3k, post #1

Co do tych drukarek Canona - ja obstawiam, że one miały i port USB i port LPT i właśnie do tego portu były one przeznaczone. Zobacz na konfigurację dowolnej drukarki pod MorphOSem. Można sobie wybrać porty: Paraller, Serial i Device oraz jego numer. Można tu jako urządzenie dać netprinter.device np., to wszystko. Nie ma natomiast czegoś takiego jak USB device. Choć najlepiej będzie jak podłączysz ten interface od drukarki do portu USB i zobaczysz jako co Ci wykryje je Poseidon. Jeżeli jako złącze Paraller, to będziemy w domu, jeżeli jako coś innego to nic nie wymyślimy.
[#3] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@gilban, post #2

To już mi trochę rozjasniło temat, a czy ten nowy system druku wprowadzi brakujący port USB (mam na myśli device)?

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 00:09:20 przez Tom3k
[#4] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@gilban, post #2

Podłączenie drukarki dodaje do systemu usbprinter.device czy jak to się tam zwało.
[#5] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Jacek Piszczek, post #4

To trochę inaczej niż do tej pory myślałem, posprawdzam z paroma drukarkami, do których mam dostęp.
[#6] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Tom3k, post #1

Ja mam drukarkę USB HP 959C. Też muszę obadać bliżej temat drukowania na MorphOS-ie, bo czasami jest potrzeba druknięcia czegoś na szybko, jakiejś notatki, spisu itp. i wtedy ciężko jest odpalać mułowatego u mnie Debiana. A drukarę tę kupiłem z myślą o drukowaniu z Linuksa i to głównie z OpenOffice i pdf-ów, wiedząc od początku, że TurboPrint w MOS-ie niewiele może.
A Poseidon w moim MorphOS-ie 3.0 ładnie wykrywa drukarkę i podpina pod printer.class, choć w logu są tam jakieś dwa warningi typu nak timeout (10).

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 12:54:46 przez R-Tea
[#7] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@R-Tea, post #6

Podłączyłem drukarkę Samsunga (tylko USB) i w Poseidonie mam komunikaty w stylu GET_DESCRIPTOR failed, SET_ADDRESS failed oraz Device enumeration failed. Sorry. Rozumiem, że nie została rozpoznana, ale w sumie czemu system nie jest w stanie odczytać żadnej informacji? Chodzi o niestandardowy protokół komunikacyjny?

EDIT: coś nowego :) Zresetowałem komputer i drukarka została odczytana prawidłowo i przydzielona do usbparallel.device unit 0. Testuję dalej.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 22:47:08 przez Tom3k
[#8] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Tom3k, post #7

W obecnym systemie druku wygląda to tak:
- wybierasz device (za transmisję przez usb odpowiada usbparallel.device, nr nie ma znaczenia... a przynajmniej kiedyś nie miał)
- wybierasz sterownik, jeśli nie ma pod ten model, który masz, to obadaj inne sterowniki pod tego producenta (z tym że sterownik pod laserowego Samsunga nie obsłuży raczej atramentowej drukarki i vice versa), ew. poszukaj z jakimi innymi drukarkami, wiele jest kompatybilnych ze sobą np. bardzo wiele laserów różnych producentów obsługuje PCL, w MOSie uruchomisz te drukarki pod sterownikiem LaserJet.
Nie ma pod MOSem sztywnego przyporządkowania device-sterownik, tak więc dane możesz wysłać dowolnym interface drukarki... o ile oczywiście masz odpowiedni device.
Przy połączeniu z drukarką usb ważne jest przypisanie do klasy printer (dzięki temu usbparallel.device będzie wiedział, gdzie wysłać dane).

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 23:07:58 przez wali7
[#9] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@wali7, post #8

U mnie na 3.0 działa Wydrukowałem krótki tekst spod MultiView, bo systemowa pokazywaczka i też systemowy Ed nie mają opcji druku.
Z rzeczy do obadania zostaje:
1) obcinanie tekstu. W ustawienia PrinterTerxt mam prawy margines na 80 znak, i myślałem że to jakoś samo samo się zawinie do druku, ale nie. Czy muszę w celu ładnego wydruku sam pamiętać iłamać wiersze?
2) drukarka przed rozpoczęciem wydruku, gdy już wciągnęła kartkę i sobie pomruczała, stanęła i zamrugała diodą "kontynuacji/wznowienia druku" i tak czekała. Wcisnąłem na niej guzik "kontynuacji / wznowienia" i ładnie wszystko wydrukowała.
3) historia stara jak sama Amiga. Krzaki w polskich znakach. W MultiView spod którego drukowałem mam ustawione ttf-y. Wyświetlają się ładnie. Na wydruku mam krzaki. Co ustawić?

Btw. mój pierwszy wydruk na MorphOS-ie po kilkuletniej przerwie? :)
[#10] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@R-Tea, post #9

Mi się na razie nie udało nic wydrukować, ale nie poddam się tak łatwo :) Jutro kolejne testy. Zawsze mogę kupić inną drukarkę lub print server, ale spodobało mi się grzebanie :)
[#11] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Tom3k, post #10

Podpiołem moją HP DJ F380

- zainstalowałem GS870
- zainstalowałem wszystkie pliki ( print-handler , ppd.library , i inne pliki )
- mam urządzenie USBPAR:
- mam HP_DeskJet_F300_series.PPD
- w prewsach ( printers ) ustawiłem sterownik ( ten HP .PPD )
- w ustawieniach mogłem zmieniać różne rzeczy - ale nie robiłem tego
- uruchomiłem drukarkę - Posejdon przypisał ją do " printer.class " - urządzenie "
usbparallel.device , Unit 0 "
- uruchomiłem VPDF z Aplications/
- wgrałem plik .pdf
- wybrałem opcję " drukuj "

I kicha!!!

podczas zwykłego druku >> " failed output printer.device "

jak przełączyłem na PostScripta >> " trwa wydruk " -- Ale się nic nie dzieje .

Jest jakiś sposób by to ruszyć ?

pozdrawiam

mam logi jakby co !!
[#12] Re: Drukarki USB w MOS3.2

@Piotr Myszkowski, post #11

Mi się do tej pory niestety nie udało uruchomić lasera Samsunga. Swojego czasu robiłem logi, ale niewiele z nich wynikało.
Chyba po prostu ten port systemu druku jeszcze mocno niedopracowany i trzeba poczekać.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 19:59:14 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem