[#1] Długie bootowanie Pegasosa 2
Dotychczas miałem w swoim Pegasosie 2 z prockiem G3 kostkę RAM 512 MB / 333 MHz i byłem zadowolony z szybkoś cie uruchamiania się komputera, ale ostatnio wpadła mi w ręce kostka 1GB / 400 MHz (na marginesie: marki GEIL, bardzo ładnie wyglądająca i z radiatorem) i po zamianie obu kostek mój Pegasos 2 znacznie dłużej "jarzy" zanim zacznie odpalać MorphOS-a. Mam boot menu stworzone przez Bootcreatora, z którego wybieram sobie MorphOS lub Linux. I chodzi mi o czas od włączenia maszyny do pojawienia się owego menu.
Z ciekawości zmierzyłem stoperem ile to było przy pojedynczej kostce 512 MB i ile jest teraz - przy 1 GB również w jednym kawałku i w tym samym slocie.
I przy 512 MB wyszło mi 22 s, a przy 1 GB jest 31 sekund.
No i nie chodzi mi o czas uruchamiania MorphOS-a, ale o czas odpalania kompa z tzw. "zimnego" do momentu pojawienia się boo menu.
Czy da się to jakoś ominąć, przyspieszyć, cokolwiek.... w OF?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 18:45:03 przez R-Tea
[#2] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #1

Poprostu of dłużej sprawdza pamięć im masz jej więcej
[#3] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #1

wyjmij pamiec, uruchom pegaososa, odczekaj chwile, wylacz pegasos, wloz pamiec, uruchom pegasosa
[#4] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@michal_zukowski, post #3

wyjmij pamiec, uruchom pegaososa, odczekaj chwile, wylacz pegasos, wloz pamiec, uruchom pegasosa

Odpalić Pegaza z pustymi slotami na RAM?
[#5] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #4

Tak
[#6] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@Drako^BB, post #5

Niestety nic to nie zmieniło. Nadal OF "wstaje" w 31 sekund.
Jak długa ma być ta chwila odczekania? Ja wziąłem to dosłownie i poczekałem kilka sekund.
A po wyłączeniu, przed wyjęciem pamięci, wyciągnąłem też całkowicie kabel zasilające. Tak w razie Wu. Chyba, że trzeba to zrobić "na kablu"?
[#7] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #6

Ja bym mu dał przynajmniej te 31 sekund ;)
[#8] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #6

A nie pomyślałeś o tym, że komputer (mostek północny) może się "gryźć" z tą pamięcią i dlatego są takie jazdy. Może warto by było się rozejrzeć za inną kością? NP starszej generacji?
[#9] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@gilban, post #8

Chyba na to wygląda, bo zrobiłem jeszcze jedną próbę i tym razem odczekałem ok. 4 minuty na włączonym komputerze bez ram-u i dalej sam OF wstaje ok. 30 sekund.
[#10] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@R-Tea, post #9

To by sugerowało, że OF wykrywa w tej pamięci błędy jakieś i za każdym restartem robi pełną rekonfigurację... a baterię masz OK w Pegu?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2013 15:55:46 przez Jacek Piszczek
[#11] Re: Długie bootowanie Pegasosa 2

@Jacek Piszczek, post #10

a baterię masz OK w Pegu?

Datę i godzię w MorphOS-ie mam zawsze ok, więc raczej tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem