[#1] MOS i emulatory
1. Czy na emulatorze Vice można zdefiniować klawisze emulowanego joysticka? Znalazłem tylko opcję "Numpad", a mam klawiaturę bez bloku numerycznego i jest problem.
2. Czy na Vice w trybie Overlay można ustawić tryb graficzny lub zmienić proporcje ekranu (4:3 / 16:9)?
3. Czy w E-UAE (SDL) można ustawić tryb graficzny, w którym będzie się uruchamiać (chodzi mi o fullscreen)?
4. Dlaczego w E-UAE (nie SDL) mam dźwięk normalny, a w wersji SDL jest takie rytmiczne "cykanie"? Można to jakoś wyeliminować?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2013 22:00:23 przez Tom3k
[#2] Re: MOS i emulatory

@Tom3k, post #1

ad 3. Wersję SDL można przełączać między fullscreen a oknem w czasie pracy E-UAE. Nie pamiętam przycisku (on jest chyba definiowalny), coś mi kołacze alt-enter. Ew. poszukaj w readme. Sam tryb pracy można skonfigurować w pliku .rc i zdaje się także z linii poleceń podczas uruchamiania E-UAE
ad 4. Wersja nie-SDL jest trochę szybsza. Może coś nie wyrabia? Generalnie na dźwięku najszybciej wyłapiesz że emulator zaczyna haczyć prędkościowo. Możliwe też, że coś z samym SDL... może ktoś inny będzie miał sugestię.

PS. teraz widzę że przetaktowałeś G4 do 1.8 GHz... u mnie na Pegu G4 1 GHz nie miałem "cykania". Więc to chyba nie jest wina obciążenia CPU.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2013 22:48:50 przez wali7
[#3] Re: MOS i emulatory

@wali7, post #2

Szybkościowo nie widzę specjalnej różnicy, tylko kwestia trybu graficznego i dźwięku. Spróbuję pomieszać w pliku konfiguracyjnym.
[#4] Re: MOS i emulatory

@Tom3k, post #1

Ad.4
Mam to samo pod najnowszym SDL. Na wersji 14 wszystko "wraca do normy" :)
[#5] Re: MOS i emulatory

@eastone, post #4

No to wszytko jasne :)
[#6] Re: MOS i emulatory

@wali7, post #2

A ja tu przy okazji zapytam jak zdefiniować w euae klawisz Help? W WinUAE zdaje się jest Num Lock.
[#7] Re: MOS i emulatory

@lubmil, post #6

W euea - Insert
[#8] Re: MOS i emulatory

@Norbert, post #7

Oczywiście nie działa. Przecież zanim zadałem pytanie to sprawdziłem wszystkie te inne klawisze. Konkretnie sprawdzam w Edytorze Amos Pro - tam klawisz Help powinien wywolywać ogólną pomoc, którą to opcję mamy też w górnym menu, więc w zasadzie nie ma problemu. Myślałem jednak - zadając pytanie, że można ten klawisz Help jakoś zdefiniować w .uaerc czy gdzieś indziej.
[#9] Re: MOS i emulatory

@lubmil, post #8

widze ze duzo chetnych do pomocy :)

Jedna z mozliwosci to zdefiniowanie pod posejdonem dowolnego klawisza jako HELP.
Zakladka KEYBOARD . (po lewej mamy dostepne klawisze , po prawej odpowiednie "amigowe")
Wystarczy po lewej wybrac np. F13 a po prawej 0x5F HELP i zapisac ustawienia.

Warto wlaczyc TRACK INCOMING KEY. Ulatwia to identyfikacje wcisnietego klawisza

Przypisany F13 jako HELP dziala rowniez pod euae
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem