[#1] Wolna pamięć
Pracując na Miniaczu zdarzyło mi się (na razie tylko raz), że nieprawidłowo zaczęła być wskazywana przez system ilość wolnej pamięci. Konkretnie mój komputer ma 1 GB RAMu, a MOS zaczął pokazywać ponad 1430 MB. Co ciekawe, większość programów normalnie działała, a pamięć zmniejszała się w miarę uruchamiania programów. Komenda "avail" pokazała 1.4 GB pamięci, natomiast większe programy (np. OWB) zawieszały się ("Application is meditating"), ale cały system był stabilny. Po resecie wszystko ustąpiło. Czy to jest jakiś bug systemowy czy może być problem sprzętowy z moim Makiem? Trochę mnie to zaniepokoiło.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 23:38:37 przez Tom3k
[#2] Re: Wolna pamięć

@Tom3k, post #1

Jakiś program narobił w pamięci. Logtool, dbug.sbar, getramdebuglog pomoże znaleźć sprawcę.
[#3] Re: Wolna pamięć

@Korni, post #2

To w sumie dobrze ;) Bo już się bałem, że coś w sprzęcie może być nie tak. Na razie więcej to nie wystąpiło, ale może dojdę o co chodzi.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 09:28:00 przez Tom3k
[#4] Re: Wolna pamięć

@Tom3k, post #3

MOS, nie ma niestety ochrony pamięci i mieć nie będzie. Nie, żeby było to technicznie niemożliwe, czy jakieś megatrudne w realizacji, ale oznaczałoby to całkowite zerwanie ze zgodnością w dół. Przy tak małym "rynku", bazującym w zasadzie wyłącznie na tej zgodności, takie posunięcie byłoby samobójcze...

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 12:07:38 przez quantor
[#5] Re: Wolna pamięć

@quantor, post #4

MOS, nie ma niestety ochrony pamięci i mieć nie będzie

Ojej...dlaczego????????????? ;)
[#6] Re: Wolna pamięć

@quantor, post #4

O braku ochrony pamięci wiem, tylko zdziwiło mnie, że cały system i programy zaczęły pokazywać większą ilość wolnego RAMu, niż w ogóle jest w kompie (tzn. 1.4 GB, gdy jest kość 1 GB). Ale zdarzyło się to raz, więc żaden problem, tym bardziej, że system nie zawiesił się. Wychodzi na to, że MOS dobrze radzi sobie nawet w awaryjnych sytuacjach i w ogóle jest u mnie bardzo stabilny.
[#7] Re: Wolna pamięć

@Andrzej Drozd, post #5

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem