[#1] usbparellel
Chcialem wyslac plik .ps do usbparallel.device i mam w zwiazku z tym pytanie w jaki sposob mozna to zrobic, przy pomocy jakiego programu?
Drukarka posiada rowniez server FTP i jesli dane wysylam przez siec druk nie stanowi zadnego problemu, ale postanowilem uzyc usb i tu juz nie bylo tak latwo.
[#2] Re: usbparellel

@Zbysiuk, post #1

o ile dobrze pamietam to wysyłasz na urzadzenie USB:
[#3] Re: usbparellel

@michal_zukowski, post #2

Tez tak myslalem, ale ja takiego urzadzenie po prostu nie mam. Ciekawa rzecz, jesli drukowac z GoldEda to otrzymuje sie poprawny tekst a domyslnym urzadzeniem jest PRT:
Nie mam niestety czasu, aby zaglebic sie w temat, jeszcze kilka dni...
Z tego co juz rozeznalem sytuacje wynika pewien problem; po wlaczeniu drukarki Poseidon wykrywa ja jako prinder.class lub czesciej poprzez massStorage.class. W pierwszym wypadku drukuje z GoldEda w drugim, oczywiscie nic. Pogmeram też w GS, mysle ze tam jest rozwiazanie.

Wielkie dzieki za garsc informacji, ktore zamiesciles na MZone. Projekt sie rozwija i to cieszy. Nie wiem jak ta beta sie sprawuje ale sprawdze, szkoda, ze nie ma info na ppa lub morphs.pl.
[#4] Re: usbparellel

@Zbysiuk, post #1

A czy nie masz po prostu wpisane usbparallel.device w systemowych prefsach?
[#5] Re: usbparellel

@michal_zukowski, post #2

Czy nie miales na mysli USBRAW: ?

ps.
Jest jeszcze urzadzenie PS: , ale ono wymaga zaistalowanego GS
[#6] Re: usbparellel

@Norbert, post #5

i tak i nie, trzeba uzyc usbraw ale podmienic device na usbparallel.device
[#7] Re: usbparellel

@R-Tea, post #4

Nie, usbparellel.device jest wykorzystywany przez printer.class i tworzony przez Poseidona, gdy podlaczylem poraz pierwszy drukarke zostal przydzielony automatycznie. Przezornie wykasowalem rowniez ustawienia odnoszace sie do drukarki w zakladce 'Config' Poseidona. Jest regula, ze jesli podlanczam drukarke po wykasowaniu configu, to "przydzielana" zostaje printer.class + parallet.device, nastepnym razem pojawia sie już massStorage + usbscsi.device i wtedy nie wydrukuje juz nic :(
[#8] Re: usbparellel

@Zbysiuk, post #7

Przypuszczam ze drukarka ma czytnik kart i dlatego Poseidon widzi ją jako masstorage.
[#9] Re: usbparellel

@Norbert, post #8

Ta (HP LaserJet pro 200 M251n) nie ma, ale jesli dobrze pamietam jest kilka modeli dwusetki, wiec pewnie wszystko jest przygotowane, tylko nie wyprowadzone na zewnatrz - masz racje, tak moze byc.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 21:47:37 przez Zbysiuk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem