[#1] Task Manager problem
Witam

Conf:
MOS 3.3
PM 7.3 2x2.5GHz

ściągnołem i zainstalowałem sobie gierkę Blob Wars MBSolid w wersji 1.14 ale nie mogę uruchomić ( potrzebuje intl.library ver 1 chyba )
mam problem z jej znalezieniem - to tak przy okazji .

Do sedna :
ściągnołem wersję 1.10 ale ta uruchamia się na całym ekranie a gdy zmienie na okno to zamraża gierkę i w Task Managerze podświetla mi na czerwono dany proces i z pooziomu menu kontekstowego wybieram " przerwij " a tu - kicha
Coś jest nie tak - dlaczego nie zabija procesu ?
[#2] Re: Task Manager problem

@Piotr Myszkowski, post #1

[#3] Re: Task Manager problem

@Norbert, post #2

Dzięki za linka .

A co z Tym Task Managerem . Nie reaguje na " przerwij " .
Może jest możliwość przekopiowania z MOS 3.2 - chodzi o kompatybilność ( problemy na nowszym syst)
[#4] Re: Task Manager problem

@Piotr Myszkowski, post #3

A co z Tym Task Managerem. Nie reaguje na "przerwij".

Ta funkcja Task Managera wysyła do wskazanego procesu tzw. sygnał "CTRL_C". Każdy dobrze napisany program reaguje wyjściem na ten sygnał, ale:
* Dany program może nie być dobrze napisany,
* Program może być zawieszony albo wpaść w pętlę bez końca.
W obu tych wypadkach funkcja "przerwij" nie zadziała.
[wyróżniony] [#5] Re: Task Manager problem

@Piotr Myszkowski, post #1

i w Task Managerze podświetla mi na czerwono dany proces

To oznacza, że ten proces jest w stanie 'freezed' czy inaczej suspend/zawieszony.

dlaczego nie zabija procesu ?

Ten proces jest już zabity (w taki właśnie sposób systemy amigowe ubijają niegrzeczne procesy) dlatego nie przyjmuje sygnału przerwania.

Tak przy okazji pod MorphOS-em dostępne jest polecenie 'ikill' które służy do ubijania/zamrażania procesów. Po wydaniu polecenia należy wskazać kursorem odpowiednie okno i raz kliknąć LMB. Proces zostanie zamrożony a okno zamknięte.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 14:12:43 przez ede
[#6] Re: Task Manager problem

@MorphOS_pl, post #4

* Program może być zawieszony albo wpaść w pętlę bez końca.

Tak właśnie wygląda ( gierka stoi w miejscu a muzyczka sobie gra bez końca )

dzięki za info;)
PS: A czy będziecie w przyszłości coś robić w tym kierunku , żeby program jednak zabijał dany proces nawet tych programów, które są napisane NIESYSTEMOWO ?

Tak tylko pytam , przy okazji :)

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 23:41:30 przez Piotr Myszkowski
[#7] Re: Task Manager problem

@ede, post #5

Dziękuję za podpowiedź

Przyda się .

Pozdrawiam
[#8] Re: Task Manager problem

@Piotr Myszkowski, post #6

Całkowite ubicie procesów pod Morphosem umożliwia program Scout, przy czy musi to być wersja OS3.x a nie MOSowa. Zapewne jest to mocno hackowana zabawa, na tyle, że w wersji MOSowej zlikwidowano tę możliwość (MOSowa wersja Scouta jest tak samo NIEskuteczna jak TaskManager - stopuje tylko niezawieszone programy). Nieraz udało mi się w ten sposób ubić zawieszony program z grającym w kółko, zapętlonym dźwiękiem, tak że znikał z listy procesów. Potem mozliwe było jego powtórne uruchomienia bez rebootu (np. MPlayer). Nawet trochę pamięci zwracał (wiadomo że bez śledzenia zasobów pełne zwrócenie pamięci ubitego procesu jest niemozliwe).

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 23:55:02 przez wali7
[#9] Re: Task Manager problem

@wali7, post #8

OOOo!! i to jest też dobra wiadomość .

Wielkie dzięki - wszystkim

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem