[#1] Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy
Stało się, kupiłem MiniMaca - 1,5 GHz, 1 GB RAM, 64 MB VRAM.
Twardy podzielił się zasilaczem, więc jestem kolejnym użytkownikiem MOSa. Będę rejestrował, ponieważ potrzebuję nowego amigowego systemu.

Sama instalacja - bardzo sprawnie i szybko, dla nowych użytkowników - nawet nie znających AmigaOS - bardzo prosta.

Jednak znalazłem 3 błędy:
1) polskie czcionki - mimo wybrania odpowiednich preferencji widzę krzaczki; Polaków w barwach teamu jest sporo, a to chyba tylko niedopracowany skrypt instalacyjny.

2) Tak jak ktoś wcześniej pisał - MOS w wersji bezpłatnej nie zapamiętuje ustawień ikon i wybranej tapety, i chyba zmienionej czcionki (ale grzebałem i mogłem wrócić do standardowych ustawień).
Z tapetą się wyjaśniło - w ustawieniach było zmiana co dwie godziny, więc zmieniał.
Ale pozycje ikon pozmieniał samoistnie i jeszcze nie wiem dlaczego.

3) sieć - duży błąd. Już na etapie instalacji ustawiłem adresy statyczne, czytelne preferencje - cud, miód i malina ale sieci brak.
Znalazłem na PPA opisy, że tak się działo w 3.2, 3.3, w 3.4 także.

Po instalacji zmieniałem w preferencjach kilka razy z dynamicznych na statyczne i odwrotnie, nie działa. Zacząłem podejrzewać kartę sieciową, ale po odpaleniu Ubuntu 5.04 PPC Live - sieć jest, karta działa.

W MOSie pingi nawet po lokalnej sieci "nie chodzą".

Pytania:
Czy problemem może być switch gigabitowy? (dla starego linuxa z 2005 roku - nie jest)
Jak rozwiązać problem?

Drobiazgi:
- niebieski to zdecydowanie nie jest mój ulubiony kolor dlatego powrót "wielkiej niebieskiej tapety" (używam MOSa na 24'' FullHD) trochę mną wstrząsnął
- podpisy pod ikonami o ilości miejsca na dysku - jeszcze nie wiem jak to wyłączyć? Psuje wizję workbencha (moją wizję )
- koszmar w postaci "Mój Morphos" - proszę, błagam, please - tylko nie "Mój..". "Mój komputer" z Windows = komputer dla totalnego laika.
[#2] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #1

U mnie demonstracyjny MOS zapamietuje i pozycje ikon i tlo. Polskie fonty tez sa. Dziwne. Co dokladnie oznacza "sieci brak"? Router mozesz zpingowac? Komputery w lokalnej widac?
[wyróżniony] [#3] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #1

Gratulacje!

1. Tutaj nie pamiętam dokładnie. Ma być ustawiona mapa klawiatury na ISO-8859-2 i odpowiednia czcionka. Niektóre presety MUI mogą też ustawiać własne czcionki, wtedy trzeba wejść w preferencje MUI i pozmieniać.

2. MorphOS w wersji bezpłatnej róźni się wyłącznie brakiem klucza, czyli drastycznym spowolnieniu po 30min. Aby pozycja ikony została zapisana plik/katalog musi mieć ikonkę .info. Domyślnie np. przy formatowaniu dysków się nie tworzy (nawet jeśli opcja dodania info jest zaznaczona afair, trzeba dodać samemu). W SYS:Prefs/Ambient/Advanced.conf jest też kilka innych opcji, np. autosort.

3. Wygląda na to, że stos nie dogaduje się z twoim sprzętem, spróbuj zmienić switch, ruter, inaczej podłączyć itp., możesz dla sprawdzenia zgrać starszą wersję stosu z MorphOSa 3.1. (Do MOSSYS:Net/)

Drobiazgi:

Różowe tapety się skończyły :(.
Ustawienia Ambienta -> Ikony -> Informacje o napędzie
Ustawienia Ambienta -> Różne -> Wyświetlaj ikonkę MyMorphOS
Nazwę można zmienić, ale rozumiem, że chodzi o ustawienie domyślne.
[#4] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #1

polskie czcionki - mimo wybrania odpowiednich preferencji widzę krzaczki

Zdefiniuj: "odpowiednich preferencji" - gdzie zmieniałeś?

MOS w wersji bezpłatnej nie zapamiętuje ustawień ikon

Wątpię. Lepiej się upewnij czy katalog/dysk w którym gmerałeś posiada ikonkę (plik .info), inaczej snapshot nie ma gdzie zapisać informacji o rozmieszczeniu ikon.

podpisy pod ikonami o ilości miejsca na dysku - jeszcze nie wiem jak to wyłączyć

Jak wrócę do domu to Ci powiem dokładnie, ale spróbuj pogrzebać w ustawieniach Ambienta. "Mój MorphOS" też tam można wyłączyć.

EDIT: Damn, Korni mnie ubiegł. I to o sekundy, jak widzę.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 19:25:19 przez recedent
[#5] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Korni, post #3

3. Mialem taki problem i winnym okazal sie switch - wyrzucilem go i po klopocie. Cale zamieszanie powstalo po tym jak zmieniono stos TCP/IP, ktory teraz jest o niebo lepszy, ale niekiedy sprawia tego typu niespodzianki.

Podpisy pod ikonami:'Ustawienia Ambieta/Ikony/Informacja o napędach' - w tym miejscu mam pasek zajetosci, fajnie wyglada :)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 20:50:04 przez Zbysiuk
[#6] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Korni, post #3

1. za chwilę sprawdzę dokładnie mapę - ustawiałem w czasie instalacji ale sprawdzić nie zaszkodzi

2. Dzięki za poradę - .info do sprawdzenia (choć raczej są - zmieniłem Mój Morphos na Morphos i to pamiętał); autosort może być spawcą zmiany pozycji.

3. podejrzewałem switche - Morfeusz podpięty jest do ZyXela 1008 - gigabitowego, taniego, ale bardzo sprawnego switcha, ale słowo tani może być kluczowe.
Moja sieć jest co nieco skomplikowana, więc liczę się z pewnymi problemami.
Dzięki za informacje o starszym stosie, przetestuję.

Ad. Drobiazgi:

Jaka strata z tym różowym
Ikona Mój Morphos sama w sobie jest śliczna ale to skojarzenie... koszmar.
Pierwszą operacją w systemie była zmiana nazwy

Edit: piszę właśnie z OWB z Morfeusza, w sieci zmiana switcha pomogła - nadal jestem na ZyXelu ale teraz to model 105B (także tani, gigabitowy). Dla potomnych - ważne może być jeszcze gniazdo. Pełnię praw i możliwości w tych modelech mają gniazda nr 1, potem dwa o podwyższonym priorytecie, i reszta zwykła. Pobawię się jeszcze testując inne gniazda w obu modelach.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 22:55:22 przez Skotos
[#7] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #6

Mapa klawiatury była do poprawy.

Sieć po zmianie switcha - bardzo dobrze, chyba nie spodziewałem się. Pracując od czasu do czasu A1200 z podpisu i IBrowse w obecnych czasach było wolno, nawet bardzo, MOS + OWB na MiniMacu to jednak skok jakościowy.
[#8] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #7

Mapa klawiatury była do poprawy.

Gdyby coś jeszcze z czcionkami nie trybiło, to na morphos.pl jest artykuł na ten temat.
[#9] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #6

"3. podejrzewałem switche - Morfeusz podpięty jest do ZyXela 1008 - gigabitowego, taniego, ale bardzo sprawnego switcha, ale słowo tani może być kluczowe. " - Niekoniecznie. Mój mini nie pracuje z Acces Pointem Edimaxa na nowym stosie. Jakiś problem z softem.
[#10] Re: Zainstalowałem MorphOSa 3.4 - problemy

@Skotos, post #6

Mój mini mac podpięty jest do taniego switcha TL-SF1005D. W takiej małej ładnej nowej obudowie. A ten z kolei do routera SAGEMCOM fast 2704 od TPSA i jakoś z tym wszystkim pod Morphosem net mi działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem