[#1] PowerMac G5 - partycjonowanie
Właśnie nabyłem coś mocniejszego pod MorphOS (znaczy nie "40% vol" ale PowerMac 7.3 - G5)
Chcę pozostawić zainstalowany MacOS (czy tam "jak go zwał": OSX), bo chwilowy brak płytki instalacyjnej z OSX zmusza mnie do przepartycjonowania dysku żeby zrobić dual-boot.
Możliwe, że się uda się zmienić rozmiar partycji mając dostęp do DiskUtility bo system MacOS jest chyba w wersji 10.5.8, ale nie mogę tego sprawdzić bo nie moge podłączyć monitora - brakuje mi kabelka DVI-DVI albo DVI-VGA, który nabędę jutro...
Gdybym jednak musiał się posiłkować innym edytorem partycji - nie jestem pewien czy potrzebuję płytkę z MacOS... (poradnik PPA dualboot mówi że należy się płytka) - czy może lepiej od razu zapodać ściąganie linuxa z Gparted?
Problem w tym, że nie mogę znaleźć odpowiedniej - małej - dystrybucji LiveCD z GParted. Mam (tygodniowe) spowolnienie internetu do ?prędkości? Aero2. Może mnie ktoś wspomóc linkiem pod właściwy i w miarę lekki system partycjonowania pod PowerPC?
Znalazłem ubuntu ale nie wiem na które sie zdecydować żeby było szybciej...

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 00:58:33 przez mallorn
[#2] Re: PowerMac G5 - partycjonowanie

@mallorn, post #1

Płytka będzie konieczna, gdyż taka operacja pójdzie tylko na odmontowanej partycji.
[#3] Re: PowerMac G5 - partycjonowanie

@ede, post #2

Nie pamiętam jak to jest w 10.5.8, ale zmiana ilości partycji pod Mavericks odbywa się z poziomu systemu, bez odmontowywania partycji.
[#4] Re: PowerMac G5 - partycjonowanie

@glichtanski, post #3

Dokładnie, pod OSX zmienić rozmiar partycji/dodać nowe etc.
[#5] Re: PowerMac G5 - partycjonowanie

@mallorn, post #1

A nie prościej do drugiego gniazda SATA podłączyć drugi dysk ?

Wtedy nie będzie problemu, że coś poszło nie tak.
[#6] Re: PowerMac G5 - partycjonowanie

@gilban, post #5

Chyba się zdecyduję na podłączenie drugiego dysku: pod OSX mogę zmienić rozmiar i dodawać nowe partycje ale nie przesuwać stare.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem