kategoria: PowerMac
[#1] MOS i OSX na jednym dysku
Mam problem z instalacją MorphOS na dysku, na którym już jest OSX. Zrobiłem 3 partycje - 60MB, 12GB i 40GB. Dwie pierwsze miały być docelowo dla MOSa. Problem w tym, że po odpaleniu instalatora, gdy prosi o wybranie języka, wszystko się zawiesza - mysz i klawiatura nie reaguje :( Sam system chyba dalej działa, bo po jakiejś chwili włącza się wygaszacz z motylkami.

Komputer to PowerMac MDD a dysk to SSD Kingstona podpięty pod kontroler SATA, na chipsecie SiI3x1x oczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2014 23:53:16 przez _arti
[#2] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #1

Obawiam się, że problem leży raczej w problematycznej obsłudze SATA na kartach przez MorphOS-a, niż w fakcie, że na dysku jest już OS X...
[#3] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #1

Spróbuj inną myszkę/klawiaturę. U mnie MOS na PowerMac'u nie obsługuje muszki Microsoft Notebook Optical Mouse 3000 - USB (obsługiwanej przez inne systemy na tym kompie).
[#4] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@mallorn, post #3

Inna klawiatura i myszka - to samo.

@Krashan
Co jest problematycznego w obsłudze SATA, skoro na stronie pisze, że jest supportowany?
[#5] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #4

Problematyczne jest to, że nie wszystkie kombinacje PowerMaków i kart SATA w praktyce działają.
[#6] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@Krashan, post #5

Heh, dopiero trzecia klawiatura zadziałała (chociaż wszystkie są od Apple szeroki uśmiech). Teraz jest inny problem. Zerknijcie na fotki, które zrobiłem. MOS pokazuje masę partycji. Dodatkowo, te właściwe (60MB, 12GB i 40GB) są zduplikowane i jakakolwiek próba ich edycji wyświetla komunikat, że sektory się niezadzają czy coś (zakres). Co z tym zrobić teraz?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2014 12:29:55 przez _arti
[#7] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #6

A nie prościej jest zainstalować te systemy na dwóch osobnych dyskach? Nie będzie Ci się to gryzło ze sobą.

Inna sprawa, to nie zapominaj o małej partycji w formacie HFS gdzie MOS instaluje sobie jajko do odpalenia systemu.
[#8] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@gilban, post #7

No przecież napisałem, że jest partycja Boot 60MB. Problem w tym, że chciałem mieć MOSa na SSD ;)
[#9] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #8

chciałem mieć MOSa na SSD

Możesz mieć MOS-a na SSD bez zbędnych dodatków w rodzaju OS X. pomysł
[#10] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@Krashan, post #9

Spróbuje to jeszcze raz przeinstalować. Może najpierw MOSa a później OSX. Zobaczymy.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2014 13:50:13 przez _arti
[#11] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #10

I jeszcze weź poprawkę że MAC OS z kontrolerem dysków (zapewne przeznaczonym do PC) może nie chcieć poprawnie gadać oraz z dyskiem SSD, których w czasach świetności Leoparda nie było.

Inna sprawa to jest to kontroler dysków SATA 1. Czyli raczej rakieta to nie będzie. Dyski SSD na SATA II kiepsko działają a co dopiero na SATA I. Dopiero w złączach SATA III rozwijają skrzydła.

Inna sprawa, że dyski Kingstona są możliwie najgorszymi dyskami. Dyski firmy INTEL czy Crucial są zdecydowanie lepsze.
[#12] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@gilban, post #11

Wiesz, wszystko będzie szybsze niż stareńki dysk PATA podpięty pod ATA66 w moim Power Maku a nie będę też kupował dysku SSD high-end za tysiaka do komputerka, który właściwie będzie docelowo tylko na wystawy i zloty

Kontroler, który mam, to dedykowana wersja dla Maka. Po samym OSX widzę, że system startuje dwa razy szybciej (1m 20s na SSD vs. 3m 15s na PATA). Na MOSie to pewnie będzie rakieta... jak się uda postawić.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2014 14:10:23 przez _arti
[#13] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #10

Może najpierw MOSa a później OSX.

Myślę, że taki wariant nie przejdzie.
[#14] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@Krashan, post #13

Partycje przygotuje pod OSX'em oczywiście.
[#15] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@_arti, post #6

Jak te partycje widzi osx ?
[#16] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@Norbert, post #15

Normalnie - 3.
[#17] Re: MOS i OSX na jednym dysku

@Krashan, post #2

Obawiam się, że problem leży raczej w problematycznej obsłudze SATA na kartach przez MorphOS-a, niż w fakcie, że na dysku jest już OS X...

Stawiam na diagnozę krashana. Nie ma to jak sata od Sonneta ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem