[#1] UADE konwersja MOD do MP3
Hejka,

czy wiecie może jak skonwertować modek za pomocą UADE do postaci MP3 ?
Znalazłem na necie taki oto przepis:

uade -outpipe 1 mod.Banana_Boat > tmp.raw
lame -r -h tmp.raw Banana_Boat.mp3

Jednak w wyniku dostaję MP3 z trzaskami zamiast muzyki.

Z góry dzięki za pomoc
[#2] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #1

Na PC odtwarzacz ModPlug Player umożliwia zapis utworu MOD do pliku WAV, który bez problemów zamienisz później na MP3.
[#3] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #1

Siema,

Pod Linuksem wyglądałoby to tak:

uade123 -f - mod.jakisfajny | lame -r - jakiesfajne.mp3

To oczywiście najprostrzy jednolinijkowiec. Warto popatrzeć na inne parametry. Podejrzewam, że pod MOS-em może być podobnie.

Swoją drogą kiedyś w ramach ćwiczeń z Pythona pracowałem nad masowym konwerterem modów z udziałem UADE, ale nie skończyłem..

vUADEk - https://github.com/kokosowy/vuadek

Pzdr,
SokOK
[#4] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@Sokok, post #3

uade123 -f - mod.jakisfajny | lame -r - jakiesfajne.mp3

To jak sądzę dotyczy uade2. Niestety pod MOSem taka operacja daje podobny rezultat, czyli piski/trzaski zamiast muzyki. Dobra, chyba oleję UADE pod MOSem i spróbuję przekonwertować modka na OSX. Dzięki za odpowiedzi.
[#5] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #1

Na stronie SOAMC masz większość amigowych modułów w mp3 i to w dobrej jakości. No chyba że coś swojego chcesz przekonwertować. Ja na pc też używałem modpluga do konwersji na mp3, zresztą ktoś wyżej to już napisał.
[#6] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@exolon, post #5

Na grzybie to albo FT2 albo MilkyTracker do wav. A potem czego dusza zapragnie.
[#7] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@RomanWorkshop, post #2

Mało tego posiada masę ulepszeń jakości modułów które dają naprawdę dobry rezultat.
[#8] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #4

Specjalnie dla Ciebie wyciągnąłem Powerbooka ze strychu i zainstalowałem najświeższego MOS-a..

Wygląda na to, że uade v1 faktycznie wyrzuca z siebie RAW i lame ma problem z interpretacją.. Moim zdaniem lame na wejściu powinien jeszcze dostać informacje o sampling rate itd.. Pewnie w jakichś dodatkowych parametrach lame'a można by to podać.

UADE 2 pięknie wszystko wyrzuca do WAVE (domyślnie, wspiera chyba jeszcze inne formaty wyjściowe).. Szkoda, że Krashanowi entuzjazm opadł i nie sportował UADE2 do Reggae.

To tyle co mogę dla Ciebie zrobić, spadam do małej.

Pzdr,
SokOK
[#9] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@Sokok, post #8

UADE 2 pięknie wszystko wyrzuca do WAVE (domyślnie, wspiera chyba jeszcze inne formaty wyjściowe).. Szkoda, że Krashanowi entuzjazm opadł i nie sportował UADE2 do Reggae

No szkoda, musiałby "tylko" napisać UAE w formie Reggae ;P
[wyróżniony] [#10] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #1

lame -r --big-endian tmp.raw Banana_Boat.mp3

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2014 18:58:55 przez Korni
[#11] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@Korni, post #10

Faktycznie, z ta konwencja dziala.
[#12] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@MarX, post #1

Ja używam OpenMPT
[#13] Re: UADE konwersja MOD do MP3

@Korni, post #10

lame -r --big-endian tmp.raw Banana_Boat.mp3

Excellent!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem