[wyróżniony] [#31] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #30

Eeeeee? To jest niemożliwe. To znaczy spalenie czegoś przez port USB jest jak najbardziej możliwe jeśli pojawi się tam napięcie dużo wyższe niż 5V. Jeśli hub trzyma specyfikację i napięcie mieści się w okolicach 5V to nie ma prawa nic spalić.
[wyróżniony] [#32] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #30

A co ja na to poradzę, że sprzedawca zamiast na lekcje fizyki chodził z koleżankami (albo kolegami) na lody?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2015 21:08:54 przez wali7
[#33] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@wali7, post #32

Dzięki wam. Chciałem się upewnić. Teraz spokojnie mogę brać mimo obaw sprzedawcy
[#34] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #29

Może coś źle robisz. MMK z moją M7803 bez probelmu sobie radzi (jak od czasu do czasu ją podłączam) - a obecnie pracuję na jakimś DELL-u KB-522 i też działa bez problemu (i klawiatura i dodatkowe klawisze "multimedialne")..
[#35] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@MaaG^dA, post #34

No ale ta Twoja klawiatura M7803 jest starszej daty i nie ma klawisza funkcyjnego i rzeczywiście, te przyciski multimedialne z Mosem bardzo ładnie działają. Natomiast z tą towszą aluminiową już nie chcą. Zauważ nawet, że producent podaje, że do obsługi klawiatury musi być Mac OS 10.5.x lub wyżej. Czyli z tymi starszymi systemami też nie działa. Dobrze, że chociaż działa z open-firmware. I że klawisz wysuwania płyty działa poprawnie zarówno pod mosem jak i pod open-firmware.
[#36] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #35

W ustawieniach USB jest mozliwosc rozpoznawania klawiszy (track incoming key events) oraz ich mapowania.

Próbowałeś ?
[#37] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #35

Ja uzywam A1048 i działają mi bezproblemowo pod MorphOSem i klawisze do skrolowania tekstu góra-dół i zgłaśnianie-ściszanie. Huby USB też śmigają.
[#38] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Adam_K, post #37

Ja Cię rozumiem. Tylko, że model A1048 ma starszy chip, do którego są sterowniki, a w modelu aluminiowego A1243 już jest nowszy chip i do niego sterowników nie ma. To znaczy podstawowe funkcje klawiatury działają i przycisk wyjmowania płyty też, ale te klawisze stosowane z klawiszem funkcyjnym już nie. Z drugiej strony, według twojego rozumowania, w power makach powinny działać wszystkie kontrolery S-ATA powinny działać, karty graficzne Nvidii też pod Morphosem, a nie chcą - dlaczego, bo nie ma sterowników.
[#39] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #22

Witam,
chciałbym wrócić do wątku tego HUBa USB z zasilaniem. Mam już tego HUB-a i mam jedną zagadkę do rozgryzienia.
Jak pisze w jego opisie, ma on jakąś tam innowacyną funkcję OTG (która akurat nie jest mi potrzebna), a po podłączeniu go do komputera i wpięciu testowo jakiegoś pendriva w jeden z 4 jego portów okazało się, że pendrive widziany jest TYLKO przez jeden z tych 4 portów - pierwszy od prawej (na obudowie opisany jako OTG). Po wetkinięciu pendrive-a do każdego z 3 peozostałych nie ma żadnej reakcji.

Zagadkę dla mnie komplikuje właśnie ta funkcja OTG, bo w komplecie z HUB-em był m.in. kabelek tzw. USB-OTG (przynajmniej tak jest w opisie tej aukcji. Jest to z wyglądu zwykły kabelek typu USB-A męskie -> USB micro A męskie, który mi jest nieprzydatny, więc podłączyłem HUBa do komputera kabelkiem USB A męskie -> USB A męskie, no i mam taki objaw jak opisałem.
Pytanie czy to z powodu użycia przeze mnie nieoryginalnego kabelka USB, czy może HUB jest niesprawny?
[#40] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #39

Ty nie kupiłeś huba tylko
Y-2154 to 4portowa listwa do ładowania urządzeń mobilnych.
z jednym portem OTG
Dlatego działa jedno USB

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2015 02:28:53 przez Norbert
[#41] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Norbert, post #40

Tak dokładnie. Kupił ładowarkę do urządzeń ładowanych przez złącze USB. A HUB to nie jest na pewno, choć na takiego wygląda.

Tu mamy HUB USB aktywny 4 port z prawdziwego zdarzenia: link lub tu: link

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2015 10:18:29 przez gilban
[#42] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #41

A czy hub USB 3.0 się nada? Jest wstecznie kompatybilny z usb 2.0 i 1.1?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem