[#1] Drukowanie
Witam!
Dokładnie mam na myśli ustawienia wydruku pod mosem. Otrzymałem w formie plików pdf całą dokumentację ubezpieczenia samochodu. Przystąpiłem więc do wydruku polisy. Mam drukarkę HP 920C. Stareńką ale ciągle sprawną. I tu problem wystąpił. Jakbym nie ustawiał prefsów to i tak za każdym razem wydruk nie mieścił się na kartce A4 - ponad godzina w plecy. Ten sam plik na pececie pięknie ustawił się na A4 i wydrukował. Czy jest szansa, że w miarę w bliskim czasie preferencje będą bardziej czytelne? Czy jest może osoba korzystająca z podobnego sprzętu i podrzuci mi swoje prefsy do drukarki? Czy będzie do naszego systemu coś w rodzaju programu Grafik Publisher pozwalający na drukowanie różnego formatu plików ale tak jak to jest potrzebne userowi? Jako modelarz kartonówkowy próbowałem przeskalować i wydrukować pliki modelu. Praktycznie jest to u nas niemożliwe! Chyba, że jest jakiś prosty sposób na takie zabawy?
Pozdrawiam!
[#2] Re: Drukowanie

@Pero, post #1

Aż tak źle?! Systemem druku jest Turbo Print. Może z amigaosowców ktoś podpowie "cóś" na temat ustawień?
[#3] Re: Drukowanie

@Pero, post #2

czym drukujesz (VPDF?) i czy masz ustawiony rozmiar kartki w prefsach turboprinta?
[#4] Re: Drukowanie

@michal_zukowski, post #3

Rozmiar na A4 i wydruk spod VPDF.
Nie bardzo kojarzę jak odnieść się do ustawień ignore, bounded czy też absolute.
[#5] Re: Drukowanie

@Pero, post #4

Witam !

MorphOS 3.8

Chciałem sie zapytać jak wygląda sprawa drukowania pod systemem.
- z tego co widzę to tylko TurboPrint >> ale on obsługuje stare Drukarki
1. A co z nowszymi modelami ?
2. Będą jakieś sterowniki do nowych ?
3. Czy szykuje się może coś poważniejszego >> a TP jest tylko w zastępstwie ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Drukowanie

@Piotr Myszkowski, post #5

Piter! Pytania prosto do MosTeamu.
Rzookol coś tworzy ale na razie cisza. Ja chciałbym aby ogóle można było w drukować z tych programów, które już istnieją. Na razie porażka. To co mnie osobiście interesuje nie współpracuje z drukarkami.
[#7] Re: Drukowanie

@Pero, post #6

A co konkretnie nie działa?
[#8] Re: Drukowanie

@Marek Szyprowski, post #7

Przede wszystkim Turbo Calc. Ale jak wiem to wina programu. Mówiąc całkiem szczerze ostatnio to tylko męczę możliwe arkusze kalk. I każdemu coś dolega. Pewnie dlatego, że pisane były pod AOS i tam nie było problemów. A wątek zaczął się od VPDF i druku dokumentów. Nie próbowałem jeszcze na nowym systemie. Może się coś zmieniło.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem