[#1] Co kupić?
Na fali sentymentu i chęci zabawy alternatywą postanowiłem zakupić coś do odpalenia motylka. Jaki sprzęt polecacie zależy mi na tym aby było to "przyszłościowe" rozwiązanie - aktualizacje systemu. Zależy mi na czymś co będzie zajmowało mało miejsca na biurku, zapewni odpowiednią konfigurację do zabawy z systemem i dostępnymi na niego programami i grami. Emac, Mac Mini? Ibook? Powerbook? Co polecacie :)
[#2] Re: Co kupić?

@Agrabowski, post #1

Mac mini z 64 mb vram, lub Powerbook od wersji 5.6 w gore.
[#3] Re: Co kupić?

@michal_zukowski, post #2

ten będzie ok? `Najszybszy możliwych?
http://allegro.pl/apple-powerbook-g4-1440x960-1-33-mhz-1gb-60-gb-i5193131417.html

MorphOs współpracuje z zewnętrznymi monitorami?
[#4] Re: Co kupić?

@Agrabowski, post #1

Jeśli to ma być "mało miejsca na biurku" to chyba eMac odpada? Na placu boju zostają zatem: Miniacz (jeśli już to lepiej bierz wersję "silent upgrade" z 64 MB VRAM), iBook (mały, w ostatnich modelach lepsza grafa niż w Mini, ale tylko 32 MB VRAM), ewentualnie PowerBook. W przypadku laptopów będzie prawdopodobnie problem z baterią.

Ja mam Mini i sobie chwalę, ale chwilami przeszkadzają wąskie gardła, t.j. max 1 GB RAM (aktualna wersja MorphOS bezproblemowo obsłuży ok. 1,5 GB - zdziwisz się jak szybko potrafi zniknąć podczas przeglądania stron www) i rzeczone 64 MB VRAM (wcale nietrudne do zapchania jeśli odpalisz średnio wymagającą grę 3D na full detail).
[#5] Re: Co kupić?

@recedent, post #4

Czyli szukam coś takiego . Powerbook Model Number A1106
Model Identifier PowerBook5,6
w wersji z 2.0 GB

Jakby ktoś miał dobrą ofertę to niech da znać
[#6] Re: Co kupić?

@Agrabowski, post #5

5.6 lub 5.7 lub 5.8 lub 5.9

http://allegro.pl/powerbook-g4-a1106-1-67-ghz-150gb-hd-i5187126635.html
[#7] Re: Co kupić?

@michal_zukowski, post #6

Coś z nim nie tak:

Laptop sprawny jednak czasami się zawiesza i trzeba go zrestartować, nie znam przyczyny. Gdzieś na forum wyczytałem, że może to być uszkodzony RAM.
[#8] Re: Co kupić?

@michal_zukowski, post #6

zawiesza się. Sorry ale za uszkodzony podziękuje
[#9] Re: Co kupić?

@Agrabowski, post #5

Jak coś służę PB 5,9 A1139. Jeżeli jesteś zainteresowany napisz @ na adres z profilu. Odpowiem wieczorem lub jutro bo z lekka jestem zarobiony.
[#10] Re: Co kupić?

@pamp3rs, post #9

Polecam tą maszynkę. Sam takiego mam.
[#11] Re: Co kupić?

@pamp3rs, post #9

Ja też od kilku dni szukam czegoś mocniejszego mam obecnie Ibook-a i własnie wyzionął ducha wprawdzie usterka zlokalizowana. Zmówiony układzik ale do rejestracji przydałby się jakiś Pawerbook. Jakby ktoś miał w dobrym stanie z lekką wadą to chętnie kupie. Próbuje licytować na allegro jednak nie mam szczęścia bo mnie przelicytują . Licytuje na wspomnianej aukcji bo ta usterka to nie problem .
Co do MorphOS jestem bardzo pozytywnie zadowolony z jego pracy wszystkie moje starsze programy działają, super działa Usb, trochę mało opisów po polsku jak konfigurować system. Nie wszystko programy mam w Polskiej lokalizacji wersja 3.7. Dodatkowo problem z odczytaniem dokumentów w Pagestream 4 przydało by się kupić nowsza wersje pod Mosa muszę poczekać bo i tak budżet przekroczyłem
[#12] Re: Co kupić?

@Agrabowski, post #1

A nie warto poczekać na wsparcie dla Sam460cr?
[#13] Re: Co kupić?

@DiskDoctor, post #12

Jeżeli ktoś już ma Sam460, to tak. Jako kupno nowego sprzętu dla MOSa kompletnie się to mija z celem, bo sporo szybsze maszyny Apple można kupić za ułamek ceny Sam.
[#14] Re: Co kupić?

@DiskDoctor, post #12

Jeżeli to sprzęt tylko do MorphOSa to wg mnie niewarto. Jeżeli ktoś chciałby OS4 i MorphOSa na tym samym komputerze, wtedy warto. Sam460 będę miał na sprzedaż jak wyjdzie MorphOS 3.8 :)
[#15] Re: Co kupić?

@DiskDoctor, post #12

Dla samego Mos-a nie warto
[#16] Re: Co kupić?

@Drako^BB, post #15

Jakoś mam pecha znowu mnie przelicytował ktoś ale zauważyłem ze to ta sama osoba wykupuje co ciekawsze apple czyżby coś wiedział o nadchodzącym Morphos-ie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem