[#1] Powerbook a1052 17" 1.33 airport
Witam,
Wczoraj wieczorem stwierdziłem że wypróbuję te cudo zwane MorphOS-em, pobrałem wersję 3.7 i wszystko ładnie się zainstalowało, no to zabrałem się za konfigurację sieci.
W ustawieniach sieci wykryło wl0 jako BCM4xxx, tylko że brak jakichkolwiek sieci w zasięgu, pod os x wszystko działa.
SSID routera widzialny przez wszystkie urządzenia w domu które potrafią kożystać z Wifi.
Co lepsze przy próbie zmiany czegoś w ustawieniach sieci i naciśnięciu zapisz lub użyj, okno poprostu zamraża się i trzeba zrobić restart.

I jeszcze pytanie po jakim czasie zwalnia niezarejestrowany MOS, bo wydaje mi się że to okno wyskakuje po jakiś 14-15 min
Więc nawet nie ma zbytnio czasu na obeznanie się z tym systemem.

Jak ktoś jest w stanie pomóc to z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #1

MorphOS zwalnia po 30 min., okno z info wyskakuje około 3 min. wcześniej.
Co do wifi nie pomogę.
[#3] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #1

Sieci nieszyfrowanych tez nie widzi?
MOS zwalnie po 30min.
Komenda uptime pokazuje czas od uruchomienie
[#4] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #1

Co lepsze przy próbie zmiany czegoś w ustawieniach sieci i naciśnięciu zapisz lub użyj, okno poprostu zamraża się i trzeba zrobić restart.

Możesz spróbować wyłączyć/odznaczyć moduł WiFi na górnej belce Ambient-a. U mnie pomogło właśnie w takiej sytuacji, co prawda na PB 5,7 i przy dwóch kartach WiFi
[#5] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@Norbert, post #3

Ok 30 min to teraz już wiem :)
Co do sieci, niestety nie widzi nawet jak wyłączę szyfrowanie.
Hmm.. a można to jakoś w terminalu sprawdzić i skonfigurować?, bo te zamarzające ustawienia Network mnie dobijają, może spróbuję zainstalować starszego mosa.
[#6] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #5

Jeszcze moglbys spróbować uruchomić mosa z CD lub ISO CD.
Wyeliminowaloby to błędną instalacje na hdd
[#7] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@Norbert, post #6

A więc tak odpaliłem jeszcze raz z cd i klapa.
Pobrałem nowy obraz i wypaliłem i też klapa.
Co do górnej belki nie mam tam ikony z wifi.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 15:03:39 przez cyberspace1221
[#8] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #7

No nic ewidentnie jest to wina sterownika, narazie poddaję się i poczekam na następną wersje, bo jak narazie za 3.7 raczej nie wyłążyłbym tej kwoty jaką kosztuje.
Temat można zamknąć lub usunąć.
Trzymam kciuki za nową wersję.
Pozdrawiam.
[#9] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #8

Zapewne na innym routerze byłoby dobrze.
[#10] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #8

W moim Ibook-u A1055 wifi działało idealnie choć miał tylko kartę graficzną z 32 mega pamięci graficznej a teraz używam wersje a1095 i jest więcej kłopotu w zasadzie przy pierwszym połączeniu jak ruszy jest dobrze. Z tym że ogólnie Ibook działał jakby szybciej takie mam subiektywne odczucie, pamieći tam miałem 750 Mbram a w Pawerbook mam 1Gbram.
[#11] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #1

Specjalnie odpaliłem swojego PowerBooka "17. Mam ustawione na routerze WPA2/TKIP+AES i wszystko śmiga. MOS 3.7, tylko troszkę nowszy PB - 1.5GHz ale chyba nie powinno to mieć większej różnicy, tak więc chyba problem leży po stronie Twojego routera.
[#12] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@cyberspace1221, post #8

na ruterze zmien kanal wifi na jakis srodkowy (od 5 do 10), jak nie pojdzie to wez jakis z ostatnich (12-13) i sprawdz czy cos sie polepszylo
[#13] Re: Powerbook a1052 17" 1.33 airport

@michal_zukowski, post #12

Powyższe zmiany nic nie dały.
Kupiłem na alledrogo TP-Link TL-WN310G, jak dojdzie to będę miał pewność czy to wina routera.
Jeszcze jedno pytanie aby nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu, wie ktoś czy będzie wsparcie dla iMac G5?
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem