[#121] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #118

A jak się mają postępy z przenoszeniem systemu na x86? Dzieje się czy umarło?
[#122] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #1

Uruchomiłem Krakena na Wayfarerze 11.5 (wersja z JIT). Jest moc!

10698,5 ms +/- 1.6%

Przypominam, że ostatni wynik, który podawałem to było 120418.9 ms +/- 0.3% Czyli ponad 10 razy wolniej.

Brawo Jaca!
9
[#123] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #122

A tak to wygląda na różnych MOS-maszynach:

9
[#124] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #123

Podbijam. Aktualny wynik na moim Quadzie (Wayfarer 11.9):

9778,8 ms +/- 2.7%

Niniejszym zeszliśmy poniżej granicy 10 sekund OK
6
[#125] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #124

Jestem na wyjezdzie i mam pod reka lapka G4 ktorego akurat dobrze znasz a na ktorym testuje swoj projekt. No i jesli chodzi o Wayfarera to przesuwanie ekranu i responsywnosc jest juz super. Jedynie przechodzenie pod nowy adres trwa troche jakby dluzej niz wczesniej. Ale moze zludzenie. Nie moge sie doczekac jak zobacze ta nowa wersje pod x5k.
[#126] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #1

A dla zaostrzenia apetytów - tu macie filmik z najnowszego (niedostępnego jeszcze) Wayfarera na MorphOS-ie 3.22 u Jacy. Liczę na Waszą spostrzegawczość. Co zauważacie? ;)

4
[#127] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #126

3GB widzę?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2026 07:54:04 przez eastone
2
[#128] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@eastone, post #127

Widzisz. To 1. Co jeszcze?
2
[#129] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #128

2 rdzenie widze ?
2
[#130] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@Elvis, post #129

A, dobrze widzisz OK

Co prawda w trybie ASMP, ale zawsze to coś ok, racja
4
[#131] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #130

A na czym to jedzie?
[#132] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #130

Za to ten tryb nie zepsuje kompatybilnosci wstecznej. To swietny i sprytny pomysl moim skromnym zdaniem.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2026 09:53:47 przez Elvis
[#133] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@KM_Ender, post #131

Widać dwa rdzenie, więc pewnie jacowy Power Mac G5 Dual Core (PCIe) 2,3 GHz.
[#134] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #133

A to MorphOS nie pokazywał ilości rdzeni już od jakiegoś czasu?
[#135] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #130

Az tak sie nie znam ale uwazam ze asmp to przewidywalny i za cene pracy programisty , bardziej wydajna architektura. I w serduszku coś czuję że Jaca tak kombinuje.
[#136] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@eastone, post #134

Rdzenie pokazywał. Ale popatrz na górną belkę - nie dwoi Ci się czasem w oczach wykres zajętości CPU?
[#137] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #136

Jakbym założył okulary to szanse zobaczyć miałbym większe. Takie to wszystko mikre.....Chyba czas ustawić 800x600 na moim 32.5" ......
[#138] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #126

Uuuuuaaaa, wielka sprawa. Nawet dwie wielkie sprawy! Pokonanie dwóch, wręcz mitycznych już, ograniczeń w jednej wersji.
Skoro widzę MorphOS 3.22 to znaczy, że 3.21 jest już blisko.

Gdy widzę takie "przecieki" to mam ochotę powrócić do zbierania funduszy na Mirari i porzucić (odsunąć) plany porzucenia cyfrowego hobby na rzeczy zajęcia, którego AI nie będzie mogło mi zniszczyć w najbliższym dwudziestoleciu.
3
[#139] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@recedent, post #123

Nie wiem jak Wayfarer chodzi na Power Mac, ale na moim macmini G4 1,25 MHZ jest powiedzmy nieużywalny. Może to wina procesora, może mam zbyt mało pamięci.

Doskonałą wiadomością jest fakt, że można spodziewać się użycia wielu procesorów na Morph OS, to już dawno powinno być.

Nie zmienia to faktu, że wykorzystanie wielordzeniowości wymaga lepszego sprzętu. W zasadzie chyba tylko mirari wydaje się być w miarę sensowną i dostępną cenowo maszyną, o ile faktycznie ten sprzęt wyjdzie. Pytanie ile to będzie kosztować w zestawie?

Generalnie jednak - skoro ma być a to może warto byłoby zastanowić się nad b.

Wieloprocesorowość pozwoliłaby na sensowne użycie ARM, warto byłoby się zastanowić nad tym. Dzisiaj większość amigowców to dorośli ludzie. Amiga to hobby, czasem to tylko czytanie newsów, czasem jakaś zabawa, ale mało osób używa Amigę do pracy. Trudno jest inwestować w sprzęt wiele tysięcy, skoro będzie się z niego korzystać...trochę....

Niemniej jednak jeśli sprzęt byłby tani, to myślę, że popyt mógłby być duży, nie tylko ze strony byłych amigowców (głównie NG, ale nie tylko), ale również innych użytkowników, którzy mogliby z ciekawości kupić. Początkowo to mógłby być drugi komputer, a z czasem dla części osób pierwszy (drobna działalność gospodarcza, codzienne użytkowanie do różnych celów). Co istotne ten segment się ciągle rozwija, można zrobić tani sprzęt, albo droższy, albo drogi, ale za to bardzo szybki.

Warunkiem jest tani sprzęt i soft. Sprzęt tani jest tylko na ARM. Taki sprzęt można byłoby kupić od ręki, z myślą pobawię się od czasu do czasu, a może częściej, a jak będą fajne programy to zostanę na dłużej.

Soft - tu widać, że się pojawiają fajne programy biurowe, jest przeglądarka, jest klient pocztowy. Jak domyślam się jest to pisane w C, więc nie powinno być problemu z przeniesieniem na nową architekturę. Co do argumentów, że Pi nie udostęnia dokumentacji...są lepsze płytki. A kompatybilność....no cóż...należałoby nieco pójść z duchem czasu i nieco zerwać z kompatybilnością, właśnie przy przenoszeniu systemu na nową architekturę. Zostawmy ducha Amigi, ale zróbmy pewne rzeczy tak, żeby były nowocześnie - wieloprocesorowość, ochrona pamięci itd. To jedyna szansa, żeby wyjść gdzieś dalej, inaczej pozostanie to niszą, bardzo małą....
[#140] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@piotr723, post #139

Wayfarer od kolejnych wersji, żeby dobrze działać będzie potrzebować
1) dużo pamięci (szczególnie wersja jit)
2) szybkiego proca
3) altiveca
4) szybkiej karty graficznej z 3d (najlepiej X1950 lub podobna z serii) i overlayem

niestety jest bida z nędzą dla maszynek mac mini bo o ile procek nie jest najwolniejszy (1.25 mozna latwo przerobic na 1.48Ghz), to ani pamięć a tym bardziej grafika nie pasuje
[#141] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@piotr723, post #139

Nie wiem jak Wayfarer chodzi na Power Mac, ale na moim macmini G4 1,25 MHZ jest powiedzmy nieużywalny. Może to wina procesora, może mam zbyt mało pamięci.

Z ciekawości - ile masz RAM w tej maszynie? Oraz co dla Ciebie znaczy "nieużywalny"?

Mam MacMini - tego "najmocniejszego" - 1,5GHz, 64MB VRAM i 1GB RAM, i mnie pozytywnie zaskoczył nowy Wayfarer. Uruchomiłem przeglądarkę pierwszy raz na Xenium w tym roku i bardzo sprawnie działała. Obsługiwała dwa różne fora, Aminet, system głosowania na party, ściągałem sporo oprogramowania bo kończyłem instalację, praca na kilku kartach na raz, YT też odpalone, Iris odpalone...
Niechętnie używam sieci w postaci przeglądarki bo mnie rozprasza, ale jak muszę to Wayfarer zrobił robotę. Mam w zanadrzu instalację na MacMini 1,25GHz z 1GB RAM i 32 VRAM i dlatego pytam, czego się mam spodziewać?
[#142] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@michal_zukowski, post #140

Czyli używalne minimum z G4 to będzie ostatni PowerBook (Late 2005) z 2GB RAM i 128 MB VRAM R9700 czy to też za mało?

A może wystarczy mac mini G4 1,5GHz albo eMac G4 1,42 GHz z 64MB VRAM i 1GB RAM?

Bo z G5 to pewnie i iMac g5 iSight, i PowerMac G5 będą OK czy jednak 128 MB VRAM na X600 XT w iMacu to też za mało?
[#143] Re: Jubimarki i Krakenbencze na MorphOSowym sprzęcie

@piotr723, post #139

O, kolejny fantasta wyskakujący z Armem.

To już lepiej zrobić wsparcie dla Ryzena AM4. Przynajmniej wybór sprzętu duży a jednocześnie małe różnice pomiędzy wersjami chipsetów. I do tego można wykorzystać część sterowników od kart graficznych itp.

A jak MorphOS znudzi to nadal ma się system na którym można podstawić Linuxa czy Windows.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem