[#1]
[PowerMac G5 7,3] invalid memory acces at %SRR0
Hej, Po rocznym postoju PowerMac G5 7,3 naszła mnie ochota na uaktualnienie do MorphOS 3.10, włączyłem Maćka a tu z początku brak chęci do zabootowania,
potem podmianka kabli i monitora (bo może się zafiksował na innej rozdziałce i szary ekran to mi się tylko zdaje...). Mam zamontowane 2 dyski na 2 systemy ... to naiwnie sobie myslę, że pewnie któryś system wstanie ... a tu.. Morphos ..szaro... a OS X pokaże ogryzka ale kółka do kręcenia już nie - prezentuje się jak poniżej z verbose mode:

w końcu kilka razy odpalił z płyty MorphOS, ale sie szybko zawieszał (od 5 do 50 sekund po wczytaniu).
Zajrzałem do OF a tam:
invalid memory acces at %SRR0 : 00000000. ff84604c %SRR1 : 10000000. 0200b030

W necie za wiele o tym nie ma , ale po przekładaniu 4 różnych kompletów pamięci (na każdym OF wstaje), wykluczyłem kości RAMu z kręgu podejrzanych.
Sprzęt bootuje z płyty Apple Hardware Test, lecz ten nie wykrywa błędów pamięci (ani żadnych innych), sprawdzałem 2 razy. Z resztą rewelacyjne taktowanie pokazuje

Komp w tej chwili ma problem z zabootowaniem z jakiejkolwiek innej płyty, poza Apple Hardware Test (nie wstaje nawet z oryginalnym Mac OS X)...
Co robić.. coooo rrrroooobić?
Mam na oku płytę główną od PowerMac 7,2 - pytanie czy mój procek PowerPC 970FX w niej siądzie i zadziała?