[#31] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #30

Ja uzywam cos takiego:
https://css.booncy.com/de/compare/3045151096110/?source=pdp&gclid=EAIaIQobChMI1Z2XlcbWiQMVxZRoCR0jHBCwEAQYECABEgL5q_D_BwE
Konverter z PATA 44pin na M2. Sa tez krotsze. Dziala w moim PB15.
1
[#32] Re: MorphOS na dysku SSD

@neoCDTV, post #31

To wygląda fajnie, zwłaszcza że chyba mam gdzieś w domu M2 SSD o podobnej pojemności. Tak dla pewności - każde M2 będzie pasowało do tego adaptera? SSD zakładam, że tak, ale NvME też?
[#33] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #32

Tez mi jakis m2 lezal 128GB, i dorzucilem adapter. Nie zglebialem tematu m2 prawde mowiac. Poszedlem w slepo.
[#34] Re: MorphOS na dysku SSD

@neoCDTV, post #33

Juz jakies dwa lata temu to robile z tego co pamietam musialem troche przyciac udodowe tego adapter, nie pamiegam dlaczego. Poszukaj lepiej moze takiego half size.
[#35] Re: MorphOS na dysku SSD

@neoCDTV, post #34

Ok, dzięki za pomoc, coś pokombinuję;)
[#36] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #35

Są też dyski SSD na sata, które tak naprawdę są half-size.
Wystarczy wyciągnąć dysk z obudowy i dołożyć adapter sata-44ide. Miejsca wystarczy
2
[#37] Re: MorphOS na dysku SSD

@Norbert, post #36

I wtedy z takim adapterem sata-44ide mógłbym normalnie podłączyć dysk SATA2 lub SATA3, czy też musi być SATA1?
[#38] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #37

Może być SATA3 ale będzie po prostu wooolno.
[#39] Re: MorphOS na dysku SSD

@_arti, post #38

Jasne, dzięki wszystkim za pomoc, to zamawiam adapter i a międzyczasie robię obraz dysku:)
1
[#40] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #39

Niestety ale na razie się nie udało... Przejściówka okazała się niepotrzebna bo przecież w PowerMacu G5 można podłączyć dysk bezpośrednio do SATA :) Natomiast po wgraniu obrazu dysku:
- jakiś stary SanDisk wyciągnięty z HP Elite z 2017 r. SSD X400, 256GB - w ogóle nie widzi dysku, pojawiało się takie migające okienko z logiem Mac OS;
- trochę nowszy Crucial MX500, 500 GB - na forach poświęconych MacOs pisali że ta seria powinna działać. U mnie dysk jest wykrywany, ale zawiesza się w momencie w którym normalnie pojawiała się logo MorphOS-a i info, że jest to wersja 3.18.

Nie wiem gdzie można dostać dysk SATA1 żeby spróbować, ostatecznie zostanę pewnie przy HDD.
[#41] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #40

Nie musi być SATA1, ale 3 raczej nie zadziała. W SATA-2 w niektórych modelach jest zworka do wylączania trybu autonegocjacji. Z tym jest większa szansa.

UWAGA, ktoś raportował na MorphZone, że jest różnica między slotami A i B. Spróbuj podłączyć dysk do drugiej zatoczki.
[#42] Re: MorphOS na dysku SSD

@recedent, post #41

No właśnie zworki w tych dwóch Ssd, które testowałem nie było.

Dzięki, spróbuję później podłączyć do drugiej zatoczki.
[#43] Re: MorphOS na dysku SSD

@recedent, post #41

tak - paradoksalnie częściej zgłaszały mi się dyski z slocie B niż A.
Polecam Intel ssd 320
[#44] Re: MorphOS na dysku SSD

@Kwiatki, post #43

Na slocie B niestety też oba nie działają. Poszukam tego Intela.

Edit: taki byłby ok? link

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2024 13:14:30 przez Splavinho
[#45] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #44

Tak - ten model mam w imacu g5, powermacu G5 i na obu ładnie działają.
[#46] Re: MorphOS na dysku SSD

@Kwiatki, post #45

Ok, dziękuję, to trzeba nabyć
[#47] Re: MorphOS na dysku SSD

@Splavinho, post #44

Potwierdzam, też mam taki. Te stare, Intelowskie działają w PM jak złoto.
[#48] Re: MorphOS na dysku SSD

@_arti, post #47

No to ekstra, dobrze wiedzieć, powinno być w takim razie ok też u mnie :) W międzyczasie zniknął ze sklepu do którego linkowałem, jak nie wróci do jutra to mam alternatywę na ebay.
[#49] Re: MorphOS na dysku SSD

@_arti, post #47

Próbowałeś może jakieś karty SD na SATA? Interfejs + karta być może łatwiej upolować.
[#50] Re: MorphOS na dysku SSD

@KM_Ender, post #49

Na kontrolerze SATA (PCI, SIL3112) wszystkie dyski działają normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2024 17:21:12 przez _arti
1
[#51] Re: MorphOS na dysku SSD

@Adam_K, post #1

W kwestii formalnej. Przetestowałem dysk Silicon Power A55 512GB w imacu A1145 - Działa od strzała. Także do kolekcji dysków Intel 320 można dorzucić i ten model.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem