Niedawno na forum AmigaOne.pl pojawił się wątek mówiący o problemach przy rozpakowywaniu dużych archiwów w formacie 7Zip pod AmigaOS 4 (ponoć pojawia się komunikat o braku pamięci). Z czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić, czy podany tam plik można rozpakować pod MorphOS-em. Okazuje się, że wersja z Aminetu radzi sobie bez problemów, oto dowód:
Czy możecie sprawdzić, czy u Was to też działa lub nie działa? W moim przypadku MorphOS był uruchomiony na PowerMacu G5.
Chodzi o plik o objętości 2 GB z tej strony: https://sites.google.com/site/dotalshoff/games/dosbox
Dodam, że po rozpakowaniu obraz dysku zamontowałem przez systemowy program FileImageCtrl, więc dekompresja na pewno jest poprawna. Z góry dzięki za współpracę, mam nadzieję, że mój test komuś pomoże.
Ostatnia aktualizacja: 29.01.2020 21:45:26 przez A2
Z góry dzięki za współpracę, mam nadzieję, że mój test komuś pomoże.
No faktycznie, z tym to działa i na AmigaOS 4. My na forum próbowaliśmy z wykorzystaniem XAD. W sumie to jest najnowsza rzecz dla 7zip, bo z 2019 roku, więc ze starzymi rzeczami nie sprawdzałem. Nie wiem czy macie w systemie XAD i jakąś systemową rozpakowywaczkę, która z tego korzysta, no ale jeśli tak to z tym sprawdź.
Moze nie MOS ani AOS4.
Kiedys probowalem rozpakowac archiwum 7zip pod AOS3.x za pomoca XADa.
Wielkosc archiwum bylo ok 30MB jesli dobrze pamietam.
Niestety, XAD wymiekl. Rozpoznal format i zaczal go wypakowywac,
jednak majac 64MB pamieci w mojej Amidze pojawil sie wlasnie komunikat ze jest jej za malo.
Odnosnie xada to MorphOS ma xada i oczywiscie xadunfile/xadundisk, zwykle korzysta się z trybu xadfs Ambienta, klikasz na archiwum, wchodzisz jak do katalogu (jak w Dopus5).
Sprawdziłem zarówno przez Ambienta, jak i VoodooX - w obu wypadkach XAD niestety nie potrafi rozpakować archiwum, chociaż zawartość pokazuje dobrze. Wewnętrznie pojawia się informacja:
xadFileUnArc() failed
xadmaster.library error : not enough memory
Z tego wynika, że przydałaby się poprawka do XAD-a.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.