[#1] Scandal i Epson XP322
Próbowałem dziś podłączyć urządzenie wielofunkcyjne Epson XP322. Wybrałem sterownik Epson2.device i... zauważyłem, że w preferencjach pojawiło się okienko do wskazania firmware skanera. Co tam mam wskazać i skąd to zdobyć? Niestety w sieci jest opis wcześniejszej wersji Scandala, gdzie tej opcji nie ma. Szukałem na stronie epsona firmware'a do mojego urządzenia ale nie znalazłem.
[#2] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #1

[#3] Re: Scandal i Epson XP322

@Risc, post #2

Dzięki za linka. Wyczytałem tu, że mój skaner jest w pełni obsługiwany przez sterownik epson2 a firmware należy szukać na stronie producenta. Znalazłem recovery firmware w postaci pliku wykonywalnego dla windowsa. Domyślam się że po uruchomieniu tego programu na windowsie uzyskam dostęp do jakiegoś konkretnego pliku, który mam przenieść do morphosa. Czy o to chodzi?
[#4] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #3

Właśnie wydaje mi się, że nie jest obslugiwany przez epson2. Dla epsona2 nie potrzeba podawac firmware, dodatkowo powinien on sam wykryc i podlączyć skaner. Jeśli tego nie robi to raczej skanera nie obsługuje. Z drugiej strony MorphOS powinien obsługiwać drukarke w XP322 :
https://library.morph.zone/Print_System
[#5] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #3

Obawiam się że nie morphos nie obsłuży tej drukarki.

Tak jak i mojego Xeroxa. To znaczy część programów go obsługuje, a część nie.
[#6] Re: Scandal i Epson XP322

@michal_zukowski, post #4

Tak, drukowanie działa.
[#7] Re: Scandal i Epson XP322

@michal_zukowski, post #4

Nie myślałeś kiedyś, żeby dodać do Scandala obsługę protokołu ESCL?
Dziś odkurzyłem Pegasosa i na OS4 Airscan z moim leciwym już urządzeniem wielofunkcyjnym XP-322 działa wyśmienicie. Niestety z driverami epsona nie zagadał. Byłoby super, gdyby taki Airscan trafił do Morphosa, praktycznie każdy nowy skaner byłby kompatybilny...

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 18:07:39 przez Bohun
1
[#8] AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #7

No to sobie sam napisałem :)

4
[#9] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #8

Napisz jeszcze do skanerów Hp np. officejet pro 😀👍
1
[#10] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Pero, post #9

Teoretycznie powinien działać nie tylko z Epsonami. Jak dopracuję interfejs to udostępnię i będziesz mógł sprawdzić. Jeśli nie to musiałbym się rozejrzeć za jakimś HP do prób.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2026 18:10:07 przez Bohun
[#11] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #8

Wszystko pięknie i ładnie... ale popraw "lampe" na "lampę" :D
2
[#12] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@recedent, post #11

jak dodam do programu obsługę polskich znaków
[#13] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #10

Mam pytanko.
Może będzie działało z Epson ET L3160 series. Może mógłbym przetestować. Bo takie urządzenie wielofunkcyjne posiadam.
[#14] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #13

We wtorek wieczorem spróbuję udostępnić archiwum do testu.
1
[#15] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #13

Wersja testowa dostępna jest tutaj: link
Prescan jest automatycznie zapisywany w RAM: a następnie można zapisać we wskazanym miejscu jako JPG lub PDF. Na razie skanuje i zapisuje cały obszar roboczy i tylko w kolorze.
Mam nadzieję, że zadziała także na innej maszynie niż mój Epson, dajcie znać.
2
[#16] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #15

1
[#17] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #16

Witam.

Na mojej drukarce EPSON ET L3160 (series) - Drukarka Wielofunkcyjna z tych nowoczesnych
kupiona coć koło 2 lata temu w sklepie ( chyba w Media Markcie ).

Działa pięknieOKszeroki uśmiech

Musiałem zmienić tylko IP.

Drukarka ma swoje Wi Fi i ma swój numer IP - w ten sposób komunikuje się w mojej sieci.

Ja natomiast mam ustawioną drukarkę żeby było śmieszniej przez port USB szeroki uśmiech ale
oczywiście po przez samo WI FI także jest to możliwe i już była drukarka wten sposób
używana we wcześniejszych konfigach.
1
[#18] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #17

Zapomniałem dodać zrzut ekranu.
1
[#19] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #17

Dziękuję za Twój feedback, bo już trochę byłem podłamany, że ta cała robota psu na budę (no przesadzam trochę, bo sam korzystam
Dziś próbowałem ogarnąć Canona Pixma MX-925 bo taki mi wpadł w ręce ale ostatecznie poległem. On ma AirPrint ale chyba jednak nie ma eSCL. W internetach informacje sa sprzeczne...
Pobierz sobie z tego samego linku aktualizację. Dodałem zapis w odcieniach szarości i czarno-biały oraz kadrowanie preskanu. Bardzo się cieszę, że działa tez komus poza mną :)
[#20] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #18

To i ja dam zrzuta z najnowszej wersji:

[#21] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #20

Ok. Dzięki.

Jak na zrzucie! Popatrz na Snoopium.

Twój program szuka klasę mui w katalogu Libs. Ale orginalnie klasa ta znajduje się w katalogu mui
który znajduje się w Classes. Nie ma to aż tak wielkiego problemu bo można ją sobie skopiować do
katalogu z programem ale możesz też skorygować przy okazji w następnych wersjach. szeroki uśmiech

Ale się czepiłemmmmmmmmm szeroki uśmiech ?

Oczywiście! programik jest suuuper i w zasadzie mogę już używać mojej drukarki całościowo.
[#22] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #21

Chyba nie za bardzo mam wpływ na to, gdzie RapaGUI szuka bibliotek. Linkuję "rapagui" i się tym dalej nie przejmuję. Program jest napisany w Hollywood. Jeśli ktoś posiada wiedzę, w jaki sposób mógłbym to naprawić to będę wdzięczny.
[#23] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #20

Brawo, brawo brawo! OK
[#24] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #19

Pod tym samym linkiem nowa wersja. Całkowicie przepisane GUI, żeby pozbyć się brzydkich sliderów. Teraz obszar do zapisania zaznacza się myszką.

[#25] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #24

Mam skaner w kombajnie HP OJP 8120e i dla picu zrobiłem skanowanie. Efekt! połączenie ze skanerem, skaner pracuje, wysyła do kompa. Oczywiście pojawia się błąd. Chciałem wkleic obrazek ale mam informację invalid archive.
Failure when receiving data from the peer (56)
file airscaner4.hws (current line 275 in function: perform)
Drukarka martwa a skanerowi się chce pracować...
Szok!
Powodzenia!
[#26] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Pero, post #25

No ładnie szeroki uśmiech
[#27] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #26

No nie! Jeszcze tylko ożywić A600 i drukowanie....
[#28] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Piotr Myszkowski, post #26

Poszła szybka poprawka - wybór dpi teraz działa bo okazuje się, że nie działał. Są teraz dwa przyciski Prescan - domyślna rozdzielczość skanera dla preskanu i Scan - działa wybór rozdzielczości.
[#29] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Bohun, post #28

Logo bardzo ładne. Na dniach wypróbóję szeroki uśmiech
[#30] Re: AirScan (eSCL) i Epson XP322

@Pero, post #25

Najnowsza wersja z dzisiaj (link ten sam) ma dodane sprawdzenie właściwości skanera. Zobacz co pokaże.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem