[#1] Scandal i Epson XP322
Próbowałem dziś podłączyć urządzenie wielofunkcyjne Epson XP322. Wybrałem sterownik Epson2.device i... zauważyłem, że w preferencjach pojawiło się okienko do wskazania firmware skanera. Co tam mam wskazać i skąd to zdobyć? Niestety w sieci jest opis wcześniejszej wersji Scandala, gdzie tej opcji nie ma. Szukałem na stronie epsona firmware'a do mojego urządzenia ale nie znalazłem.
[#2] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #1

[#3] Re: Scandal i Epson XP322

@Risc, post #2

Dzięki za linka. Wyczytałem tu, że mój skaner jest w pełni obsługiwany przez sterownik epson2 a firmware należy szukać na stronie producenta. Znalazłem recovery firmware w postaci pliku wykonywalnego dla windowsa. Domyślam się że po uruchomieniu tego programu na windowsie uzyskam dostęp do jakiegoś konkretnego pliku, który mam przenieść do morphosa. Czy o to chodzi?
[#4] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #3

Właśnie wydaje mi się, że nie jest obslugiwany przez epson2. Dla epsona2 nie potrzeba podawac firmware, dodatkowo powinien on sam wykryc i podlączyć skaner. Jeśli tego nie robi to raczej skanera nie obsługuje. Z drugiej strony MorphOS powinien obsługiwać drukarke w XP322 :
https://library.morph.zone/Print_System
[#5] Re: Scandal i Epson XP322

@Bohun, post #3

Obawiam się że nie morphos nie obsłuży tej drukarki.

Tak jak i mojego Xeroxa. To znaczy część programów go obsługuje, a część nie.
[#6] Re: Scandal i Epson XP322

@michal_zukowski, post #4

Tak, drukowanie działa.
[#7] Re: Scandal i Epson XP322

@michal_zukowski, post #4

Nie myślałeś kiedyś, żeby dodać do Scandala obsługę protokołu ESCL?
Dziś odkurzyłem Pegasosa i na OS4 Airscan z moim leciwym już urządzeniem wielofunkcyjnym XP-322 działa wyśmienicie. Niestety z driverami epsona nie zagadał. Byłoby super, gdyby taki Airscan trafił do Morphosa, praktycznie każdy nowy skaner byłby kompatybilny...

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 18:07:39 przez Bohun
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem