[#1] Drukowanie zdjęć
Z jakiego programu mogę wydrukować zdjęcia? Multiview twierdzi, że nie mam zainstalowanej drukarki mimo, że mam.
[#2] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #1

Ja obraz opakowywałem w pdf (online) i ten pdf drukowałem z vpdf.
[#3] Re: Drukowanie zdjęć

@R-Tea, post #2

I jak z utratą jakości? Drukowałeś jakiś większy format np a4?
[#4] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #1

Hej. Był ten znany pakiet sterowników i programu do drukowania, co nawet miał wersję PPC.
Opisany w MA
Ja drukowałem zdjęcia na igłówce nim...
[#5] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #1

Wrzucasz zdjecie do OWB, zapisujesz jako PDF z menu, wrzucasz do VPDF i w zależnosci od tego jaką drukarke masz korzystasz z nowego systemu lub z turboprinta.
[#6] Re: Drukowanie zdjęć

@michal_zukowski, post #5

No ok. Da się tak wydrukować fotkę, która zajmuje część kartki a4. Nie mam tu wpływu na rozmiar drukowanego obrazka niestety, więc nie da się dostosować wydruku do rozmiaru papieru a szkoda, bo widzę, że sterownik drukarki (nowy system) pozwala na wybór rozmiarów fotograficznych. Wielka szkoda, że żadna z przeglądarek obrazów nie oferuje opcji wydruku. Choćby do PDF-a ale żeby była opcja wymiarów tego PDF-a. A może byś dodał opcję wydruków do Scandala? szeroki uśmiech
[#7] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #6

No to możesz otworzyć zdjęcie w Folio i tam sobie wszystko poustawiać - a potem zrzucić d PDF.

Kiedyś w TurboPrincie był do takich rzeczy programik Graphics Publisher - szkoda, że w morphosowym TP go nie ma.
[#8] Re: Drukowanie zdjęć

@recedent, post #7

O właśnie - był. A może by autor Scandala coś dodał do niego?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2020 19:01:36 przez Pero
[#9] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #6

Polecono mi program Image2PDF - nadaje się ale nie ma podglądu obrazka.
Jako, że mi tego drukowania zdjęć spod morphosa naprawdę brakowało to zaprzągłem sztuczną inteligencję (jest o tym w innym wątku) i napisałem w Hollywood własny programik. Oto on: link. Będę go ulepszał, może kiedyś się nawet nada do publikacji Program działa w ten sposób, że przycina zdjęcie do predefiniowanego rozmiaru papieru fotograficznego z możliwością przesuwania kadru a następnie opakowuje wycięty fragment w format PDF. Pozostaje wczytać taki plik do VPDF i kliknąć print (po wcześniejszym ustawieniu właściwego formatu papieru na drukarce.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2026 10:37:48 przez Bohun
3
[#10] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #9

Nowa wersja gdyby ktoś był zainteresowany: link

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2026 22:33:20 przez Bohun
2
[#11] Re: Drukowanie zdjęć

@Bohun, post #10

Zaktualizowałem program pod podanym wyżej linkiem. Dodałem Kilka efektów, które mogą być przydatne przy drukowaniu zdjęć: efekt zdjęcia czarno-białego, sepię, wyostrzenie oraz coś co nazwałem selphie fix a jest zwykłym odwróceniem efektu lustra. Undo działa tylko jeden krok wstecz, może to kiedyś poprawię.
Programik jest po angielsku i miałem zamiar dodać localizację ale chwilowo poległem. Jeśli nie uda mi się dodać tego w systemowy sposób to zrobię po prostu osobny program z komunikatami po polsku.

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem