[#5]
Re: Morphos i kopiowanie na dysk zewnętrzny USB
@Kwiatki,
post #1
Od chyba 6 lat automatycznie wykonuje mi się kopia bezpieczeństwa maszyny z MorphOS na dysku zewnętrznym. Wybieram jedną opcję z menu Ambienta, ona odpala skrypt, który przy pomocy malutkiego programiku MirrorCopy najpierw analizuje partycje na PowerBooku, i ich odpowiedniki na dysku zewnętrznym, porównuje je i wykonuje kopię różnicową (kopiuje/kasuje/nadpisuje tylko to co się zmieniło). Na końcu plik tekstowy z prostym raportem zapisuje w RAM:. Przez lata używałem MirrorCopy z Aminetu dla procesorów 68k. Niedawno pojawiła się natywna wersja PPC dla MorphOS i jest chyba w MorphOS-Storage. Różnicy w prędkości działania wersji 68k i PPC nie zauważyłem. Jeżeli jakaś jest to nieodczuwalna bez zmierzenia. A mierzyć mi się nie chciało. :)
Dane kopiują się z naturalną prędkością USB 2.0. Nie zauważyłem żadnych zwolnień. Analiza różnic w partycjach trwa zależnie od procesora. Na moim G4 1,67GHz zależnie od partycji - od 2 do 30 sekund. A kopiowanie to już bardzo szybko. Chociaż to oczywiście zależy od tego co zmieniłem. Wiadomo, że jeżeli po drodze np. zainstalowałem nowe MOS SDK to kopiuje się nieco dłużej, bo trochę tego jest. Powinienem z backupu wyłączyć cache Wayfarera, bo nie ma sensu tego kopiować, a tych plików trochę jest i często się zmieniają. Ale to tak krótko trwa, że nie chce mi się tych skryptów zmieniać. :)
Gdybym miał robić inaczej kopie to bym ich po prostu nie robił.

Na każdym moim komputerze backup musi wymagać najwyżej dwóch ruchów ręki i zero zaangażowania mózgu. Tylko wtedy mogę być pewny, że backup będzie robiony.
Ostatnia aktualizacja: 31.05.2022 12:05:31 przez MDW