[#1] MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.
Skłaniam się z prośbą o wytłumaczenie laikowi jak sprawić aby podłączony przez mnie dysk SSD w kieszonce SATA-USB stał się dla MorphOSa również zapisywalny. Wiem tyle, że powinienem skorzystać z NT File System 3G (NTFS-3G) i mountlisty. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
[#2] Re: MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.

@Ponki1986, post #1

Temat ogarnięty. Oczywiście było to prostsze niż sądziłem. Oczywiście dołączona dokumentacja pomogła. Należy skopiować NTFSFileSystem3G do katalogu L. Następnie usunąć plik Envarc:sys/poseidon.prefs. Na koniec należy edytować plik MOSSYS:Data/Mount/filesystems.conf zmieniając w nim:

DosType=0x4e544653 Filesystem="L:NTFileSystem" Name="NTFS"

na

DosType=0x4e544653 Filesystem="L:NTFileSystem3G" Name="NTFS"

Reset i wszystko działa.
4
[#3] Re: MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.

@Ponki1986, post #2

Podwiesić wątek
1
[#4] Re: MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.

@Kwiatki, post #3

Sposób działa, ale chyba da się to po prostu zrobić z poziomu Poseidona, bez kasowania pliku konfiguracyjnego: wejść w ustawienia masstorage i wskazać nowy plik filesystemu. Muszę to sprawdzić...
2
[#5] Re: MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.

@wali7, post #4

Postępując zgodnie z dokumentacją dołączoną do NTFS-3G skasowałem plik ustawień Posejdona. Jednakże spowodowało to wyświetlanie za każdym razem okienka z powiadomieniami stosu, gdy tylko cokolwiek wpiąłem do USB, plus słyszalny był jakiś dzwięk. Gdy w końcu kliknąłem w tym okienku na Save Prefs to wszystko przestało działać, tj. touchpad, myszka. Musiałem za pomocą klawiatury wejść do ENVARC:Sys i usunąć plik ustawień. Po resecie wszystko działało już prawidłowo, ale ponownie wyświetlane było okienko powiadomień. Skopiowałem więc plik ustawień z płytki instalacyjnej MorphOSa i teraz wszystko jest dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2023 11:42:11 przez Ponki1986
[#6] Re: MorphOS i możliwość zapisu na dyskach NTFS.

@Ponki1986, post #5

Okienko powiadomień można wylaczyc w ustawieniach Posejdona.
Dźwięk można zmienić na coś cichszego lub również wyłączyć
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem