kategorie: A1200, Mediator
[#1] Mediator + SATA
Na Aminecie pojawil sie sterownik dla dyskow SATA ktore mozna wpiac przez odpowiednia karte do Mediatora.
link
Sprawdzal moze ktos juz jak to sie zsprawuje?
1
[#2] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

ale nie wystartujesz z tego systemu
[#3] Re: Mediator + SATA

@Dorian3d, post #2

Wiem. Ale jako dodatkowy dysk moze sie przydac.
1
[#4] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

ja sprawdzałem kiedyś od tego samego autora sterownik kontrolera SCSI na PCI i działał :)
[#5] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #4

A mozesz cos opowiedziec o transferach?
[#6] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #5

A mozesz cos opowiedziec o transferach?

Miałem. Transfer poniżej 2mb/s
[#7] Re: Mediator + SATA

@Wankowicz, post #6

Miałem. Transfer poniżej 2mb/s

Uuuu.... To bieda straszna. Liczylem na wiecej. Moze jakby Elbox to napisal to pociaglo by chociaz z 15MB/s
[#8] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

może kontroler był wolny scsi też tak mogło być
[#9] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

Ja bym się nie spodziewał za wiele skoro to tylko PIO mode.
1
[#10] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

Nie da się za bardzo nic tym zrobić. Winne są tutaj amigowe karty turbo. Przy prezentacji "legendarnego" dragona pan z elboxu tłumaczył dlaczego. Innym rozwiązaniem była by karta turbo 68k wpinana do mediatora ale takich kart nie ma.
1
[#11] Re: Mediator + SATA

@Wankowicz, post #10

Innym rozwiązaniem była by karta turbo 68k wpinana do mediatora ale takich kart nie ma.

I az dziw ze w dzisiejszych czasach nikt sie jeszcze nie pokusil o zrobienie takowej.
1
[#12] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #11

może Pistorm PCI ;)
[#13] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #5

w przypadku kontrolera PCI AHA-2940UW (aic78xx.device) SysInfo4 podawał wtedy ~2,4 MB/s,
więc ten sterownik do SATA pewnie będzie chodził podobnie
[#14] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #11

AmigaOS musial tez byc dopasowany.
[#15] Re: Mediator + SATA

@Dorian3d, post #2

A nie da sie zu zaladowac pci.library i drivera jako resident module? Jakby z tym zabootowalo to mozna kickstarta zrobic z libami i by my moze startowalo. Lub w jakiegos flash wrzucic.
[#16] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

Testuje kontroler Via 6421A na tym sterowniku na Mediatorze TX, ale prędzej czy później przy intensywnym kopiowaniu wyskakuje błąd "Write 4 Error 20 on block..." i się sterownik wywala, na jednych dyskach chodzi dłużej na innych szybciej się wywala, mam wrażenie że szybciej się wywala gdy kopiuje pod Workbench, a w DOPUS trzyma się znacznie dłużej. Prędkość transferu to około 5MB/s

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 08:11:22 przez Pawelek
1
[#17] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #16

Moze to zalezy od wielkosci partycji? Mozesz napisac jakie one byly?
[#18] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #17

Partycja jedna duża na cały dysk, albo mała poniżej 100GB i zawsze to samo, sterownik ma jakieś błędy i szkoda że nie jest rozwijany.
[#19] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #18

Moze nie mozna przekroczyc 4GB?
[#20] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #19

w opisie jest: Supports ATA/ATAPI drives, 48bitLBA, PIO only, więc można spokojnie przekraczać
[#21] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #20

Ale jak robiles swoje eksperymenty to przekroczyles owe 4GB czy problemy zaczynaly sie wczesniej?
[#22] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #21

Wyskakuje co jakiś czas błąd zapisu i niezależnie od rozmiaru partycji poniżej 4GB, 100GB i powyżej jest to samo na wszystkich systemach plikowych FFS, PFSaio, PFSaio ver.20
Pod FFS wyskakuje błąd zapisu można dać retry i leci dalej i tak kilka razy aż całkiem po jakimś czasie zawiesi system, natomiast przy PFS wywala Write 4 Error 20 on block... i zawiesza system. Nawet kombinowałem z różnymi wartościami MaxTransfer i też nic nie pomaga , musi być jakiś bug w sterowniku.
[#23] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #22

Nie idzie jakoś skontaktować się z autorem?
[#24] Re: Mediator + SATA

@_arti, post #23

Trzeba będzie zgłosić mu problem na meila, ale może uda się zebrać jeszcze jakieś dane szczegółowe, sprawdzę czy programy MuForce i MuGuardianAngel coś pokażą.
[#25] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #24

Bardziej widziałbym to jako "Czy mógłbyś udostępnić źródła?" - bo wątpie by on sam chciał się tym zająć.
[#26] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #22

Kiedyś gdzieś miałem podobny przypadek.. winnym okazało się zasilanie które powodowało "usypianie" dysku w trakcie kopiowania w różnym losowym czasie. Po zmianie zasilania błąd nie powrócił.
1
[#27] Re: Mediator + SATA

@_arti, post #25

Rozwiązaniem problemów ze sterownikiem pcisata.device okazał się system plików.
Okazuje się że na mojej Amidze 68060/50 z kartą PCI SATA VIA vt6421a tylko ze SmartFileSystem sterownik działa stabilnie :)

Według ChatGPT SFS ma:
własny asynchroniczny bufor I/O (nie robi niepotrzebnych TD_READ/WRITE przy każdym bajcie),
mniejszą zależność od dokładnych timeoutów sterownika,
W praktyce: nawet jeśli sterownik zgubi pojedynczy blok, SFS potrafi to przetrawić lub zretransmitować,
a FFS od razu wyrzuca write error i potrafi zablokować cały system.

SFS:
a) tryb zapisu: asynchroniczny z buforowaniem
b) Sprawdzenie błędów: zbiorczo po serii bloków
c) Retransmisja błędnych sektorów: wielokrotna próba (zależnie od opcji RetryCount)
d) Kolejkowanie I/O: tak
e) Timeouty (współpraca z driverem): dłuższe, bardziej tolerancyjne
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem