kategoria: Mac mini
[#1] Mac mini i sieć
Kupiłem za czapkę gruszek Maca Mini A1103. To chyba jeden z pierwszych, 256MB RAMu, bez WiFi. Świeża instalacja MorphOSa za nic nie może odpalić sieci. Widzi kartę ale nie może się połączyć. Ani przez DHCP ani po podaniu statycznego adresu. Sprzęt i kabel są sprawne bo pod MacOSem działa bez problemu.
Czy były jakieś problemy z kompatybilnością wbudowanych kart sieciowych Maców mini? Bo niczego takiego nie znalazłem, wszędzie piszą że powinno działać bez problemu.

[#2] Re: Mac mini i sieć

@gerul, post #1

Router wykrywa podłączone maca z Morphos ?
[#3] Re: Mac mini i sieć

@gerul, post #1

Jak zapisujesz te ustawienia i restartujesz komputer to dalej nie może się połączyć z siecią?
[#4] Re: Mac mini i sieć

@Norbert, post #2

Router go nie widzi.
Zapisuję, restart i dalej to samo.
Zresztą po świeżej instalacji domyślnie jest DHCP i zawsze działało.
Pod MacOS sieć działa.
[#5] Re: Mac mini i sieć

@gerul, post #4

Pierwszy raz słyszę o takim zachowaniu. Rozumiem jakieś cuda i dziwy z WiFi, ale po kablu?
Skąd jesteś? Może znajdzie się jakaś dobra dusza z Miniaczem w pobliżu, żeby sprawdzić Twoją sieć?
[#6] Re: Mac mini i sieć

@recedent, post #5

Kiedyś, w czasach przed Morphosem 3.5 gdy pogrzebałem w ustawieniach sieciowych to musiałem wyłączyć i włączyć fizycznie Miniacza, i po tym, ze stałym adresem IP, działał bez problemu w sieci. Łączyłem go z routerem TP-Linka starej serii 6xxx.
[#7] Re: Mac mini i sieć

@Skotos, post #6

Sprawa wyjaśniona. MorphOS nie łączy się z routerem przez dodatkowego huba. Podłączony bezpośrednio do routera rozpoznaje sieć i dostaje adres.
Cały czas jest to dla mnie dziwne bo MacOS rozpoznaje sieć bez znaczenia czy z hubem czy bez.
[#8] Re: Mac mini i sieć

@gerul, post #7

Może wyślij bugreport do teamu? Jest od tego odpowiednie narzędzie w systemie. Postaraj się w miarę dokładnie opisać sytuację, podać markę/model sprzętu sieciowego itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem